Πάτρα: Πως η εκπρόσωπος των εργοληπτών τίναξε στον αέρα τη συνεδρίαση για ένα σημαντικό έργο της πόλης

08.11.2020 / 13:52
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dimos_dimarxeio_patra

Δεν πίστευαν και αυτιά τους και στα μάτια τους οι άνθρωποι της Επιτροπής Διαγωνισμών του Δήμου της Πάτρας, με τα όσα – πρωτόγνωρα -συνέβησαν στη συνεδρίαση της επιτροπής στις 8 Οκτωβρίου στην οποία επρόκειτο να επικυρωθούν τα δικαιολογητικά του αναδόχου του έργου ανάπλασης της Άνω πόλης της Πάτρας (διαδρομή 1).

Δεν μιλάμε για ένα απλό, αλλά για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αλλάξει την όψη της περιοχής και θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην αναβάθμιση της εικόνας της Πάτρας. Η παρέμβαση αφορά οικοδομικά έργα, έργα οδοποιίας, οδοφωτισμό, ηλεκτρομηχανικές εργασίες, υδραυλικά έργα και έργα πρασίνου στην περιοχή της Άνω Πόλης της Πάτρας που αποτελούν μέρος μιας σειράς αναπλάσεων που θα γίνουν σε όλο το ιστορικό κέντρο.

Η περιοχή παρέμβασης αφορά επιφάνεια συνολικού εμβαδού περίπου 170 στρεμμάτων και το έργο αποβλέπει στην βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής με χρήση κατάλληλων υλικών επίστρωσης, φύτευσης και αστικού εξοπλισμού.

Μάλιστα, λόγω του εύρους των παρεμβάσεων που θα γίνουν και με συνολικό προϋπολογισμό 8.740.000,00€ (με ΦΠΑ), το έργο έχει περάσει από «σαράντα κύματα» μετά από διαδικασίες εγκρίσεων που διήρκεσαν πάνω από τρία χρόνια.

Με τα πολλά, λοιπόν, ο Δήμος της Πάτρας κατάφερε να κάνει την προκήρυξη του έργου της ανάπλασης και μετά από διαδικασία ανοικτής δημοπρασίας, να βρεθεί, τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία που θα πάρει το έργο. Μια εταιρεία που έχει έδρα τα Γιάννενα και η οποία κατέθεσε την πλέον συμφέρουσα προσφορά για να πάρει το έργο.

Δεδομένου ότι, δεν υπήρξε κάποια ένσταση από τους άλλους ενδιαφερόμενους εργολήπτες, ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ανάδοχο του έργου.

Τα δικαιολογητικά αυτά, θα αναλάμβανε να ελέγξει και να επικυρώσει η Επιτροπή Διαγωνισμών στην οποία συμμετέχουν σχετικοί με το αντικείμενο υπάλληλοι, όχι μόνο του Δήμου Πατρέων αλλά και από άλλες υπηρεσίες της περιοχής και οι οποίοι επιλέγονται μετά από κλήρωση.

Στην ίδια Επιτροπή συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργοληπτών της περιοχής.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ… ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Στις 8 Οκτωβρίου, λοιπόν, συνεδρίασε η Επιτροπή Διαγωνισμών για να επικυρώσει τα δικαιολογητικά του αναδόχου της ανάπλασης της Άνω πόλης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να δούμε, κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, να ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης.

Όλα αυτά βέβαια, θα συνέβαιναν, εάν η εκπρόσωπος της εργοληπτών δεν σηκωνόταν να φύγει από τη συνεδρίαση και μάλιστα χωρίς καμία αιτιολογία ή έστω δικαιολογία!

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαγωνισμών ενώ τα υπόλοιπα τρία μέλη βρίσκονταν στη διαδικασία της μονογραφής των δικαιολογητικών του αναδόχου, η εκπρόσωπος των εργοληπτών αποχώρησε από τη συνεδρίαση αρνούμενη να μονογράψει τα δικαιολογητικά. Μάλιστα, δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής ότι θα επιστέψει…

Όλα αυτά συνέβησαν, σύμφωνα πάντα με το πρακτικό, στις 10.50 το πρωί της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου. Η ώρα περνούσε, τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής είχαν ολοκληρώσει το έργο τους, αλλά η εκπρόσωπος των εργοληπτών δεν έλεγε να εμφανιστεί. Έτσι στις 11.30, η πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε στο τηλέφωνο την εκπρόσωπο των εργοληπτών, ρωτώντας τη εάν θα επιστρέψει για να λάβει αρνητική απάντηση….

Και κάπως έτσι, τελείωσε άδοξα η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμών. Το τι ακριβώς συνέβη με την εκπρόσωπο των εργοληπτών δεν το γνωρίζει κανείς, το βέβαιο όμως είναι ότι η συμπεριφορά της έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στα στελέχη του Δήμου.

«Θέλουν ή δεν θέλουν οι εργολήπτες να γίνουν τα έργα;» αναρωτιόταν μιλώντας στον «Κόσμο», στέλεχος της δημοτικής Αρχής, το οποίο όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει τη συμπεριφορά της εκπροσώπου των εργοληπτών στην Επιτροπή Διαγωνισμών, δεν μπορούσε να δώσει εξήγηση….

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η το έργο πάει πίσω, μιας και η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμών, ήταν σα να μην έγινε, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Πλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να ξανασυνεδριάσει και να ξεκινήσει όλη η διαδικασία επικύρωσης των δικαιολογητικών από την αρχή. Αρκεί βέβαια και την επόμενη φορά να μην σηκωθεί κάποιος και να φύγει…

Φάνης Βγενόπουλος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα