Απάντηση της παράταξης νοσοκομειακών γιατρών ΑΚΙ-ΔΗΚΙ στην ΕΙΝΑ

08.11.2020 / 13:43
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
nosokokmeio3-3-1536x962

Η ανακοίνωση:

      Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που παγκοσμίως βρίσκεται σε εξέλιξη πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη και δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας. Στην Πατρίδας μας , η κυβέρνηση  ακολουθώντας τη σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έθεσε για δεύτερη φορά τη χώρα σε  γενικευμένο lockdown. Η απόφαση  αυτή προφανώς κρίνεται αναγκαία και σωστή αφού προτείνεται από εκείνους τους  ειδικούς που έχουν  την  αντικειμενική, σφαιρική  και  πιο ολοκληρωμένη  εικόνα όσο αφορά το ΕΣΥ, την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων και τη δυνατότητα του συστήματος  να  ανταποκριθεί.Πέρα όμως από τις αντοχές του ΕΣΥ υπάρχει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των θανάτων  και μια  ενδεχόμενη πολύ μεγαλύτερη δίχως lockdown που  η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχτεί. Aς μην ξεχνάμε ότι ο covid -19 δυστυχώς παραμένει χωρίς θεραπεία. Οποιαδήποτε λοιπόν  συζήτηση για την ορθότητα του μέτρου περιττεύει. Είναι όμως ομολογία χρεωκοπίας η καραντίνα, όπως η πλειοψηφίας της ΕΙΝΑ,ορμώμενοι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ριζοσπαστική Αριστερά,  υποστηρίζει σε ανακοινωσή της ; Σαφώς και όχι. Σε καμιά περίπτωση  η προσπάθεια για ανοιχτή κοινωνία και επαναφορά της ατομικής ελευθερίας  δεν μπορεί να αποτέλεί χρεωκοπία. Αυτη  άλλωστε-η ανοικτή κοινωνία- αποτελεσε  και το θεμέλιο του οικοδομήματος της Ευρώπης μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.Η επανεκίνηση της οικονομίας ήταν επιτακτική ανάγκη. Το success story της Κίνας στη διαχείρηση του 2ου κύματος,αν θεωρήσουμε αληθή τα δεδομένα που προβάλλονται,  βασίζεται σε ένα διαρκή περιορισμό που όμως ήταν ,είναι και θα είναι   καθημερινή ρουτίνα ένεκα του καθεστώτος. Ευθύνεται ο τουρισμός και το άνοιγμα των συνόρων για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων; Η εξέλιξη του αριθμού   των κρουσμάτων στην Θεσ/νικη άλλα λέει. Την 1η Οκτωβρίου η Θεσ/νικη μετρούσε μολις 7 κρούσματα. Σήμερα είναι μια από τις  κύριες   εστίες της πανδημίας στην Ελλάδα χωρίς προφανώς να έχει μεσολαβήσει καποιο τουριστικό κύμα. Η κόπωση από την Πανδημία,  όπως έχει επισημάνει ο ΠΟΥ,  η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού  και τα αντακλαστικά της ανοιχτής κοινωνίας είναι τα κύρια αιτία.

        Δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε τρόπος, να αποφύγουμε για δεύτερη φορά το κλείσιμο της κοινωνίας  τη στιγμή που η μια μετα την άλλη ευρωπαικη χώρα ανακοινώνει κάτι τέτοιο.Αναφέρονται , τα  μαζικά τεστ, η στοχευμένη ιχνηλάτηση, η ενδυνάμωση του συστήματος υγείας ως  απαραίτητες προυποθέσεις για περιορισμό της πανδημίας. Άραγε η Γερμανία   και η Γαλλία που είναι στην κορυφή της υγειονομικής περίθαλψης  στην Ευρώπη ,είδαν τη δραματική αύξηση κρουσμάτων και προχώρησαν σε μερικό και ολικό lockdown αντίστοιχα ,απέτυχαν να εφαρμόσουν  τα παραπάνω;

      Όταν αποφασίστηκε το 1ο lockdown οι νοσηλευόμενοι  από covid ήταν 169 και  οι διασωληνωμένοι 46  .Τότε υπήρχαν  συνολικά 695 κλίνες (ΜΕΘ και ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία. Εκτιμήθηκε ότι ήμασταν κοντά στις αντοχές του συστήματος. Σήμερα που εφαρμόζεται για 2η φορά lockdown, εκτιμώντας ότι αυτές είναι οι αντοχές του ΕΣΥ    , οι νοσηλευόμενοι είναι πολλοί,  οι διασωληνωμένοι   207 , ενώ υπάρχουν  και 1046  ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Οι αριθμοί αναμφισβήτητα  αποδεικνύουν ότι έγιναν βήματα ενίσχυσης του ΕΣΥ  αφού τα όρια αντοχής επεκτάθηκαν  και οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν.Έχουμε κατά καιρούς τονίσει ότι σαφώς  υπήρξαν λάθη και παραλείψεις .Αλλά η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.

      Η κυβέρνηση απ την άλλη βέβαια   δεν  μπόρεσε να περιορίσει, φαινόμενα αρνητών της πανδημίας ,με  δημοσιογράφους, περιθωριακά site,τραγουδιστές και όποιον άλλον είχε ξεχαστεί και ήθελε καποια λεπτά δημοσιότητας να μιλούν, να απειλούν και να προσβάλλουν την κοινή λογική.Υπήρχαν και τα παράδοξα βέβαια , με συγκεντρώσεις 15000 ατόμων, όπως έγινε και στην  ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής και στην οποία προσπάθησαν να εχουν πρωτοκαθεδρία  εκείνοι (  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕκαι ριζοσπαστική Αριστερά)που μέμφονται  σήμερα την πολιτεία ότι δεν έκανε ελέγχους και ”ξέφυγε” η Πανδημία. Ειδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ,που όσο αφορά την διαχείρηση  ΄΄κρίσεων΄΄ δεν έχει  και την καλύτερη επίδοση (βλέπε τραγωδία στο Μάτι),παρέδωσε ενα ΕΣΥ τον Ιούλιο του  2019 με 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε μια  άλλη πρωτοφανή επίδειξη ανευθυνότητας και μικροπολιτικής σκοπιμότητας ανακοίνωσαν την προθεση τους -o ΣΥΡΙΖΑ προς το παρον το σκέφτεται-να διοργανώσουν και να συμμετάσχουν  σε  εκδηλώσεις  για τον εορτασμό του Πολυτεχνειο προβάλλοντας το δημοκρατικό συναισθημα του λαου.Φαντασθείτε  σε υποθετικό σενάριο,οι Πατρινοί να απαιτούν  να συμμετάσχουν κανονικά στον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης   , οι φίλαθλοι  να  θελουν επιστρέψουν στα γήπεδα και ούτω καθεξής. Πρέπει να είμαστε σοβαροί.

     Στην Αχαια αναμφισβήτητα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σταθεροποιημένη μετά τις ιδιαίτερες ανησυχίες που υπήρχαν τον προηγούμενο μήνα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την Θεσσαλονίκη , τη βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα.Υπήρχαν παρεμβάσεις , όταν φάνηκε ότι η κατάσταση ΄΄ξέφευγε΄΄ Όλοι μαζί , Υγειονομικοί ,  6 ΥΠΕ , Νοσοκομεία ,Περιφέρεια   συνέβαλλαν σ αυτό . Το δίχως άλλο όμως πρέπει να προχωρήσουμε . Οι κρίσεις γιατρών που εκκρεμούν πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν.Πάγια θέση μας είναι΄οι επικουρικοί ιατροί να μονιμοποιηθούν . Η πρόταση μας αυτή δυστυχώς δεν βρίσκει ανταπόκριση από την πλειοψηφία της ΕΙΝΑ αλλά ούτε φυσικά και  από την ΟΕΝΓΕ , ώστε να υπάρξει ένα διεκδικητικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα .Θεωρούμε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει και αξιοποιήση του ιδιωτικού τομέα υγείας είτε με την ενσωμάτωση ιατρών στο ΕΣΥ για την περίοδο της πανδημίας είτε στην  κατ΄ οίκον παρακολούθηση ασθενών με covid .Ήδη υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Ο Ιατρικός Σύλλογος ,έχει δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει σ΄ αυτό.Το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος  υπήρξε ένα ιστορικό νοσοκομείο της πόλης που έκλεισε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης πριν μερικά χρόνια χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες αντδράσεις. Στην θεωρητική περίπτωση αξιοποιήσης του θα μπορούσαν να αναπτυχθούν 28 κλίνες.Το ζητούμενο όμως είναι αν το κτίριο μπορεί να ξαναγίνει Νοσοκομείο , αν μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς ιδιαίτερων απαιτήσεων (όπως είναι αυτοί με covid) με ασφάλεια δίχως να αυξήσουμε την κίνηση στον οδικό άξονα νοσημάτων θώρακος -΄΄Αγ Ανδρέας΄΄ή ΠΓΝΠ, εξαιτίας των ασθενοφόρων που θα πηγαινοέρχονται και  τέλος   πόσες ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και  παραιατρικού προσωπικού χρειάζονται. Όταν θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και δημιούργησουμε ένα νοσοκομείο και όχι μια ΄΄Σπιναλόγκα΄΄ θα πρέπει να δούμε και ποιο προσωπικό υποχρεωτικά θα μετακινηθεί -αφού  εθελοντικά δεν νομίζουμε ότι θα θέλει κανένας- και πως ξεπεραστουν οι αντιδράσεις από τις μετακινήσεις αυτές. Γι όλους τους λόγους ,που εν είδει ερωτημάτων, αναφέρονται παραπάνω ,πιστεύουμε ότι το πρωην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος μόνο ώς έσχατη λύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στην εξίσωση του υγειονομικού σχεδιασμού θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι  υπάρχει και το Νοσοκομείο του Αιγίου που είναι κανονικό νοσοκομείο αλλά και μεγάλη ιδιωτική μονάδα υγείας (΄΄Ολύμπιον΄΄) που σε περίπτωση κορεσμού  του ΕΣΥ μπορεί να συμβάλλει ποικιλοτρόπως.

    Τέλος όσο αφορά τη πρόταση της  πλειοψηφίας της ΕΙΝΑ για περιφερειακό  επιδημιολογικό κέντρο του ΕΟΔΥ, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι ήδη υπάρχει κεντρική οργάνωση των μονάδων ελέγχου του ΕΟΔΥ απο την περιφέρεια που αναλαμβάνει τη διενέργεια τεστ , την ιχνυλάτηση και τα παραιτέρω. Για τα ΜΜΜ θα θεωρήσουμε ότι εκ παραδρομής γράφτηκε η αποσυμφόρηση, αφού είναι γνωστό ότι στην Πατρα έχουν περάσει κάμποσα χρόνια ως και  δεκαετίες απο τότε που είχαν πληρότητα τα λεωφορεία, με εξαίρεση αυτά που πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο στο οποίο όμως τώρα εφαρμόζεται η τηλεκπαίδευση.. Ενώ για τα σχολεία ,πολυ λίγες τάξεις έκλεισαν λόγω κρουσμάτων -που ήταν  πραγματικά ελάχιστα- και πολύ περισσότερες λόγω καταλήψεων.

      Η παραταξη  μας πιστεύει ότι όλες οι δυνάμεις  της κοινωνίας και οι θεσμοί του κράτους πρέπει και μπορούν να συνυπάρξουν απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας, με δράση  και  επικοδομητική κριτική στο πλαίσιο   των πραγματικων δυνατοτήτων της Πολιτείας, έχοντας κατά νου τη ρήση ΄΄αλλό το εφικτό και άλλο το ευκταίο΄΄.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα