Πάτρα: Η αφρικανική σκόνη γέμισε τα ιατρεία των πνευμονολόγων

09.04.2022 / 21:31
SKONH 2

«Βροχή» πέφτουν τα τηλέφωνα στους πνευμονολόγους και στους ιατρούς από τους ασθενείς τους, αυτή την χρονική περίοδο, από τη στιγμή που έκανε την εμφάνιση του για ακόμα μία φορά το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης.

Ασθενείς που έχουν αντιμετωπίζουν αλλεργικά συμπτώματα και αναπνευστικά προβλήματα βρίσκονται αυτές τις μέρες σε δύσκολη θέση, έχοντας μεγάλη ταλαιπωρία από συνάχι, βήχα, ερεθισμό, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις από ακόμα πιο βαριά συμπτώματα,  όπως είναι η δύσπνοια και οι κρίσεις άσθματος.  

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ασημίνα Ζανιά: «Πιο ευάλωτα, άτομα με προβλήματα στο  αναπνευστικό ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα»

Σύμφωνα με τη γνωστή ιατρό και πνευμονολόγο της Πάτρας, Ασημίνα Ζανιά, οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης είναι ακόμα πιο αισθητές στην αχαϊκή πρωτεύουσα εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας και την ιδιαιτερότητα του κλίματος,  με την ατμόσφαιρα να γίνεται  κατά περιόδους αποπνικτική,  ακόμα και για τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

«Όπως αναφέρουν επιστημονικές μελέτες ένας στους τρεις στον γενικότερο πληθυσμό αντιμετωπίζει αλλεργικά συμπτώματα και έχει κάποια μορφή αλλεργίας. 

Οπότε καταλαβαίνετε πόσος κόσμος ταλαιπωρείται μέσα από το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης το οποίο επιδεινώνει τις αλλεργίες και τα συμπτώματα αυτών».

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε για τους επιστήμονες και για τον ιατρικό κόσμο, αλλά ούτε και για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργίες ή έχουν ευάλωτο αναπνευστικό.

Όπως εξηγεί η κ. Ζανιά η αφρικάνικη σκόνη που σχετίζεται έμμεσα με την κλιματική αλλαγή εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως κάθε άνοιξη, πότε σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο έντονα και πότε σε μικρότερο.

«Η εμφάνιση της αφρικάνικης σκόνης αριθμείται κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε φορές κάθε άνοιξη.

Αιτία του φαινομένου είναι η ερημοποίηση της Σαχάρας η οποία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μεταφέρεται αυτή  η σκόνη και στην χώρα μας.

Είναι ένα φαινόμενο δηλαδή που σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και η αύξηση του τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει έμμεσα και με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής».

Τα βαρέα μέταλλα και τα σωματίδια

Η σκόνη αυτή, σύμφωνα με την κ. Ζανιά,  εμπεριέχει κυρίως βαρέα μέταλλα, μύκητες και βακτήρια, που φτάνουν στην χώρα μας με την μορφή σωματιδίων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο επιθήλιο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού.

Πιο συγκεκριμένα τα μεγαλύτερα σωματίδια που έχουν μια διάμετρο των 10 m.m. έχουν την δυνατότητα να διεισδύσουν στο ανώτερο αναπνευστικό, ενώ τα πιο μικρά σωματίδια με διάμετρο 2,2 m.m. εισβάλλουν στο κατώτερο αναπνευστικό, στους βρόγχους, δημιουργώντας προβλήματα στις κυψελίδες.

Τα κριτήρια για τις επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικότερα στα άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργικά συμπτώματα ή έχουν πρόβλημα με το αναπνευστικό τους, εξαρτώνται από την πυκνότητα του νέφους, όπως και από την χρονική διάρκεια που εκτίθενται οι άνθρωποι σε αυτό.

«Το προηγούμενο κύμα της αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας για παράδειγμα ήταν πιο έντονο από αυτό των τελευταίων ημερών και προκάλεσε περισσότερα περιστατικά στα άτομα που είναι ευάλωτα στην αφρικανική σκόνη» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Ζανιά.

Η γύρη και ο ρόλος της άνοιξης

Η εποχή της άνοιξης παίζει τον δικό της ρόλο στην επιβάρυνση των συμπτωμάτων αφού οι γύρεις ενσωματώνονται στα σωματίδια που περιλαμβάνονται στην σκόνη με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται ακόμα πιο διεισδυτικά.

Ειδικότερα, στα άτομα με αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα εμφανίστηκαν έντονα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικού άσματος και  αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Τι θα πρέπει να κάνουν

Όμως σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η αφρικανική σκόνη και στα άτομα που έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό ή αντιμετωπίζουν χρόνιες πνευματικές νόσους, επιφέροντας τους συμπτώματα όπως δύσπνοια, συριγμό και έντονο βήχα.

«Ειδικότερα τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους ή έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα έχουμε πει ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις εξωτερικές μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» τονίζει η κ. Ζανιά και συνεχίζει λέγοντας:

«Θα πρέπει επίσης να ελαττώσουν τις επαφές τους κατά το διάστημα των ημερών αυτών, να φορούν απαραίτητα τη προστατευτική τους μάσκα όταν βγαίνουν έξω  και να βρίσκονται σε επαφή με τον γιατρό που γνωρίζει το ιστορικό που έχουν με το αναπνευστικό τους».

Έχει μάθει να προστατεύεται

Σύμφωνα πάντως με την κ. Ζανιά ο κόσμος που αντιμετωπίζει τέτοια είδους προβλήματα με αλλεργίες και αναπνευστικό, έχει πλέον εκπαιδευτεί με αυτές τις καταστάσεις και ξέρει να προστατεύεται από το όλο φαινόμενο.

Άλλωστε η αφρικανική σκόνη υπάρχει σαν φαινόμενο εδώ και κοντά μία εικοσαετία και από τη στιγμή που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που συνεχώς εξελίσσονται και διαμορφώνονται, θα είναι στην καθημερινότητα μας και τα επόμενα χρόνια.  

Τα βασικά μέτρα που συστήνονται   

Πάτρα: Η αφρικανική σκόνη γέμισε τα ιατρεία των πνευμονολόγων 2

Πάντως, σημαντικό ρόλο στον τομέα της προφύλαξης από αυτό το φαινόμενο και η αποφυγή των ανεπιθύμητων και δυσάρεστων επιπτώσεων της από περιστατικά που επιδεινώνουν μία ήδη δύσκολη κατάσταση σε άτομα που είναι ευάλωτα μπορούν να παίξουν τα κάτωθι μέτρα που συστήνονται από τους γιατρούς.

1. Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

2. Χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά προτίμηση τύπου ffp2

3. Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων (εισπνεόμενων)

4. Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία προς απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο

5. Κατά αντιστοιχία ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό

6. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

7. Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα