Πάτρα: Το όραμα του Διονύση Σιμόπουλου για Πλανητάριο – Επιμελητήριο και Πανεπιστήμιο έτοιμοι να προχωρήσουν το έργο

13.08.2022 / 8:10
PLANHTARIO 2

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Ένας λαμπρός άνθρωπος των Θετικών Επιστημών ο κορυφαίος Αστροφυσικός Διονύσιος Σιμόπουλος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 ετών την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 αφήνοντας πίσω του τεράστιο ερευνητικό έργο πάνω στην επιστήμη της Αστροφυσικής τα οποία αποτύπωσε μέσα από τα εκπληκτικά βιβλία του.

Ο Διονύσιος Σιμόπουλος πέρα από την αγάπη του για το Σύμπαν, έτρεφε μια ακόμη μέσα του, αυτή για την πόλη της Πάτρας στην οποία μεγάλωσε και ανδρώθηκε όπως συνήθιζε να λέει. Έτσι ο Καθηγητής τα τελευταία χρόνια αθόρυβα και χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί είχε εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργηθεί στην Πάτρα ένα Πλανητάριο ή ένα ΚοσμΌραμα όπως το έλεγε ο ίδος ώστε οι κάτοικοι της Αχαϊας και της Δυτικής Ελλάδος γενικότερα να έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τον θαυμαστό κόσμο του Σύμπαντος.

Ο «Νεολόγος» των Πατρών παρουσιάζει λεπτομέρειες για την επιθυμία του Καθηγητή Διονύσιου Σιμόπουλου, γιατί δεν ολοκληρώθηκε και ποιο το μέλλον της.

Που είχε εκμυστηρευτεί την επιθυμία του

Αφορμή για να έρθει στο φως αυτή η κρυφή επιθυμία του Διονύση Σιμόπουλου στάθηκε το συλλυπητήριο μήνυμα του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο οποία αναφερόταν για πρώτη φορά αυτή η πρόθεση του Καθηγητή για την δημιουργία του Πλανηταρίου στην πόλη των Πατρών.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο  «Νεολόγος» των Πατρών ο εκλιπών είχε εκμυστηρευτεί την επιθυμία στο Επιμελητήριο Αχαΐας από το οποίο ζήτησε την συνδρομή του για να γίνουν οι πρώτες διαδικασίες ενώ, το Επιμελητήριο θα είχε ενεργό ρόλο στη σύσταση της Διοίκησης του έργου. Παράλληλα το Επιμελητήριο έφερε σε επαφή τον Καθηγητή Διονύση Σιμόπουλο με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με τον εν ενεργεία Πρύτανη του Ιδρύματος Χρήστο Μπούρα στον οποίο είχε παρουσιάσει την ιδέα του, με τον Πρύτανη να απαντά θετικά ενώ είχε βρεθεί και ο χώρος που επρόκειτο να κατασκευαστεί το Πλανητάριο.

Τι περιελάμβανε το όραμα του Καθηγητή

Το προτεινόμενο έργο αφορούσε ένα πολυμορφικό αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων. Η μόνη ομοιότητα μεταξύ του ΚοσμΟράματος και ενός κλασσικού πλανητάριου είναι η θολωτή επιφάνεια προβολής.

Τα προγράμματα που προβάλλονται σε ένα πλανητάριο είναι άκρως εξειδικευμένα «μαγνητοσκοπημένα» προγράμματα αστρονομικού περιεχομένου. Αντιθέτως

το περιεχόμενο των προγραμμάτων που θα προβάλλονται στο ΚοσμΟραμα, δεν είναι

«στατικά» και η εμπειρία που προσφέρουν στους θεατές προσομοιάζει εξαιρετικά με την

πραγματικότητα, με λίγα λόγια μιλάμε για ένα ψηφιακό πλήρως Πλανητάριο.

Ουσιαστικά αυτό που πρότεινε ο Διονύσιος Σιμόπουλος είναι μια ιδιαίτερη θολωτή αίθουσα

πολλαπλών χρήσεων, με δυνατότητα φιλοξενίας παραστάσεων με πολυμέσα, θεατρικών

έργων, συναυλιών και εκθέσεων με απεριόριστη θεματολογία και να ακολουθεί τους εξής πέντε στόχους:

* Να υποστηρίξει τα σχολεία όλων των επιπέδων στην επίτευξη των εκπαιδευτικών

στόχων τους,

* Να προσελκύσει την προσοχή του κοινού και να αυξήσει το ενδιαφέρον του για την

επιστήμη,

* Να παρουσιάσει και να επεξηγήσει τις αρχές και τα φαινόμενα των φυσικών

επιστημών,

* Να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των επιστημών στην περιοχή,

* Να προσφέρει ένα τεχνολογικά σύγχρονο περιβάλλον για την παρουσίαση διάφορων

πολιτιστικών δραστηριοτήτων (τέχνη, μουσική, πολιτιστική κληρονομιά)

Πάτρα: Το όραμα του Διονύση Σιμόπουλου για Πλανητάριο - Επιμελητήριο και Πανεπιστήμιο έτοιμοι να προχωρήσουν το έργο 2

Προϋπολογισμός και τοποθεσία

Ο «Νεολόγος» των Πατρών μίλησε με το Επιμελητήριο Αχαΐας καθώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών και αποκαλύπτει πως ο χώρος που είχε προταθεί από το Ίδρυμα για την κατασκευή του ΚοσμΟράματος βρίσκεται πλησίον του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου και μάλιστα όπως δήλωσε ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας είχε προταθεί και η δημιουργία μιας αερογέφυρας η οποία θα ένωνε τα δύο κτίρια ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση αλλά και ανταλλαγή επισκεπτών με γνώμονα την αύξηση της επισκεψιμότητας και την απόδοση περαιτέρω προστιθέμενης αξίας στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 4 εκ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν από αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και άλλα.

Γιατί δεν προχώρησε

Το μεγαλόπνοο όραμα του Καθηγητή Αστροφυσικής θα πρόσφερε στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή μια περαιτέρω δυνατότητα να αναβαθμιστεί ο ρόλος της στον Επιστημονικό και Τουριστικό τομέα προσελκύοντας ειδικούς, μαθητές και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο τα σχέδια έμειναν στα χαρτιά καθώς ο σεβαστός Καθηγητής άρχισε να αντιμετωπίζει τα πρώτα προβλήματα υγείας τα οποία τον ταλαιπώρησαν επί σειρά ετών, πριν καταλήξει την περασμένη Κυριακή. Ο Διονύσης Σιμόπουλος ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδέα για την δημιουργία του Πλανηταρίου στην Πάτρα. Η προεργασία του Καθηγητή και η αστείρευτη του επιθυμία να γίνει πράξη το όραμα του φαίνεται πως κινητοποιεί τα «γρανάζια» ακόμη και μετά τον θάνατο του ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του Πλανηταρίου εις μνήμη του.

Ο «Νεολόγος» των Πατρών μιλώντας με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα αποκαλύπτει, πως από την πλευρά του φορέα το θέμα δεν θα μπει στο αρχείο και θα εξεταστεί σοβαρά η υλοποίηση του έργου «αφού η προεργασία που αφήνει πίσω του δίνει την δυνατότητα στο Επιμελητήριο να μην ξεκινά από μηδενική βάση. Τέτοια έργα λείπουν από την περιοχή και το Επιμελητήριο θα εξετάσει σοβαρά την υλοποίηση του αφού κινείται σε αναπτυξιακό ορίζοντα» τονίζει ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Παράλληλα μιλήσαμε και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρας ο οποίος κληθείς να απαντήσει για την επόμενη μέρα, μας επισήμανε πως οι δευσμέυσεις του Πανεπιστημίου παραμένουν ενεργές, δηλαδή η παραχώρηση του χώρου, η δημιουργία της αερογέφυρας  και αν προχωρήσουν οι διαδικασίες σύντομα η Πάτρα θα αποκτήσει το δικό της ΚοσμΌραμα εις μνήμην του αειμνήστου Καθηγητή, Διονύσιου Σιμόπουλου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα