Περού: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μετά τη νίκη του Καστίγιο

26.07.2021 / 8:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Pedro_Castillo_PERU-ELECTION_reuters-2048x1400

Ο αρχηγός γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Περού, ο στρατηγός Σέσαρ Αστουδίγιο, υπέβαλε την παραίτησή του χθες Κυριακή, τρεις ημέρες μετά την ανακήρυξη της νίκης του αριστερού υποψήφιου Πέδρο Καστίγιο.

«Η παραίτηση έχει επιβεβαιωθεί, δεν θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε πηγή του επιτελείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Perú 21, ο στρατηγός Αστουδίγιο ζήτησε να αποστρατευθεί την Τετάρτη 28η Ιουλίου, την ημέρα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Καστίγιο

Ο μεταβατικός πρόεδρος, ο Φραντσίσκο Σαγάστι, αρνήθηκε πάντως να συνδέσει το αίτημα αυτό με τη νίκη του κ. Καστίγιο.

Ο στρατηγός Αστουδίγιο, 60 ετών, είχε αναλάβει την ηγεσία του γενικού επιτελείου τον Οκτώβριο του 2018.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 6η Ιουνίου, απόστρατοι οργάνωσαν πορείες υποστήριξης στην υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, αλλά στις εκδηλώσεις αυτές δεν ενεπλάκησαν αξιωματικοί εν ενεργεία, καθώς το Σύνταγμα το απαγορεύει.

Ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, ανακηρύχθηκε εκλεγμένος πρόεδρος τη Δευτέρα, έπειτα από έξι εβδομάδες εξέτασης των προσφυγών που είχαν κατατεθεί.

Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του μεθαύριο Τετάρτη, την ημέρα που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την ανεξαρτησία του Περού, που ανακηρύχθηκε την 28η Ιουλίου 1821· θα ορκιστεί συμβολικά μία ημέρα αργότερα στην πάμπα Κίνουα, όπου διεξήχθη η ιστορική μάχη του Αγιακούτσο την 9η Δεκεμβρίου 1824. Στην τελετή της ορκωμοσίας του αναμένεται να είναι παρόντες οι ηγέτες αρκετών χωρών της περιοχής, καθώς και ο μονάρχης της Ισπανίας, ο Φίλιππος ο 6ος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα