Πάτρα και αδέσποτα: Ιστορίες με… ουρά

10.06.2023 / 14:15
adespota_2

Της Καλυψούς Καννελοπούλου

Για κάθε μη τριτοκοσμική χώρα, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων (αν υπάρχουν) τίθεται στην πρώτη γραμμή λίστας προτεραιοτήτων, ενώ ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντι σε αυτά είναι ανέκαθεν δείγμα πολιτισμού. Σε ελλαδικό επίπεδο δυστυχώς, τα δεδομένα αποδεικνύονται απογοητευτικά. Φαίνεται ωστόσο πως η αρχή μιας καλύτερης διαχείρισης έγινε και η Πάτρα έχει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έχουμε αρκετό ακόμη δρόμο να διανύσουμε και τα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης ζώων, κυρίως στο Νότιο Πάρκο και την Πλαζ, είναι η πιο τρανή απόδειξη.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί

Τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2023, ο Δήμος Πατρέων, έχει διαχειριστεί τις περιπτώσεις 730 αδέσποτων ζώων. Από το άσυλο έχουν περάσει 124 ζώα, μερικά εκ των οποίων έχουν δοθεί για υιοθεσίες. 450 από αυτά έχουν υποβληθεί σε στειρώσεις (κάτι για το οποίο άρχισε μια σοβαρή προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας από το 2017 προκειμένου να περιοριστεί η αναπαραγωγή τους). Εν τω συνόλω, έχουν πραγματοποιηθεί 155 υιοθεσίες και περί τις 20 αναδοχές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2021 έγινε περίθαλψη 319 αδέσποτων ζώων και 114 στειρώσεις και το 2022 649 περιθάλψεις, 422 στειρώσεις και 100 υιοθεσίες. Όλα αυτά τα στοιχεία από μόνα τους έχουν ένα ξεκάθαρα θετικό πρόσημο, το οποίο και αναγνωρίστηκε προσφάτως, με μια σημαντική διάκριση.

Ο Δήμος Πατρέων στους 5 καλύτερους πανελλαδικά

Σε επιστημονική εσπερίδα που διεξήχθη στην Αθήνα την Παρασκευή 26 Μαΐου, από την Zero Stray Academy σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ο Δήμος Πατρέων βραβεύτηκε για τον τρόπο διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στους 5 καλύτερους Δήμους, ανάμεσα σε 108 της χώρας. Μάλιστα, το επιχειρησιακό πρόγραμμα που ακολουθείται, επικροτήθηκε από αρκετές ακόμη πόλεις ως πρότυπο, αξιοποιώντας τμήματά του για να το εφαρμόσουν και εκείνες.

Η βράβευση ήρθε αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν υπάρχουν και πολλά προβλήματα όπως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων από την κυβέρνηση, αλλά και της ελλιπούς χρηματοδότησης (από τότε που μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα των αδέσποτων στους Δήμους μέχρι το 2022, δόθηκαν στον Δήμο μόλις 27.000 ευρώ).

Δεν είναι μυστικό ότι ακόμη και άνθρωποι που ήρθαν στον Δήμο για άλλες εργασίες, κατέληξαν να αναλάβουν το έργο διαχείρισης των αδέσποτων. Αυτό που στην πραγματικότητα απαιτείται όμως για να οδηγηθούμε σε μια πραγματικά ορθή πολιτικής διαχείρισης αδέσποτων ζώων και όχι απλά σε… «βουλώματα» τρυπών, είναι οι προσλήψεις εξειδικευμένων ειδικοτήτων, όπως φροντιστών, κτηνιάτρων και προσωπικού περισυλλογής, που δυστυχώς οι Κυβερνήσεις  απαγορεύουν.

Μετάθεση ευθυνών στους Δήμους για ακόμη μια φορά

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας είπε στον «Ν» σχετικά με τη βράβευση του Δήμου: «Το έργο αυτό για το οποίο βραβεύτηκε ο Δήμος Πατρέων παράγεται κάτω από αρνητικές για το Δήμο συνθήκες, αφού πρόκειται για άλλη μια μεταφορά αρμοδιοτήτων  του κράτους προς την Τοπική Διοίκηση χωρίς μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Είναι ένα ζήτημα που αφορά και τα ίδια  τα αδέσποτα ζώα για την ευζωία τους και την κάθε τοπική κοινωνία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς τη μη χρηματοδότηση από το κράτος είναι το γεγονός πως τα έτη 2021 και 2022 ο Δήμος Πατρέων κατέβαλε  από ιδίους πόρους το ποσό των 600.000€ και από το κράτος πήραμε μόνο 27.000€».

Και προσθέτει: «Παρόλα αυτά κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να μην αφήνουμε τα ζωάκια αυτά στην τύχη τους όπως επίσης να μην εκδηλώνονται  επιθετικές συμπεριφορές που είναι απόρροια της εγκατάλειψής τους, να περιθάλπουμε και να φιλοξενούμε άρρωστα  και τραυματισμένα, να προωθούμε την ανάγκη υιοθεσιών κ.λ.π.  διεκδικώντας πάντα  από την κάθε κυβέρνηση τα δύο κυρίαρχα αυτά ζητήματα δηλαδή χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού.

Το έργο αυτό κάτω από  τις υπόψη  συνθήκες δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τους εργαζόμενους του Δήμου, τις φιλοζωικές οργανώσεις , των εμπλεκόμενων συνεργατών μας τους οποίους όλους ανεξαιρέτως ευχαριστούμε  για την προσφορά τους, συνεχίζοντας την προσπάθειά μας μέσα στους ανασταλτικούς αυτούς παράγοντες και τις διεκδικήσεις μας από το Κράτος για τις υποχρεώσεις του». 

Κόντρα ρελάνς

Λίγες ημέρες μετά την βράβευση του δήμου για την διαχείριση των αδέσποτων ξέσπασε νέα κόντρα με την παράταξη «Ώρα Πατρών» να θέτει ερωτήματα ως προς το προφίλ της ΜΚΟ που την έκανε συνοδεία υπονοούμενων για το ρόλο της  ως προς την προώθηση ζώων σε άλλες χώρες.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Η Δημοτική Αρχή Πελετίδη εκτός από πρωταθλήτρια στις απευθείας αναθέσεις αποδεικνύεται και πρωταθλήτρια στην παραπληροφόρηση και το ψέμα.

Προ μερικών ημερών δημοσίευσαν δελτίο τύπου, συνοδευόμενο από τις σχετικές φωτογραφίες ότι βραβεύτηκαν στους πέντε καλύτερους δήμους για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων!!

Με μία απλή αναζήτηση η Zero Stray Academy  είναι μία οργάνωση που ιδρύθηκε πριν ενάμιση περίπου χρόνο, κύριος χορηγός δε είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις από την Αγγλία και τη Γερμανία, ενώ οι ρίζες τους φτάνουν στην Μέκκα του καπιταλισμού Αμερική, καθώς στις ενημερωτικές τουw σελίδες αναφέρεται χαρακτηριστικά: Zero Stray Pawject, Inc is a US 501(c)3 non-profit. Zero Stray Pawject Germany e.V. is a German non-profit) Είναι δηλαδή αυτό που στη γλώσσα μας λέμε ΜΚΟ.

Η Ακαδημία αυτή διοργανώνει επαναλαμβανόμενους  κύκλους επιμόρφωσης με συμμετοχή ανά δέκα Δήμους, οι πέντε εκ των οποίων επιβραβεύονται με το τέλος τους κύκλους επιμόρφωσης του διαδικτυακού προγράμματος.Από τους κύκλους αυτούς δηλαδή οι μισοί δήμοι βραβεύτηκαν και πήραν τίτλους επιμόρφωσης.

Η διευθύντρια της οργάνωσης σε συνέντευξή της ενημερώνει ότι ταξιδεύει η ίδια στην Ολλανδία προκειμένου να βρει υιοθεσίες για τα ζώα!!! Στην ίδια συνέντευξη ενημερώνει ότι ο νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία για τα άστεγα ζώα είναι ένας πολύ καλός!!!.

Για ποιο λόγο απέκρυψε η δημοτική αρχή ότι η οργάνωση αυτή είναι ΜΚΟ;, γιατί  με μία ΜΚΟ όταν μόνιμα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι στο στόχαστρό της; Γιατί αποσιώπησε ότι δεκάδες δήμοι αντίστοιχα έχουν ήδη βραβευτεί. Συμφωνεί η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ με την ΜΚΟ για τις υιοθεσίες ζώων στο εξωτερικό; Γνωρίζει από που αντλούνται τα έσοδα της ΜΚΟ;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα