Παρασκευή, 19.08.2022, 7:53 μμ

Πρόστιμο 90.000 ευρώ επιβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού για το διορισμό «υπερβολικά πολλών» γυναικών

19.12.2020 / 22:15
201219150624_julie-ricard-z-OW9JAhZvU-unsplash

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, πρόστιμο 90.000 ευρώ επιβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού επειδή διόρισε υπερβολικά πολλές γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.

Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Anne Hidalgo τοποθέτησε 11 γυναίκες στα αντίστοιχα αριθμητικά ανώτερα πόστα, αφήνοντας μόνο 5 για άντρες υποψηφίους. Την πρωτοβουλία αυτή, πήρε αντλώντας έμπνευση από ένα νόμο του 2012 που είχε ως στόχο τη διόρθωση της διαχρονικά υπάρχουσας δυσαναλογίας υπέρ των αντρών όταν πρόκειται για διευθυντικές θέσεις και υψηλότερους μισθούς.

ADVERTISEMENT – CONTINUE READING BELOW

Ωστόσο, σύμφωνα με νόμο που ίσχυε ως το 2018 η δήμαρχος το παράκανε, διότι μέχρι τότε όριζε πως η αναλογία των φύλων των διορισθέντων σε δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να είναι έως 60-40% (να μην ξεπερνά το 60% δηλαδή), είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες.

Παρόλο που ο συγκεκριμένος νόμος είχε τροποποιηθεί το 2019 ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός ότι δε θα επιβληθούν πρόστιμα για παραβάσεις αν τηρούνταν συνολικά η προαναφερθείσα αναλογία, η Hidalgo προέβη στις προσλήψεις το 2018. Συνεπώς, τότε ακόμη δεν ίσχυε η τροποποίηση του νόμου υπέρ της.

Η «υπέρμετρα φεμινίστρια» όπως την αποκάλεσαν πολλοί, Hidalgo, δήλωσε: «Σήμερα είμαι χαρούμενη που μας επιβλήθηκε πρόστιμο. Είναι χαρά που μοιράζομαι με πολλούς άλλους το ότι την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκα πως η πόλη του Παρισιού έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 90.000 ευρώ». Παράλληλα, αναγνώρισε τη… γελοιότητα της κατάστασης, αλλά όπως εξήγησε, θεωρεί ότι ήταν μία ευκαιρία να αντιμετωπίσει ευθέως τα συστημικά προβλήματα από τα οποία υποφέρουν οι δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα. «Πρέπει να προωθήσουμε τις γυναίκες με αποφασιστικότητα και σθένος, γιατί το κενό, παντού στη Γαλλία, παραμένει πολύ μεγάλο. Οπότε ναι, για να προωθήσουμε και μια μέρα να φτάσουμε στην ισότητα των φύλων, πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς και να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι θα διορίζονται περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες», κατέληξε.

Για την ιστορία, η Hindalgo είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος που εκλέχθηκε ποτέ στο Παρίσι και αυτή τη στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο της γαλλικής πρωτεύουσας, οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 47% των ανώτερων διοικητικών θέσεων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα