Quantcast

Ψηφιοποιείται το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

03.06.2023 / 17:37
mouseio-kalavrytinou-olokaftomatos-axaia-DSC_8522-823x549-1

Ένα σημαντικό έργο, εκείνο της ψηφιοποίησης του δημοτικού μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προχωρά για να ενισχύσει το έργο της ανάδειξης και αξιοποίησης του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος του μουσείου. 

«Το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι ‘Κιβωτός’ της ιστορικής μνήμης. Όχι μόνο για τα Καλάβρυτα ή μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Είναι ‘το Σπίτι των Ηρώων μας’. Εκεί όπου βρίσκει στέγη η μνήμη τους. Και εκεί όπου το ‘Δεν ξεχνάμε’ και το ‘Ποτέ Ξανά’, έρχονται να υπηρετήσουν τοn σκοπό της ιστορικής συνείδησης, αλλά και της διαρκούς υπενθύμισης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μια περιήγηση στο βιβλίο επισκεπτών αποτυπώνει όχι μόνο τη συγκίνηση, αλλά κυρίως τα διδάγματα, τους προβληματισμούς, το βαθύ αίσθημα καταδίκης εκείνων των θηριωδιών, αλλά και της ανάγκης εγρήγορσης, ώστε να μην επαναληφθούν, που εκφράζεται μέσα απ’ τις εντυπώσεις όσων ζουν από κοντά την εμπειρία του μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Αυτό τον χαρακτήρα του μουσείου έρχεται να ενισχύσει σημαντικά το έργο της ανάδειξης και αξιοποίησης του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος του μουσείου μας. Ένα έργο με προϋπολογισμό 336.170 ευρώ που -πολύ συνοπτικά- αποβλέπει στην ψηφιοποίηση, στην οργάνωση, στη διαχείριση και προβολή του επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου που διαθέτουμε. Ανάμεσα σ’ όλα τ’ άλλα, με το έργο αυτό το μουσείο μας θ’ αποκτήσει όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που θα ενισχύσουν το ιστορικό και πολιτιστικό του εκτόπισμα, παρέχοντας στους επισκέπτες πρόσβαση σε μια σειρά από συνδυασμένες ψηφιακές εφαρμογές».

Τι περιλαμβάνει η ψηφιοποίηση

Οι ψηφιακές εφαρμογές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, «εικονικές ξεναγήσεις σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), εφαρμογή του μουσείου για τα κινητά τηλέφωνα, επίσης info-kiosk εσωτερικού χώρου που θα διαθέτει διαδραστικούς χάρτες, χρονολόγιο των ιστορικών γεγονότων, τρισδιάστατες απεικονίσεις του μουσείου, της γλυπτικής σύνθεσης που βρίσκεται στο προαύλιο του και φυσικά του Τόπου Εκτέλεσης. Και μαζί μ’ αυτά», συμπληρώνει, «το μουσείο θ’ αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φορητούς προτζέκτορες, εξοπλισμό ψηφιοποίησης εγγράφων, νέα φωτιστικά σώματα στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.».

Ο δήμος Καλαβρύτων έχει ήδη προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό και όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, «η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του υλικού του μουσείου έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, καθώς έτσι θα διευκολυνθεί η διάσωσή του, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό και φυσικά θα καταστεί πιο εύκολη η πρόσβαση και προβολή του». Επίσης, σημειώνεται ότι θα υλοποιηθεί «η ψηφιοποίηση των μουσειακών αντικειμένων, του διαθέσιμου οπτικοακουστικού υλικού του μουσείου, του ιστορικού αρχείου και αρχείου ιδιωτών ερευνητών, βιβλίων, έργων τέχνης, αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά και την τεκμηρίωση τους». Ακόμη, στο παραδοτέο έργο «θα περιλαμβάνονται το αρχείο Κανελλόπουλου (φάκελοι με εφημερίδες, γερμανικά αρχεία, φωτογραφίες, περιοδικά – συνολικά περίπου 5.000 τεκμήρια, το αρχείο Πόλκα (περίπου 300 εφημερίδες και έγγραφα), το αρχείο C. Riley (περίπου 2000 εφημερίδες, φωτογραφίες και λοιπά έγγραφα), το αρχείο Τάκη Σπηλιόπουλου με τέσσερα ντοσιέ, τα οποία περιέχουν περί τα 600 αρχεία και εφημερίδες και το αρχείο Αντωνόπουλου (περίπου 250 τεύχη της εφημερίδας Η ‘Φωνή των Καλαβρύτων’), καθώς και ψηφιοποίηση αρχιτεκτονικών σχεδίων του μουσείου και μουσικολογικές μελέτες».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, στην προκήρυξη αναφέρεται ότι «φορέας χρηματοδότησης της σύμβασης είναι το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία’, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο και από εθνικούς πόρους, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα