Παρασκευή, 20.05.2022, 8:54 μμ

Πάτρα: Το lockdown «χτυπάει» και το Αρσάκειο – Το ωραιότερο Δημοτικό Μέγαρο της χώρας

14.11.2020 / 10:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 30

To lockdown που επιβλήθηκε φαίνεται ότι θα πάει λίγο πίσω και το έργο του Παλαιού Αρσακείου στην οδό Μαιζώνος, στο υπέροχο και επιβλητικό κτίριο που ανακατασκευάζει η δημοτική αρχή, με στόχο να το μετατρέψει στο νέο δημοτικό μέγαρο της Πάτρας.

Το έργο επρόκειτο  να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, έτσι ώστε την άνοιξη του ίδιου έτους να ξεκινούσε η μετεγκατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών σε αυτό, μια διαδικασία που θα ολοκληρωνόταν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ωστόσο μετά και το  δεύτερο συνεχόμενο lockdown, μέσα σε λίγους μήνες, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε πιο αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τις συνθήκες που επιβάλει ο κορωνοϊός και στον κατασκευαστικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση το έργο θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χρήστο Κορδά μέσα στο 2010. Αυτό που προέχει σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι να προσεχθεί η κάθε λεπτομέρεια που θα αναδείξει την αισθητική αυτού του υπέροχου και επιβλητικού νεοκλασικού κτιρίου που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί σε καμία περίπτωση ο χαρακτήρας του και η σύγχρονη μορφή του να δένει αρμονικά με την ιστορία του και το ιστορικό κέντρο της πόλης.

«Το αποτέλεσμα που έχει προκύψει μέσα από τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι ώρας πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται τόσο στις προσδοκίες της δημοτικής αρχής, όσο και στις προσδοκίες του λαού της Πάτρας» τονίζει ο κ. Κορδάς.

Στόχος της δημοτικής αρχής δεν είναι να δημιουργήσει ένα ακόμα διοικητικό κέντρο ενός δήμου. «Το κτίριο αυτό, πέρα από ένα διοικητικό κέντρο ή ένα δημαρχιακό μέγαρο θέλουμε να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο αυτής της πόλης, στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο λαός της Πάτρας και ταυτόχρονα θα αφουγκράζεται την πόλη μέσα από τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί κατά καιρούς».

Το κτίριο του Παλαιού Αρσακείου ήταν εγκαταλειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας σημάδια φθορών και παρακμής που όσο περνούσε ο καιρός γινόταν ολοένα και πιο έντονα.

«Θα είναι σίγουρα το ωραιότερο δημοτικό μέγαρο της χώρας» τονίζει ο Χρήστος Κορδάς. «Είναι ένα κτίριο με ξεχωριστή αισθητική και που αποτελεί επίκεντρο της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας.

 Εμείς όμως δεν θα μείνουμε σε αυτό. Σκοπός μας είναι να του δώσουμε ζωή και για αυτό θα αξιοποιήσουμε όλους τους χώρους του, πέρα από την κατεύθυνση ενός δημοτικού μεγάρου»

Πέρα από την τεράστια αίθουσα όπου θα γίνονται τα δημοτικά συμβούλια, θα υπάρχει και μία ακόμα μεγαλύτερη αίθουσα, εκεί όπου θα πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις από συνεδρίες έως και συναυλίες, κινηματογράφο ή θέατρο, με τον χώρο να έχει αυτή τη δυναμική.

Ήδη μάλιστα για την διαμόρφωση των δύο αυτών τεράστιων αιθουσών γίνεται μελέτη από μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας που θα τις προσφέρει δωρεάν στον δήμο, ενώ θα υπάρξει και ξεχωριστή μελέτη για την διακόσμηση του συνόλου των εσωτερικών χώρων του κτιρίου.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την αισθητική αυτού του κτιρίου, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά γιατί μόνο έτσι θα γίνει εμφανής η σημαντικότητα της αρχιτεκτονικής του αξίας» τονίζει ο κ. Κορδάς.

Στο πρακτικό κομμάτι ο δήμος με την μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των δημοτικών του υπηρεσιών στο κτίριο αυτό, σε ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το 70%, θα εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ που δίνονται κάθε μήνα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων τα οποία εκμισθώνει για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του.

Ποιοι θα μεταφερθούν

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει έως τώρα στο κτίριο του Παλαιού Αρσακείου θα μεταφερθούν οι οικονομικές υπηρεσίες, η πολεοδομία και το σύνολο των υπηρεσιών που στεγάζονται αυτή τη στιγμή στο κτίριο της Βότση για το οποίο ο δήμος πληρώνει ένα μίσθωμα που φτάνει τα 10.000 ευρώ τον μήνα.

Στο Παλαιό Αρσάκειο θα μεταφερθεί επίσης το γραφείο του δημάρχου, η γραμματέας του, το γραφείο Τύπου και τα γραφεία αντιδημάρχων που βρίσκονται στο κτίριο της Μαιζώνος, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πώς θα αξιοποιηθεί το υπάρχον δημοτικό μέγαρο.

Πάντως, μαζί με την ανακαίνιση του εμβληματικού αυτού κτιρίου θα γίνει και η ενεργειακή αναβάθμιση του, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα φθοράς και συντήρησης του, τα επόμενα χρόνια.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα