Πάτρα: Το πάρκο που λείπει για τους skaters

25.03.2024 / 9:10
skate-1-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Το έχετε παρατηρήσει; Κάνοντας μια βόλτα στις πλατείες της Πάτρας θα δει κανείς αρκετές παρέες εφήβων και νεαρών, να προσπαθούν να κάνουν τα…. κόλπα τους, έχοντας μια σανίδα στα πόδια.

Πρόκειται για τους σκέιτερς, τους λάτρεις του skate, ενός σπορ που κερδίζει συνεχώς ολοένα και περισσότερους εφήβους, αγόρια και κορίτσια, τα τελευταία χρόνια. Η Πάτρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στο φαινόμενο αυτό.

Οι νεαροί που συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα σε διάφορες πλατείες της Πάτρας, δεν κάνουν μόνο το χόμπι τους ή έχουν βρει έναν τρόπο για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Το skate για πολλούς από αυτούς είναι ένα άθλημα που μάλιστα περιλαμβάνεται πλέον και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πάνω στο οποίο θα ήθελαν και θα μπορούσαν να εξελιχτούν.

Αυτό όμως περιλαμβάνει μια αναγκαία προϋπόθεση που η Πάτρα δεν έχει παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους ίδιους τους σκέιτερς και τις συναντήσεις που έχουν κάνει με τους αρμοδίους του Δήμου. Ένα συγκεκριμένο χώρο που να είναι κατάλληλος για προπονήσεις, με λίγα λόγια ένα skate park.

Θα έφερνε επισκέπτες

«Ένα τέτοιο πάρκο, πέρα από το ότι θα πρόσφερε έναν κατάλληλο χώρο για να κάνουν τις προπονήσεις τους όλοι αυτοί οι νέοι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο σπορ, θα έδινε κατά την άποψη μας και μια αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη, ανεβάζοντας την επισκεψιμότητα της» τονίζει ο 17χρονος Μάριος Τριαντόπουλος ένας από τους νεαρούς που κάνει σκέιτ και το έχει ψάξει το όλο θέμα.

«Θα ήταν κάτι σημαντικό αφού θα αποτελούσε την βάση για να έρθουν στην Πάτρα δεκάδες σκέιτερς από άλλες πόλεις, αλλά και θα έδινε την δυνατότητα να γίνουν διοργανώσεις σχετικά με το σκέιτ που θα έφερναν κόσμο, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο και την τοπική οικονομία».

Ο ίδιος έχει επισκεφτεί τέτοιους χώρους skate park και έχει μια καλή εικόνα για τη δυναμική που μπορούν να δώσουν στην πόλη. Χώροι όπως το skate park στο ΟΑΚΑ στο Μαρούσι ή ακόμα και αυτός της Ναυπάκτου (είναι βέβαια κυρίως για Bmx).

Τρέχουν στις πλατείες

Το σημαντικό για τους πατρινούς σκέιτερς είναι να φύγουν από τις πλατείες. Όλα αυτά τα χρόνια αναγκάζονται και συγκεντρώνονται στην πλατεία Παντανάσσης (το βασικό τους στέκι), στην πλατεία Όλγας, στην πλατεία Γεωργίου, στον χώρο της Εθνικής Τράπεζας (Μαιζώνος κοντά στο Παλαιό Αρσάκειο) και σε διάφορα άλλα σημεία της Πάτρας για να κάνουν αυτό που λατρεύουν.

«Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές κάποιοι βλέποντάς μας στις πλατείες να κάνουμε skate δυσανασχετούν. Εμείς από την πλευρά μας δεν θέλουμε να ενοχλούμε, όμως από τη στιγμή που δεν δίνεται ένας κατάλληλος χώρος, παρά τις προσπάθειες μας, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;».

Χρονίζει το όλο θέμα

To θέμα της δημιουργίας ενός skate park στην Πάτρα χρονίζει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η τελευταία συνάντηση που είχαν κάνει τα παιδιά με τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής ήταν περίπου πριν από δύο χρόνια και το όλο ζήτημα είχε μείνει στο ότι ο χώρος αυτός θα φτιαχτεί κάπου μεταξύ του Νοτίου Πάρκου και της Ιχθυόσκαλας, στο πλαίσιο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, μέχρι σε βάθος πενταετίας και ακόμα περισσότερο.

Μέχρι τότε όμως; «Υπάρχουν αρκετά παιδιά που θέλουν να ανέβουν σε ένα αντίστοιχο αγωνιστικό επίπεδο που να τους δίνει την δυνατότητα να πάρουν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και γενικότερα σε μεγάλες διοργανώσεις.

Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι κάτι αδύνατον να πετύχουν από τη στιγμή που δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει ένας κατάλληλος χώρος για να προπονηθούν και δεν τους δίνονται τα ανάλογα κίνητρα».

Τρόπος ζωής το σκέιτ

Ωστόσο, για όλα αυτά τα παιδιά το σκέιτ είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα ή από ένα χόμπι. «Είναι ένας τρόπος ζωής. Δεν υπάρχουν συναισθήματα για να περιγράψει κανείς αυτή την αίσθηση που σου δίνει το σκέιτ. Είναι αδρεναλίνη, είναι ελευθερία, είναι δράση, είναι όλα αυτά μαζί».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα