Πότε η τριχόπτωση είναι ανησυχητική

17.04.2024 / 22:28
trixoptosi

Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν δεν αναπτύσσονται νέα μαλλιά για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν πέσει.

Ο καθένας μας μπορεί να χάσει τρίχες στο κεφάλι του, αλλά είναι κάτι περισσότερο συνηθισμένο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Η δερματολόγος Lindsey Zubritsky δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok στο οποίο αναφέρεται στην τριχόπτωση. Η ίδια εξηγεί μεταξύ άλλων πως είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 100 με 200 τρίχες την ημέρα. Ωστόσο το πρόβλημα υπάρχει αν αρχίσουμε και χάνουμε πολύ περισσότερες.

«Αν τα μαλλιά σου αρχίσουν να φαίνονται έτσι, περίπου 400 τρίχες, ή μοιάζουν έτσι — αυτό είναι περίπου 750 τρίχες, υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε στο βίντεο διάρκειας 27 δευτερολέπτων, το οποίο συγκέντρωσε 2,2 εκατομμύρια προβολές.

Το τριχωτό της κεφαλής μας περιέχει περίπου 100.000 τρίχες. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας αναφέρει ότι είναι «φυσιολογικό» να χάνονται 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Εάν χάνετε «σημαντικά περισσότερες τρίχες», μπορεί να έχετε μια διαταραχή του τριχωτού της κεφαλής που ονομάζεται telogen fluvium, δηλαδή τελογενής τριχόρροια.

Η τελογενής τριχόρροια οφείλεται σε διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου της τρίχας. Εμφανίζεται όταν τα μαλλιά μας πέφτουν καθημερινά, λόγω της αύξησης της αναλογίας των τριχών που μετατοπίζονται από την φάση ανάπτυξης (αναγενής φάση – anagen) προς την φάση αποβολής (τελογενής φάση – telogen). Στη φάση αποβολής μπορεί να βρεθούμε ξαφνικά, μέσα σε διάστημα μηνών, μετά από την πυροδότηση της κατάστασης από κάποιον εκλυτικό παράγοντα όπως είναι η απώλεια κιλών, ο τοκετός, στρεσοπαράγοντες όπως η ανεργία, ένα χειρουργείο και η διακοπή της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών. Τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν ξανά σε τρεις έως έξι μήνες.

Εκτός από τις ασθένειες και τους στρεσογόνους παράγοντες, η Penn Medicine αναφέρει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες συχνά χάνουν το πάχος των μαλλιών καθώς γερνούν λόγω ορμονικών και γενετικών αλλαγών. Η ανδρική φαλάκρα επηρεάζει περίπου το 80% των ανδρών έως την ηλικία των 70 ετών.

Διάφορες αιτίες, όπως ασθένειες, κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές ή υπερβολικό άγχος μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κληρονομικότητας ή απλά να αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας γήρανσης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα