Παρασκευή, 19.08.2022, 7:30 πμ

Πάτρα: Συγκεντρώνουν υπογραφές για να πιέσουν το Δήμο για τα αδέσποτα

19.12.2020 / 12:16
adespoto

Στην AVAAZ org προχώρησαν το θέμα των αδέσποτων οι φιλοζωικές οργανώσεις της Πάτρας, συγκεντρώνοντας ηλεκτρονικές υπογραφές, ζητώντας από τον Δήμο να εφαρμόσει τα όσα ορίζει ο νόμος 4039/2012.

Η συγκέντρωση υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο κείμενο που ανέβασαν οι φιλόζωοι αναφέρονται τα εξής:

“Τα αδέσποτα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Πάτρας, μιας και δεν υπάρχει καμία απολύτως στήριξη για αυτά από τον ίδιο τον Δήμο Πατρέων, παρά μόνο από Εθελοντικές ομάδες που αποτελούνται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες της Πάτρας.

Εκατοντάδες αδέσποτα κυκλοφορούν στους δρόμους, κάποια από αυτά ταλαιπωρημένα, παρατημένα και νηστικά. Εδώ και μία πενταετία, οι πολίτες ένωσαν τις φωνές τους κάτω από έναν κοινό σκοπό: Να τηρηθεί η νομοθεσία που αφορά τα Αδέσποτα , κάνοντας πάρα πολλές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις με σκοπό να αναλάβει ο Δήμος την κατάλληλη ευθύνη, αλλά μάταια.

Οι λιγοστές Φιλοζωικές ομάδες που είναι και οι μόνες που ασχολούνται ενεργά με το ζήτημα είναι πλέον εξουθενωμένες και αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, μιας και δίνουν εντελώς μόνοι αυτή τη μάχη, χωρίς καμία απολύτως συνεργασία με τον Δήμο, όπως και θα έπρεπε. Στο κοντινό μέλλον, οι Εθελοντές δεν θα έχουν πια αρκετά χρήματα για να δώσουν, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ζώων να πεθάνει από κάποια ασθένεια, ή να σκοτωθεί στον δρόμο.

Καλούμε τον Δήμο Πατρέων αλλά και τον Δήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Πελετίδη να αναλάβουν την κατάλληλη ευθύνη αλλά και να στηρίξουν καταλλήλως όλες τις αδέσποτες ζωές της Πάτρας, κάνοντας τίποτα παραπάνω από το να τηρήσουν την Νομοθεσία ( Άρθρο 9, Νόμος 4039/2012 ), να προχωρήσουν με κάποιου είδους καμπάνια για προώθηση υιοθεσιών, να φτιάξουν μία ιστοσελίδα όπου να ενημερώνονται οι πολίτες για το κάθε αδέσποτο, την υγεία αλλά και την διαθεσιμότητά του, να δημιουργήσουν καταφύγια και να συνεργαστούν ενεργά με τις Εθελοντικές ομάδες και τους συλλόγους της περιοχής που χρειάζονται στήριξη.

Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς , σύμφωνα με το παρόν άρθρο.  Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο , εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνισταμένη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων.

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου”. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα