Πόσα φλυτζάνια καφέ είναι ασφαλές να πίνουμε ημερησίως;

16.02.2023 / 14:30
63ed4409270000610009c238

Ίσως ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η καφεΐνη είναι σύμμαχός μας στο πρωινό ξύπνημα. Ίσως πάλι τασσόμαστε υπέρ όσων θεωρούν ή ότι η εν λόγω ουσία καταστρέφει τον ύπνο μας, ή ακόμη ότι δύναται να ενισχύσει τις αθλητικές μας επιδόσεις.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε πόσο καφέ είναι ασφαλές να καταναλώνουμε ημερησίως ή τί συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε έναν διπλό εσπρέσο πρωί-πρωί;

Πόσο γρήγορα επιδρά ο καφές στον οργανισμό μας;
Οι επιδράσεις του καφέ, μπορούν να γίνουν αντιληπτές ακόμη και πριν την πρώτη γουλιά. Σύμφωνα με μελέτη του 2019 και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς του καφέ μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να τονώσει την πνευματική εγρήγορση.

Τούτου λεχθέντος, οι ερευνητές παρομοιάζουν τα αποτελέσματα του καφέ με τις επιδράσεις ενός εικονικού φαρμάκου (placibo), ενώ θεωρούν ότι οι προσδοκίες μας από τον καφέ, είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό υπεύθυνες για την ενέργεια που νιώθουμε να μας κατακλύζει πριν καν βρέξουμε τα χείλη μας.

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε καφέ;
Τα αποτελέσματα ενός φλιτζανιού καφέ ενδέχεται να εμφανιστούν μόλις δέκα λεπτά μετά την κατάποση της πρώτης γουλιάς, ενώ η μέγιστη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα σημειώνεται 45 λεπτά μετά από την κατανάλωση του καφέ. Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και μας βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση και να παραμένουμε συγκεντρωμένοι. Ωστόσο, κάποιοι ενδέχεται να είμαστε πιο ευερέθιστοι και ανήσυχοι.

Το πώς θα επιδράσει ο καφές στον δικό μας οργανισμό, έχει να κάνει με τους υποδοχείς αδενοσίνης του σώματός μας, οι οποίοι βοηθούν στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού, της ροής του αίματος και των κύκλων ύπνου-αφύπνισης.

Όταν η αδενοσίνη δεσμεύεται στους εν λόγω υποδοχείς, πυροδοτεί φυσιολογικές αποκρίσεις που οδηγούν στη μείωση της κυτταρικής δραστηριότητας, προκαλώντας υπνηλία. Η καφεΐνη μπορεί όμως και να ξεγελάσει τα νευρικά μας κύτταρα, εμποδίζοντας την αδενοσίνη να κάνει τη δουλειά της. Αυτό προάγει την αυξημένη εγρήγορση, ενώ επιτρέπει στους διεγερτικούς νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, όπως η ντοπαμίνη, να λειτουργούν ταχύτατα. Κι ενώ για ορισμένους από μας αυτό λειτουργεί ως ενισχυτικό της διάθεσης μας, για άλλους μπορεί να μετουσιωθεί σε άγχος και ταχυπαλμία.

Συμπερασματικά, ενώ το σώμα μας προσαρμόζεται στις επιδράσεις της καφεΐνης άμεσα, καθένας μας μπορεί να παρουσιάσει πολύ διαφορετικές αντιδράσεις, καταναλώνοντας την ίδια ποσότητα καφεΐνης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα