Παρασκευή, 21.01.2022, 11:05 μμ

Πάτρα: Η συνοικία που έγινε τόπος θυσίας ηρώων – Οι εκδηλώσεις

02.12.2021 / 21:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 30

 Η συνοικία των Προσφυγικών της Πάτρας, έγινε τόπος θυσίας ηρώων.

Σ’ αυτή αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο θανάτου οι ναζί το 1943, συνεργαζόμενοι με τους ντόπιους προδότες, έχοντας ως  στόχο να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στις δυνάμεις του ΕΑΜ!

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, αλλά οι μνήμες δεν έσβησαν, αντίθετα η ιστορική εμπειρία μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, μέσα από εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Πρωτεργάτης στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, είναι ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, που εδρεύει στη πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά.

Φέτος σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων, έχουν προγραμματιστεί τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των  εκτελεσθέντων στις 4 Δεκέμβρη του 1943 στο κτήμα «Μουρτζούχου», πλησίον του στρατοπέδου ΚΕΤΧ. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν στις 3,4 & 5/12/2021.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τη Παρασκευή 03/12/2021, στις 7:30 μ.μ., στην κινηματογραφική αίθουσα του «Παμμικρασιατικού» (Φωκαίας 26) θα προβληθεί η ταινία: «Το τραγούδι του γκρι περιστεριού». Την  Τσεχοσλοβάκικη ταινία, σε σκηνοθεσία Στάνισλαβ Μπαραμπάς με τους: Ράντοσλαβ Μπάρτονικ, Βλάντιμιρ Μπρέσκα.

«Στην έτοιμη να απελευθερωθεί από τους Σοβιετικούς Τσεχοσλοβακία του 1945 μια παρέα παιδιών έρχεται αντιμέτωπη με τη φρίκη του πολέμου. Ρεαλισμός και ποιητική διάθεση συνδυάζονται σε μια καλοσκηνοθετημένη ιστορία ενηλικίωσης στην παράδοση της μεταπολεμικής σοβιετικής κινηματογραφικής σχολής…».

Το Σάββατο 04/12/2021, στις 8:00 μ.μ. Μουσική παράσταση, αφιέρωμα στη Ρωμιοσύνη του Μίκη Θεοδωράκη, από καλλιτέχνες της πόλης μας, με τη συμμετοχή της χορωδίας «Αντηχώ». Στο κλειστό δημοτικό γήπεδο της «Παναγίας Αλεξιώτισσας».

Την Κυριακή 05/12/2021 στις 10 π.μ., α) παρουσίαση θεατρικού δρώμενου από το παιδικό τμήμα του «Παμμικρασιατικού», σε Διδασκαλία: Κωνσταντίνα Βασιλακοπούλου (θεατρολόγος).

β) παρουσίαση χοροθεατρικού δρώμενου από το Ποντιακό Τμήμα του «Παμμικρασιατικού» σε Διδασκαλία: Χρύσα Σπυριδωνίδου.

• Στην εκδήλωση μνήμης θα παρίσταται και θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και Εκπρόσωποι Φορέων της πόλης μας.

• Ομιλία εκπροσώπου του «Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων».

• Προσκλητήριο των νεκρών Ηρώων.

• Κατάθεση στεφάνων:

α) Κτήμα «Μουρτζούχου».

β) Πλατεία Ελευθερίας

•Αγώνας Δρόμου Τιμής, από την πλατεία Ελευθερίας προς το κτήμα «Μουρτζούχου».

Στις 7:30 μ.μ., στην κινηματογραφική αίθουσα του «Παμμικρασιατικού» (Φωκαίας 26) θα προβληθεί η ταινία:     «Το ξυπόλυτο Τάγμα».

(..Η ταινία έχει επαινεθεί για τον ποιητικό ρεαλισμό της, ένα μίγμα συμβολισμού και ρομαντισμού, ανέκαθεν οι περιπέτειες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας συμβαίνουν σε ένα μαγεμένο τοπίο λίγο έξω από τον χρόνο, στις παρυφές του ονείρου. Στις εκδηλώσεις μνήμης θα συμμετέχει και Μπάντα του Δήμου Πατρέων

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα