Αυτοδιοίκηση- Ανάλυση: Η Γενική συνθήκη ευνοεί τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη

03.06.2023 / 17:44
fa 17

«Με αποτέλεσμα» και χωρίς αντίπαλο…

Η κεντροαριστερά ακόμη «ψάχνεται», όμως δεν μπορεί να «διαγραφεί» a priori οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια – «Κάηκαν» υποψηφιότητες μετά τις εκλογές

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Πολιτικά ωφελημένος -και- από τα αποτελέσματα της πρώτης εθνικής κάλπης είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Αυτό, γιατί το κόμμα που τον στήριξε στις εκλογές του 2019, η ΝΔ, κέρδισε με ιστορική διαφορά τον αντίπαλο του, αποτέλεσμα που προοιωνίζει μάλιστα νέα και ευρεία σε έκταση νίκη στις 25 Ιουνίου.

Αν και ο κ. Φαρμάκης δεν περιορίζεται πλέον σε κομματικό ακροατήριο, είναι προφανές ότι το κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από το κυβερνών κόμμα και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ελκυστικό, δεδομένου ότι ο δεύτερος βαθμός διατηρεί δεσμούς με την κεντρική πολιτική σκηνή. Ας μην ξεχνάμε, δε, τη διπλή πρόσφατη στήριξη του νυν περιφερειάρχη από τον Πρωθυπουργό, κατά τις παρουσίες του δεύτερου στην Πάτρα, τόσο στη συνέντευξη Τύπου και την ομιλία του στο Royal, όσο και στην ανοιχτή συγκέντρωση της ΝΔ στην ΕΑΠ.

Ως εκ τούτου, αφενός, φυσά ούριος άνεμος ως προς το κομματικό σκέλος, με τη στήριξη ευρύτερης κομματικής βάσης στο πρόσωπο του Νεκτάριου Φαρμάκη και αφετέρου δεν διαμορφώνεται η συνθήκη σύμπλευσης δυνάμεων του κεντροαριστερού τόξου, για τη δημιουργία ισχυρής υποψηφιότητας απέναντί του.

Πετυχημένη διεύρυνση

Από εκεί και πέρα, η νυν Περιφερειακή Αρχή έχει ήδη καταφέρει να διευρύνει τους ορίζοντές της σε επίπεδο συμμαχιών και άρα ψήφων, μετά το συνεχές «άνοιγμα» του Περιφερειάρχη σε όλους τους χώρους του δημοκρατικού τόξου. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι συμφωνίες και οι επικείμενες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, ανθρώπων που έχουν θητεύσει σε θέσεις ευθύνης και προέρχονται από άλλους χώρους. Επίσης, ήδη έχουν ανακοινωθεί, κάτι που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, πρόσωπα από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, νέοι, αλλά και έμπειροι υποψήφιοι που εκφράζουν τον συνδικαλιστικό χώρο. Επίσης, υποψήφιοι που εκπροσωπούν όλο το γεωγραφικό φάσμα του νομού Αχαΐας, όπως και τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, ενώ σύμφωνα με επιτελείς της παράταξης ετοιμάζονται πολλές… εκπλήξεις, με τη συμμετοχή γνωστών ονομάτων στο ψηφοδέλτιο.

Απουσία αντιπάλου

Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να σημειωθεί ότι η ροή που καταγράφεται προς τον κ. Φαρμάκη, έχει να κάνει, «εκτός από την αποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Αρχής σε μείζονα ζητήματα του τόπου», με την απουσία υποψήφιων παρατάξεων που θα διεκδικήσουν τον περιφερειακό θώκο. Είναι χαρακτηριστικό το ότι τρεις μήνες πριν από την παράδοση των ψηφοδελτίων δεν έχουν προχωρήσει οι διεργασίες στις υπόλοιπες παρατάξεις και δη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς γνωρίζει ακόμη ποιος θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης από τον κεντροαριστερό χώρο, με τα σενάρια της καθόδου, τόσο του αιτωλοακαρνάνα Θάνου Μωραΐτη, όσο και του Δημήτρη Κατσικόπουλου ίσως να αποδυναμώνονται λίγο, αφού ο μεν πρώτος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις 21 Μαΐου και ο δεύτερος κατετάγη στην τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας. Αποτέλεσμα που ναι μεν δεν αποκλείει κάθοδό τους, δεν αποτελεί όμως και πολιτικό πρόκριμα. Στον παραπάνω συλλογισμό εντάσσεται και η αδυναμία δημιουργίας ισχυρού ενωτικού σχήματος, δεδομένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα «κονταροχτυπηθούν» στην κεντρική σκηνή, γεγονός που «καίει» εν δυνάμει υποψηφιότητες κοινής αποδοχής, όπως οι βουλευτές Καλαματιανός και Κατρίνης. Πάντως οι ίδιοι -όπως και ο Διονύσης Τεμπονέρας- δεν δείχνουν διατεθειμένοι για ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, αν και τα ονόματά τους έχουν βαρύνουσα σημασία στη βάση της κεντροαριστεράς και θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλο μέρος της. Είτε για τη διεκδίκηση της Αρχής στις εκλογές του Οκτωβρίου, είτε για τη δημιουργία ισχυρής ομάδας και νίκη στην επόμενη κάλπη. Συν τοις άλλοις, δώ μπαίνει βέβαια και το εξής ερώτημα που έχει εύκολη απάντηση: Που θα προσχωρήσει κάποιος ο οποίος θέλει να προσφέρει στον τόπο ως Σύμβουλος –ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης- και για την ώρα υπάρχει μόνο ένας σίγουρος υποψήφιος περιφερειάρχης;

Ναι μεν, αλλά για την κεντροαριστερά…

Εν κατακλείδι, κανένας δεν μπορεί να θέσει κάποιον ή κάποιους a priori εκτός μάχης. Δεν μπορεί να ξεγράψει το αντίπαλο δέος του Νεκτάριου Φαρμάκη όταν και αν αυτό δημιουργηθεί.  Πολύ περισσότερο σε έναν νομό και μια περιφέρεια που η κεντροαριστερά έχει παραδοσιακά δυνάμεις. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στην πολιτική, τις νίκες στην αυτοδιοίκηση τις φέρνουν -ως επί το πλείστον- τα ισχυρά και πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια. Κάτι που ήδη «χτίζει» ο Νεκτάριος Φαρμάκης και δεν έχουν ξεκινήσει καν να πράττουν οι υπόλοιποι.

Είναι, δε, κοινώς αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα ως προς την επιλογή υποψηφίου, αφού η διείσδυσή του στην αυτοδιοίκηση είναι χαμηλού βεληνεκούς. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, έχει αρκετά πρόσωπα που θα μπορούσαν να κατέλθουν, φτάνει να κινήσει άμεσα διαδικασίες.

Είναι φανερό, τέλος, ότι οι εθνικές κάλπες λειτούργησαν προς όφελος των νυν περιφερειαρχών και απέναντι στους εν δυνάμει υποψήφιους, συνθήκη που επικρατεί σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Συνέπεια των παραπάνω είναι, κατά πολιτικούς αναλυτές, ότι, «όσοι από τους νυν περιφερειάρχες είναι αποτελεσματικοί και έχουν διευρύνει τους πολιτικούς ορίζοντές τους να είναι φαβορί, όπως ο Νεκτάριος Φαρμάκης».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα