Πάτρα: Λευχαιμία και Αλτσχάϊμερ «ακροβατούν» στους δρόμους

18.03.2023 / 10:15
diktio kentriki

Ο καρκίνος ακροβατεί πάνω από τις ζωές μας και αυτό στην Πάτρα και γενικότερα στην περιοχή της Αχαΐας, δεν έχει και τόση μεταφορική σημασία.  Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η πλειοψηφία του δικτύου ρεύματος μεσαίας και χαμηλής τάσης, παραμένει εναέριο, με ένα μικρό ποσοστό από αυτό να έχει υπογειοποιηθεί.Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από την ιατρική επιστημονική κοινότητα, τα καλώδια της ΔΕΗ που βλέπουμε πάνω από τους δρόμους που κυκλοφορούμε, στις γειτονιές και στα σπίτια που διαμένουμε, δεν είναι διόλου αθώα στην εξάπλωση ασθενειών και κυρίως της παιδικής λευχαιμίας.

Πάτρα: Λευχαιμία και Αλτσχάϊμερ «ακροβατούν» στους δρόμους 6

Κατά κοινή παραδοχή τα καλώδια της ΔΕΗ αποτελούν την κύρια πηγή μαγνητικών πεδίων, χαμηλών συχνοτήτων που πλέον θεωρούνται καρκινογόνες αφού σχετίζονται με βάση έρευνες που έχουν γίνει, στον διπλασιασμό της παιδικής λευχαιμίας και στην εμφάνιση ύποπτων μελανωμάτων, σε επίπεδο που καταγράφεται ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.Τα καλώδια και η ακτινοβολία μέσω των μαγνητικών τους πεδίων συνδέονται και με μια σειρά άλλων ασθενειών (Αλτσχάιμερ, ALS κτλ), φτάνοντας να επηρεάζουν την αύξηση της  παιδικής παχυσαρκίας, το παιδικό άσθμα, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο έρευνες που  συνδέουν την έκθεση των εγκύων σε ανεβασμένα μαγνητικά πεδία με τις αποβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πάτρα: Λευχαιμία και Αλτσχάϊμερ «ακροβατούν» στους δρόμους 7

Μόλις 528 χιλιόμετρα υπόγεια

Το θέμα λοιπόν είναι από τη στιγμή όλες οι έρευνες δείχνουν ότι  η πιο συχνή αιτία ανεβασμένων μαγνητικών πεδίων είναι  τα εναέρια καλώδια χαμηλής και μεσαίας τάσης που υπάρχουν παντού σε όλες τις γειτονιές της Πάτρας, τι κάνουμε για να σταματήσουμε όλους αυτούς τους κινδύνους;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο «Ν» το εναέριο δίκτυο μεσαίας και χαμηλής τάσης στην περιοχή της Αχαΐας, είναι συνολικά 4.400 χιλιόμετρα. Από αυτά τα 4.400 χιλιόμετρα τα 3.872 βρίσκονται στην ακτίνα Πάτρα, Ερύμανθος και Δυτική Αχαΐα.

Από τα 3.872 χιλιόμετρα  του καλωδιακού δικτύου υπογειοποιημένα είναι μόλις τα 528. Πιο αναλυτικά τα καλώδια χαμηλής τάσης στην περιοχή που βρίσκεται στην ακτίνα Πάτρα – Ερύμανθος – Δυτική Αχαΐα  φτάνουν τα 2.285 χιλιόμετρα, ενώ από αυτά μόλις τα 383 χιλιόμετρα βρίσκονται κάτω από το έδαφος.

Τα καλώδια μεσαίας τάσης που είναι στο εναέριο καλωδιακό δίκτυο της ίδιας πάντα περιοχής,  φτάνουν τα 1.583 και από αυτά μόνο τα 139 χιλιόμετρα είναι υπογειοποιημένα.

Πάτρα: Λευχαιμία και Αλτσχάϊμερ «ακροβατούν» στους δρόμους 8

Κοινό μυστικό ο κίνδυνος

Το ποσοστό του καλωδιακού δικτύου μεσαίας και χαμηλής τάσης είναι,  όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, αρκετά μικρό και το γεγονός αυτό αποτελεί ουσιαστικά ένα κοινό μυστικό που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στην Πάτρα, στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό της επικράτειας, με δεκάδες συνοικίες στο κέντρο, αλλά και περιφερειακά αυτής, να είναι πυκνοκατοικημένες λόγω και της οικοδομικής ανάπτυξης των περασμένων δεκαετιών.

Η υπόγεια εγκατάσταση του συνολικού ή έστω του μεγαλύτερο ποσοστού του καλωδιακού δικτύου μεσαίας και χαμηλής τάσης, δεν θα εξάλειφε, αλλά οπωσδήποτε θα μείωνε τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που εκπέμπονται από τα εναέρια καλώδια.

Άλλωστε, στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις της επικράτειας, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη η υπόγεια εγκατάσταση του καλωδιακού δικτύου τους έχει προχωρήσει και βρίσκεται αρκετά πιο μπροστά από την Πάτρα.

Οι εργασίες και το κόστος της υπογειοποίησης του δικτύου είναι ένα θέμα που αναλαμβάνει σε όλες τις πόλεις εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ. Η πρόταση που είχε κάνει η τελευταία το 2008, σε σχετικό της έγγραφο προς τον δήμο και η οποία είχε ψηφιστεί θετικά από το τότε δημοτικό συμβούλιο, πόσο έχει προχωρήσει;

Η πρόταση της ΔΕΗ το 2008

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή θα απομακρύνονταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα εναέρια δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης από τις πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης, απαλλάσσοντας πάνω από 30 περίπου σχολεία που είχαν καταμετρηθεί και θίγονταν από τα δίκτυα, καθώς επίσης και χιλιάδες κατοικίες και ιδρύματα.  Η πρόταση της ΔΕΗ που φέρνει στο φως ο «Ν» περιλάμβανε:

-Τη γραμμή Κόρινθος – Πάτρα Ι (καταλήγει στον υποσταθμό του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας). Από τις παρεμβάσεις αυτές θα απαλλάσσονταν από τα εναέρια δίκτυα συνοικίες όπως τα Μποζαίτικα, τα Συχαινά, ο Διάκος, το Γηροκομείο, ο Προφήτης Ηλίας και ο Λάγγουρας.

Πάτρα: Λευχαιμία και Αλτσχάϊμερ «ακροβατούν» στους δρόμους 9

-Τη διασυνδετική γραμμή Πάτρα Ι – Πάτρα ΙΙ (από το νοσοκομείο του Αγίου Αγίου Ανδρέα μέχρι και τον υποσταθμό στη συνοικία Ροδόπουλου).  Θα απαλλάσσονταν έτσι συνοικίες όπως το Ψαροφάι, η Ταραμπούρα, του Μακρυγιάννη και του Ροδόπουλου.

-Τη γραμμή μεταφοράς Τριχωνίδα – Πάτρα ΙΙ.  Μέσα από τις εργασίες αυτές δεν θα περνούσε πλέον η εναέρια γραμμή από τον Καστελόκαμπο και θα απαλλάσσονταν οι συνοικίες Περιβόλα, Μπεγουλάκι, Κουκούλι, Μακρυγιάννη και Ροδόπουλου.

– Τη γραμμή μεταφοράς Πύργος – Πάτρα ΙΙ.  Οι εργασίες αυτές περιλάμβαναν υπογειοποίηση σε βάθος 4 χιλιομέτρων μέσα στον δήμο της Μεσσάτιδος, ενώ θα απαλλάσσονταν από το εναέριο δίκτυο οι συνοικίες Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Δεμενίκων Μακρυγιάννη και Ροδόπουλου.

-Τον υποσταθμό Πάτρα IV (στον Καστελόκαμπο). Την μετατροπή του σε υποσταθμό κλειστού τύπου, σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Επίσης,  η πρόταση περιλάμβανε τέσσερις αποξηλώσεις εναέριων γραμμών που διέρχονταν εντός και περιφερειακά του αστικού ιστού της Πάτρας, συνολικού μήκους 34,4 χιλιόμετρα,  ενώ με βάση αυτή το συνολικό μήκος των υπογειοποιήσεων στους τρεις τότε καπποδιστριακούς δήμους (Πατρέων, Ρίου και Μεσσάτιδας) θα έφτανε τα 26,4 χιλιόμετρα.

Πάτρα: Λευχαιμία και Αλτσχάϊμερ «ακροβατούν» στους δρόμους 10

Kορδάς: «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει…»

Η ουσία, όμως, είναι ότι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά  ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών αυτών που είχαν προταθεί πριν από δεκαπέντε σχεδόν χρόνια, δεν έχουν προχωρήσει.

«Δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Είναι απαράδεκτό αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα. Επανειλημμένως πιέζουμε την διοίκηση της ΔΕΗ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε δει την ανάλογη ανταπόκριση.

Δεν γίνεται να υπάρχουν καλώδια υψηλής τάσεως ή και μετασχηματιστές δίπλα από νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Όπως δεν γίνεται εν έτει 2023 να περνάνε εναέριες γραμμές  που εκπέμπουν υψηλά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία μέσα από τον αστικό ιστό και μέσα από πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Πάτρας.  Είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Έχουμε ζητήσει την πλήρη υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος».

Λέκκα: Να σταματήσει η λειτουργία του υποσταθμού

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα θέμα των ακτινοβολιών από το δίκτυο ηλεκτρισμού  το αντιμετωπίζει η συνοικία του Ζαβλανίου, καθώς εκεί εξακολουθεί και λειτουργεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ, σε απόσταση αναπνοής από σπίτια, πολυκατοικίες και σχολεία.

Μάλιστα, η δημοτική αρχή δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει στην εγκατάσταση παιδικής χαράς αφού η νέα νομοθεσία του 2006 ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από τον υποσταθμό.

«Έχουμε ζητήσει την μελέτη από την υπηρεσία της διεύθυνσης περιβάλλοντος της ΔΕΗ, όμως, το θέμα μας δεν είναι απλά και μόνο η παιδική χαρά» τονίζει η πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου Ζαβλανίου, Ελένη Λέκκα.

«Το θέμα μας είναι να σταματήσει να λειτουργεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ που είναι δίπλα ακριβώς στη συνοικία μας». Σημειώνουμε ότι δίπλα σχεδόν από τον υποσταθμό υπάρχει παιδικός σταθμός και σχολικό συγκρότημα που προϋπήρχαν πριν από το 2006.

Τέλος, σε ότι αφορά την υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου η ίδια τονίζει: « Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αντίθετα, έχουμε δει να φέρνουν επιπλέον μετασχηματιστές στον υποσταθμό με ότι αυτό συνεπάγεται».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα