Πιθανή αναβάθμιση από την Moody’s – Στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

19.11.2021 / 7:24
moodys

Καθοριστική είναι η σημερινή (19.11.2021) ημέρα για την ελληνική οικονομία, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να ανακοινώνει την ετυμηγορία της, που υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας την κατατάσσει δύο διαβαθμίσεις μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την Standard & Poors και την Fitch (BB), με θετικές και σταθερές προοπτικές αντίστοιχα, ενώ, σύμφωνα με τη Μoody’s, η ελληνική οικονομία απέχει τρεις διαβαθμίσεις μέχρι την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.

Λίγο πριν γίνει πάντως γνωστή η ετυμηγορία από την Moody’s, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει στην Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, χωρίς όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες να υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Μοναδική ίσως διαφορά, άξια λόγου, από το προσχέδιο είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη που από 6,1% θα ανέβει στην περιοχή του 7%.

Το γεγονός πάντως ότι δεν θα προβλέπεται επιπλέον στήριξη σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Οι οριστικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και αφού υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος της ανάπτυξης και βέβαια για τα τουριστικά έσοδα.

Μήνυμα από Moody’s
Μία ημέρα πριν τη νέα ανακοίνωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η Μoody’s δημοσίευσε χθες θετικές εκτιμήσεις για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Πολλοί το βλέπουν ως έμμεσο «σήμα» για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους κατά 10,1%, το οποίο θα φθάσει το 2022 στο 191% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κύπρο, με τη δική της μείωση να διαμορφώνεται στο 6,8% και την Πορτογαλία, με υποχώρηση του χρέους κατά 5,9%.

Παράλληλα «βλέπει» τον ρυθμό ανάπτυξης για το επόμενο έτος να διαμορφώνεται στο 4,3%, με Ελλάδα και Ιταλία να είναι η χώρες των οποίων οι οικονομίες βρεθούν οριακά πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, με την κύρια ώθηση γι’ αυτήν την πορεία να οφείλεται στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021.

Εν γένει ο οίκος θεωρεί ότι οι προοπτικές πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης θα παραμείνουν σταθερές για το επόμενο έτος. Όπως τονίζει, ο υψηλός ρυθμός εμβολιασμών, σε συνδυασμό με μία μέτρια απομόχλευση αλλά και η διατήρηση σταθερής της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει αναχρηματοδότηση του χρέους που ωριμάζει με ευνοϊκά επιτόκια.

Σημείο – κλειδί τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η ενίσχυση του πληθωρισμού, αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς μέσω αυτού θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα και θα αυξηθεί το momentum της ανάπτυξης. Παρά, όμως, τις ευνοϊκές συνθήκες το μέσο χρέος στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί κατά 11,7% υψηλότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ενώ θα χρειαστεί ένα μεγάλο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να επιστρέψει είτε σε αυτά είτε να κινηθεί χαμηλότερα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα