Πώς μπορεί το κολύμπι στη θάλασσα τον χειμώνα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

12.10.2021 / 11:46
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
XEIVMANMPANIO

Για ευεξία, καλή υγεία αλλά και απώλεια βάρους, η χειμερινή κολύμβηση αποτελεί ιδανική πρόταση και μάλιστα σε κρύες θάλασσες.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία, τα άτομα που κολυμπούν συχνά σε κρύο νερό, όπως σε θάλασσες ή λίμνες, καίνε περισσότερες θερμίδες όταν τα νερά είναι πραγματικά παγωμένα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια μικρή μελέτη που έγινε σε οκτώ άντρες οι οποίοι πήγαιναν για κολύμπι τους χειμερινούς μήνες δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Συγκριτικά με άλλους οκτώ άνδρες παρόμοιας ηλικίας και βάρους, διαπιστώθηκε ότι το πρώτο γκρουπ των αντρών έκαιγε περίπου 500 επιπλέον θερμίδες το 24ωρό.

Η Dr Camilla Scheele, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν σε κρύο νερό εκπαιδεύουν το σώμα τους να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Καθώς καίνε περισσότερες θερμίδες, είναι πιθανό να χάσουν βάρος, κάτι που θα μπορούσε να κάνει καλό και στην υγεία τους γενικά, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τόσες πολλές ασθένειες».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κολυμπούν το χειμώνα έχουν επίσης χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν κρυώνουν, το σώμα τους μπορεί να χρειαστεί να δουλέψει περισσότερο για να ζεσταθεί – όπως κάποιος χωρίς ρούχα, σε σύγκριση με κάποιον με χειμερινό μπουφάν.

Επιπλέον όσοι κολυμπούν σε κρύα νερά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Αρα λιγότερα εγκεφαλικά και καρδειακά επεισόδια. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση του σώματος σε ακραίες θερμοκρασίες – όπως σε σάουνα ή κρύα νερά – μπορεί να κάνει το σώμα να αντιδρά πιο καλά στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Η συγγραφέας της μελέτης, Susanna Sοberg, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, κατέληξε: «Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι το χειμερινό κολύμπι αποτελεί μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να δώσει περισσότερη ενέργεια και θα μπορούσε να συμβάλει στην απώλεια ή τον έλεγχο του βάρους».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα