Πάτρα: Τρέχουν γιατί οι “κόντρες” κυλούν στο αίμα τους – Δυο “κολλητοί” στον “Ν”

01.01.2023 / 10:12
kontres

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Ο Τ.Μ. και ο Γ.Π. είναι δύο «κολλητοί» που έχουν το ίδιο μικρόβιο να κυλάει στο αίμα τους, αυτό της ταχύτητας και του ανταγωνισμού που βγαίνει μέσα από τις κόντρες που συμμετέχουν ή και παρακολουθούν. Το όλο φαινόμενο των «αυτοσχέδιων» αγώνων ταχύτητας είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό την τοπική κοινωνία της Πάτρας, αλλά και την Αστυνομία.

Υπάρχουν διαστήματα που ολόκληρες γειτονιές στην αχαϊκή πρωτεύουσα δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες από τον θόρυβο που κάνουν οι φτιαγμένες μηχανές των νεαρών που δίνουν ραντεβού, σε διάφορα σημεία εκτός του αστικού κέντρου της πόλης.

Αλλάζουν συνεχώς σημεία

Τα σημεία αυτά αλλάζουν κάθε τόσο από τους ίδιους τους νεαρούς, έτσι ώστε να μην τους βρίσκει εύκολα η αστυνομία. Πότε το ραντεβού δίνεται στην παραλιακή της Ακτής Δυμαίων, στην νότια Πάτρα, πότε στην μίνι Περιμετρική, πότε σε διάφορους παράδρομους της Περιβόλας, πότε στην Πατρών Κλάους και άλλες φορές στην Πατρών Αθηνών.

Η αστυνομία, σύμφωνα με κύκλους της ΕΛΑΣ, γνωρίζει καλά τα στέκια αυτά των νεαρών και παρακολουθεί το όλο θέμα από κοντά, ενώ πριν από δύο μήνες είχε προχωρήσει σε μία εξόρμηση, κάνοντας τέσσερις συλλήψεις και απομακρύνοντας τουλάχιστον 250 άτομα.

Συνήθως όμως περιορίζεται στο να διαλύει κάθε φορά την συγκέντρωση των νεαρών και να επιστρέφει και πάλι η ησυχία στη γειτονιά και στην ευρύτερη περιοχή αφού οι καταγγελίες που φτάνουν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης είναι από περίοικους που δεν μπορούν να κλείσουν μάτι από τον θόρυβο, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση αυτή.

«Δεν πειράζουμε κανέναν»

«Δεν πειράζουμε πιστεύω κανέναν» τονίζει ο Τ.Μ.  μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών. «Καταλαβαίνω ότι μπορεί να ενοχλούμε τους γείτονες από τον θόρυβο των μηχανών, αλλά έως εκεί.  Δεν κινδυνεύει κανείς από μας και ούτε πιστεύω ότι είναι τόσο ενοχλητικός ο θόρυβος για να γίνονται όλα αυτά τα παράπονα. Στο κάτω – κάτω της γραφής το χόμπι μας κάνουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κίνδυνος του ατυχήματος σε κάποιο ανυποψίαστο πεζό ή οδηγό, είναι απειροελάχιστος. «Οι κόντρες γίνονται σε ώρες που δεν υπάρχουν καν αμάξια ή σε δρόμους απομονωμένους από την κίνηση. Οι μόνοι που μπορεί να κινδυνεύουν είναι τα παιδιά που παίρνουν μέρος, αλλά αυτό νομίζω είναι δικό τους θέμα» αναφέρει.

«Μου αρέσει το… κρυφτούλι»

«Εμένα που αρέσει που υπάρχει αυτό το κρυφτούλι και το κυνηγητό με την αστυνομία» τονίζει από την μεριά του ο Γ.Π. «Το βρίσκω ακόμα πιο συναρπαστικό». «Είναι σίγουρα μια πρόκληση αυτοί οι αγώνες και το να ανταγωνίζεσαι κάποιον άλλον που έχει την ίδια τρέλα με σένα, κάνει το όλο θέμα ακόμα πιο δελεαστικό» συμπληρώνει ο Γ.Π.

«Η μηχανή για κάποιον που λατρεύει την ταχύτητα είναι ο καλύτερος φίλος, ο σύντροφος και το να κερδίζεις μαζί με αυτήν έναν αγώνα που προκαλείς εσύ ή σε προκαλούν, σου δίνει μία άλλη ψυχολογία, σε ανεβάζει, πώς το λένε;».  

Οι γονείς τους και η «τρέλα» τους

Κάποια από τα παιδιά (μιλάμε αρκετές φορές και για ανήλικα) που παίρνουν μέρος στις κόντρες των μηχανόβιων δεν έχουν καν δίπλωμα, δεν φορούν συνήθως τα κράνη τους και φυσικά δεν τηρούν όλους τους προβλεπόμενους κανόνες για ασφαλή οδήγηση.

Οι γονείς τους γνωρίζουν για την αδυναμία τους στις μηχανές. Δεν γνωρίζουν όμως για τη συμμετοχή τους σε κόντρες. «Δεν χρειάζεται να το ξέρουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος αφού είναι λογικό να ανησυχούν. Το καταλαβαίνουμε βέβαια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό» αναφέρει ο Τ.Μ. 

Για τους δύο φίλους, όπως και για τα άλλους νεαρούς που συγκεντρώνονται και συμμετέχουν, στους αυτοσχέδιους αυτούς αγώνες μπροστά σε αυτή την τρέλα τους, την άγνοια κινδύνου που έχουν, την αγάπη για την ταχύτητα και τον ενθουσιασμό τους για τις μηχανές τους, όλα τα άλλα φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Τρέχουν και για στοιχήματα

Σύμφωνα με κύκλους της ΕΛΑΣ, πολλές από τις συγκεντρώσεις που γίνονται για τους αυτοσχέδιους αγώνες, περιλαμβάνουν και ένα χρηματικό έπαθλο για τους νικητές. Έπαθλο που έχει να κάνει με την μορφή στοιχήματος ανάμεσα στους δύο ή και στους περισσότερους ανταγωνιστές, γεγονός που είναι μια ακόμα παράνομη πτυχή του όλου φαινομένου.

«Τα χρήματα είναι το λιγότερο. Υπάρχουν πράγματι αγώνες που γίνονται με τέτοιου είδους στοιχήματα, αλλά αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με το πλαίσιο του ανταγωνισμού των όσων παίρνουν μέρος. Αυτό που μας οδηγεί στις κόντρες είναι η τρέλα που έχουμε για την ταχύτητα και τις μηχανές μας» είναι η άποψη πάντως των δύο νεαρών.

Άλλωστε, μπροστά στα χρήματα που έχουν δώσει όχι μόνο τις μηχανές τους, αλλά για να τις φτιάξουν και για να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστές σε αυτό που κάνουν, βγάζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα, τα στοιχήματα που βάζουν κατά είναι ψίχουλα.

Σύμφωνα με τα δύο παιδιά το ελάχιστο ποσό που έχουν επιπλέον ξοδέψει οι συμμετέχοντες στις κόντρες ξεκινάει από τα 200 με 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 700 με 800, ίσως και παραπάνω.

Ραντεβού από στόμα σε στόμα

Τα ραντεβού δίνονται από στόμα σε στόμα, τις βραδινές ώρες κοντά στο μεσάνυχτα τις περισσότερες φορές ή και πιο αργά.

Τα διάφορα σημεία που συγκεντρώνονται και τα οποία εναλλάσσονται, έτσι ώστε να μην τους βρίσκει εύκολα η αστυνομία, μετατρέπονται κάθε φορά σε αυτοσχέδιες πίστες. Οι συγκεντρώσεις τους είναι αρκετά συχνές, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ανάλογα με την εποχή.

Ακόμα όμως και όταν τους εντοπίζει η αστυνομία οι νεαροί έχουν τον τρόπο να ξεφεύγουν και να το διαλύουν γρήγορα, καθώς μαζί με τις μηχανές τους γίνονται καπνοί, όταν τους ειδοποιούν οι «τσιλιαδώροι» που συνήθως υπάρχουν σε κάθε συγκέντρωση.

Σε κάθε ραντεβού ο αριθμός των νεαρών που συγκεντρώνονται φτάνει κατά μέσο όρο τα 20 με 25 άτομα, όμως, ορισμένες φορές ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος και ξεπερνάει τα 50 με 60. 

Πάντως, από την πλευρά της αστυνομίας, κύκλοι της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι γνωρίζουν καλά το όλο θέμα, κάνουν συχνές εξορμήσεις στις συγκεντρώσεις των νεαρών, με στόχο να ελέγχουν την όλη κατάσταση και να μην ξεφύγει.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα