Ποιες τροφές αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας το καλοκαίρι

16.08.2023 / 14:20
glykopatata-1

H ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, το οποίο  προστατεύει το δέρμα από εγκαύματα και ερεθισμούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology το 2022. H πολύωρη έκθεση στον ήλιο ειδικά το καλοκαίρι είναι επικίνδυνη για την επιδερμίδα. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση αντηλιακού καθημερινά και την τακτική ανανέωσή του όποτε είναι απαραίτητο.

Ακόμα ένας τρόπος για να προστατέψετε την επιδερμίδα σας είναι μέσω της διατροφή σας. Η διατροφή έχει άμεση επίδραση στην υγεία του δέρματος και εντάσσοντας στο καθημερινό διαιτολόγιό σας σας συγκεκριμένες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, μπορείτε να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας και να την προστατέψετε από τον ήλιο.

Πέντε τροφές, σύμφωνα με το eatingwell.com προσφέρουν την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο και ειδικά το καλοκαίρι αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Ντομάτες

Οι ντομάτες δεν είναι μόνο νόστιμες και ζουμερές αλλά και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Το κόκκινο χρώμα τους το χρωστούν σε ένα αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει το δέρμα από εγκαύματα και ερεθισμούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology το 2022.Επίσης οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία επίσης προστατεύει και θρέφει την επιδερμίδα.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης συστατικά τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι μία από τις καλύτερες πηγές βήτα καροτίνης, ένα συστατικό το οποίο απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και να εξουδετερώσει τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών που παράγονται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και μονακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα. Ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά έχουν τα αμύγδαλα με τη φλούδα.

Σολομός

Ο σολομός είναι πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών τα οποία επίσης προστατεύουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό Νutrients, το συγκεκριμένο ψάρι με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ασταξανθίνη, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.

Κόκκινα σταφύλια

Έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και είναι από τις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι προστατεύουν από τον ήλιο. Έρευνα του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 2 ½ φλιτζάνια κόκκινα σταφύλια καθημερινά για δύο εβδομάδες, σημείωσαν λιγότερα εγκαύματα από τον ήλιο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα