Πάτρα:  «Μέκκα» πληρωμένων πτυχιακών και λογοκλοπής-Στα 500 με 1000€ η «ταρίφα»

18.03.2023 / 11:15
εργασία (1)

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Τον τίτλο της μητρόπολης στη λογοκλοπή και της κατά παραγγελία πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών έναντι αδράς αμοιβής διεκδικεί πλόεν η Πάτρα η οποία μαζί με τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας όπου έχουν έδρα πανεπιστημιακά ιδρύματα μαστίζεται από το φαινόμενο αυτό.

Το  θέμα είναι γνωστό στις τάξεις των σπουδαστών και στους ακαδημαϊκούς κύκλους, της Αχαϊκής πρωτεύουσας με τη σύγκλητο να έχει στείλει ήδη εξώδικα κατά εταιρειών οι οποίες προχωρούν στην εκπόνηση εργασιών κατά παραγγελία για λογαριασμό φοιτητών, ζητώντας από αυτούς υψηλά χρηματικά.

Η βιομηχανία  εκπόνησης εργασιών από φροντιστήρια – εταιρείες αποκομίζει σημαντικά κέρδη, με το φαινόμενο να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην περιοχή και να εντοπίζεται τόσο σε σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και σε τμήματα του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

 Ακαδημαϊκοί κύκλοι στην περιοχή υπογραμμίζουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν γίνει κάτι για να μπει ένα τέλος θα φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για κατά παραγγελία σπουδές.

Η «ταρίφα» των κατά παραγγελία εργασιών

Οι προπληρωμένες εργασίες μπορεί να αφορούν την εκπόνηση απλών φοιτητικών εργασιών, τις πτυχιακές  ακόμα και τις διπλωματικές, καθώς το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί και στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές.

Ανάλογα με τον τύπο της κάθε εργασίας ή την βαθμίδα του ακαδημαϊκού επιπέδου που βρίσκεται ο σπουδαστής, εξαρτάται και το ποσό που ζητάει η επιχείρηση – εταιρία που την εκπονεί.

Μια εργασία πτυχιακού επιπέδου κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 500 με 600 ευρώ, ενώ για τους μεταπτυχιακούς σπουδαστές η τιμή μιας αντίστοιχης εργασίας μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.000  ευρώ.  Από την άλλη η  τιμή μιας απλής φοιτητικής εργασίας πέφτει στα 150 με 200 ευρώ, ανάλογα με την δυσκολία της και το επιστημονικό πεδίο στο οποίο αναφέρεται.

Πάτρα:  «Μέκκα» πληρωμένων πτυχιακών και λογοκλοπής-Στα 500 με 1000€ η «ταρίφα» 2

Φροντιστήρια για συγγραφική υποστήριξη

Τι είδους όμως εταιρείες είναι αυτές που μπορούν να εκπονήσουν εργασίες κατά παραγγελία; Πρόκειται κυρίως για φοιτητικά φροντιστήρια τα οποία διαφημίζοντας και προβάλλοντας τις υπηρεσίες τους, αναφέρονται σε συγγραφική υποστήριξη των φοιτητών.

Το κατά πόσο όμως η υποστήριξη αυτή εμπεριέχει και δίνει την δυνατότητα στον φοιτητή να αναπτύξει μόνος του το θέμα, με βάση το διάβασμα που έχει κάνει και την κριτική του αντίληψη ή αποτελεί μια δουλειά στην οποία ουσιαστικά ο σπουδαστής, δεν έχει καμία συμμετοχή είναι ένα ερωτηματικό.

Ένα ερωτηματικά που  μπορεί  να απαντήσει ο εκάστοτε καθηγητής που διορθώνει και βαθμολογεί τα γραπτά, έχοντας ως βασικό του κριτήριο την κειμενική ομοιότητα των εργασιών.

Πάντως, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να βρει κανείς ένα τέτοιοι φροντιστήριο που παρέχει αυτού του τύπου τις υπηρεσίες, ενώ εκτός αυτού υπάρχουν και φυσικά και η «μαύρη» αγορά, εκεί δηλαδή που η εκπόνηση των εργασιών γίνεται εντελώς στα κρυφά.

Μηνυτήρια αναφορά από το υπουργείο

Πέρα από τα εξώδικα που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών κατά συγκεκριμένων εταιρειών για αυτό το θέμα, το ζήτημα των «πλαστών» εργασιών, έχει απασχολήσει και το υπουργείο Παιδείας, με τον υφυπουργό, να έχει προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά.

Μόνο και μόνο η εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας, παίρνοντας την νομική οδό για το θέμα, δείχνουν την διάσταση που έχει πάρει το φαινόμενο. 

Μέτρα από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρύτανης, Χρήστος Μπούρας στον «Ν», έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συστημάτων και στην λήψη μέτρων για τον εντοπισμό τέτοιων εργασιών, έχοντας ασφαλιστικές δικλείδες, με στόχο την μείωση του φαινομένου.

Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί  έχουν κάνει αρκετούς φοιτητές που θα έδιναν χρήματα για να παραγγείλουν εργασίες να το σκεφτούν εκ νέου και να διστάσουν στο να προχωρήσουν σε μία τέτοια απάτη.

Όμως παρόλα αυτά το θέμα παραμένει υπαρκτό και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.  Υπαρκτό είναι το ζήτημα των πλαστών ή των μαϊμού εργασιών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.  

Μπούρας: Καταδικαστέο από κάθε πλευρά

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συστημάτων και ασφαλιστικών δικλείδων για το θέμα των προπληρωμένων εργασιών, αλλά και των λογοκλοπών.

Όπου εντοπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις τις αντιμετωπίζουμε αναλόγως, στόχο την πάταξη του φαινομένου. Σίγουρα όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να εύκολα να εντοπιστούν. Είναι κάτι καταδικαστέο από κάθε πλευρά» τονίζει από πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Καλαβρουζιώτης: «Η κειμενική  ομοιότητα…»

Από την πλευρά του  ο πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης τονίζει για το θέμα: «Υπάρχουν σαφής οδηγίες για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών τις οποίες εφαρμόζουν οι καθηγητές μας. Οι σπουδές στο ΕΑΠ στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εργασίες για αυτό και προσπαθούμε να εντοπίζουμε τέτοια κρούσματα βάση της κειμενικής ομοιότητας.

Από εκεί και πέρα όμως θέλω να πιστεύω ότι  η πλειοψηφία των σπουδαστών που δίνει  κάποια χρήματα για τις σπουδές τους,  προχωρούν  σε τέτοιες ενέργειες, κοροϊδεύοντας εμάς, αλλά κυρίως τους εαυτούς τους».

Τεχνητή Νοημοσύνη: Έτοιμες εργασίες με χαμηλό ποσοστό… λογοκλοπής (ένθετο)

 Κι ενώ διαπιστώνεται πώς φοιτητές παραδίδουν εργασίες οι οποίες δεν είναι δικές τους, αλλά τις έχουν ετοιμάσει «ειδικοί»  έναντι αμοιβής, έρχεται τώρα να προστεθεί σε όλο αυτό το «σκηνικό» και η τεχνητή νοημοσύνη.

Μπορεί κάποιος να βρει την ρομποτική εφαρμογή παραγωγής λόγου η οποία παρέχει πληροφορίες, αναπτύσσει ιδέες, απαντάει σε ερωτήματα και φυσικά  έχει την δυνατότητα να συντάσσει και εργασίες.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να του δώσεις είναι όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε στο αρχικό ερώτημα.   Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πώς φοιτητές που δοκίμασαν να γράψουν εκεί τις εργασίες τους και έλεγξαν το ποσοστό λογοκλοπής είναι πολύ μικρό.

Σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά Πανεπιστήμια υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συγγραφής φοιτητικών εργασιών με τη χρήση του λογισμικού, ενώ το κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει ορίσει ένα συγκεκριμένο χαμηλό ποσοστό λογοκλοπής που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνάει το 15%.

Το γεγονός όμως ότι ένα Πανεπιστήμιο φτάνει να αποδέχεται εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης, έστω και το μικρό ποσοστό αυτό λογοκλοπή, δείχνει από μόνο του τις εξελίξεις που αλλάζουν.

Μάλιστα  το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και του ποσοστό λογοκλοπής είναι να τεθεί στη συνεδρίαση των πρυτάνεων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της επικράτειας. 

Ο κ. Μπούρας τονίζει:  «Η σύγχρονη τεχνολογία τρέχει και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθούμε. Το Πανεπιστήμιο Πατρών να είστε σίγουροι ότι παρακολουθεί από κοντά όλες αυτές τις εξελίξεις».

Ελ. Παρασκευοπούλου

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

ϊμερ «ακροβατούν» στους δρόμους

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα