Quantcast

Πάτρα: Γιατί μυρίζουν έτσι οι κάδοι;

20.08.2023 / 12:00
ka-1-13

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Από τα τρία πλυντικά μηχανήματα που έχει ο δήμος της Πάτρας για το πλύσιμο των κάδων, το ένα μόνο βγαίνει στους δρόμους για να κάνει αυτή τη δουλειά. Τα άλλα δύο μένουν στις αποθήκες του δήμου καθηλωμένα.

Αυτό τονίζει μιλώντας στο «Νεολόγο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, σχετικά με τα παράπονα που έχουν εκφράσει από τις αρχές του καλοκαιριού αρκετοί συμπολίτες, ότι οι κάδοι βγάζουν μια έντονη δυσοσμία.

Ο λόγος που μόλις ένα από τα τρία πλυντικά μηχανήματα χρησιμοποιείται δεν είναι άλλος από την έλλειψη έμψυχου δυναμικού. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο δήμος μέχρι πριν από μερικά χρόνια είχε δύο πλυντικά μηχανήματα για τους κάδους.

Πλέον έχει πάρει ένα ακόμα ειδικό μηχάνημα αυτού του είδους. «Τα τρία πλυντικά μηχανήματα, εφόσον χρησιμοποιούνταν και έβγαιναν στους δρόμους της Πάτρας θα ήταν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες και δεν θα είχαμε πρόβλημα.

Με το ένα μηχάνημα που βγαίνει τώρα κάνουμε ότι μπορούμε και προσπαθούμε να πλένουμε τους κάδους όσο γίνεται πιο συχνά με βάση τις δυνατότητες που μας δίνονται».

Η έλλειψη έμψυχου δυναμικού

Το πρόβλημα στον τομέα της καθαριότητας έχει πάψει να είναι σύμφωνα με τον ίδιο ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα. Ο δήμος έχει φροντίσει και έχει καλύψει στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες αυτές παίρνοντας διαφόρων ειδών μηχανήματα που σχετίζονται με την καθαριότητα.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού. Ειδικότερα για αυτά τα πλυντικά μηχανήματα που καθαρίζουν τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, υπάρχει πλέον στον δήμο μόλις ένας χειριστής. 

Ούτε οι κοινωφελείς του ΟΑΕΔ

Ο οδηγός – χειριστής ενός τέτοιου μηχανήματος θα πρέπει να έχει ειδική άδεια εκτός από αυτό του διπλώματος της απλής επαγγελματικής χρήσης. Έτσι, ο δήμος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα τρία πλυντικά μηχανήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του νόμου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι συμβασιούχοι που εργάζονται κατά καιρούς στις υπηρεσίες του δήμου μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, απαγορεύεται βάση των όρων των συμβάσεων που υπογράφονται να κάνουν εργασίες που σχετίζονται με χειρισμό μηχανημάτων. Άρα ούτε και από εκεί θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση.

Έρχονται άμεσα 50 συμβασιούχοι

Ωστόσο, η λύση που βρήκε η δημοτική αρχή για το πλύσιμο των κάδων, αλλά και γενικότερα για την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει σε πολλούς τομείς, είναι η πρόσληψη 50 συμβασιούχων οκτάμηνης διάρκειας, όχι μέσου του ΟΑΕΔ, αλλά μέσω του ΑΣΕΠ.

Στην σύμβαση που θα υπογραφεί με τους νέους συμβασιούχους που θα προσληφθούν δεν υπάρχουν οι όροι που υπήρχαν στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας και έτσι ο δήμος θα είναι από κάθε πλευρά καλυμμένος.

Όμως, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ασπράγκαθο, το όλο θέμα έχει καθυστερήσει λόγω των γνωστών χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημοσίου και έτσι οι συμβασιούχοι αυτοί δεν έχουν πιάσει ακόμα δουλειά.  Κάτι που ωστόσο πρόκειται να ξεμπλοκάρει στις 18 Αυγούστου και μέσα στο επόμενο διάστημα οι συμβασιούχοι θα πιάσουν δουλειά.

Οι μισές από τις «σκούπες» έξω 

Το γεγονός αυτό θα ανάψει το «πράσινο» για να βγουν  στους δρόμους και τα άλλα δύο πλυντικά μηχανήματα, αλλά και να καλυφθούν διάφορες ακόμα ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της καθαριότητας.

Είναι  χαρακτηριστικό ότι από τις δώδεκα με δεκατρείς «σκούπες» καθαριότητας (τα ειδικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που αφορούν τον καθαρισμό σε πλατείες, σε πεζόδρομους κτλ) που έχει στην διάθεση του ο δήμος (μετά από τις τελευταίες αγορές που έκανε για να εμπλουτίσει τον εξοπλισμό του) χρησιμοποιεί μόλις τις έξι με εφτά.

Οι υπόλοιπες «αραχνιάζουν» στις αποθήκες εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης έμψυχου δυναμικού και τις κενές θέσεις που έχουν προκύψει από τις αποχωρήσεις και τις συντάξεις αρκετών μόνιμων εργαζομένων.

Απαγορευτικό στις προσλήψεις

«Έχουμε τονίσει αρκετές φορές. Η λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι οι προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στους δήμους. Όμως όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών που εφαρμόζονται τις έχουν απαγορεύσει. Ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε πριν από μερικές μέρες με κυβερνητικά στελέχη έθεσε εκ νέου το πρόβλημα και την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων σε εργαζομένους, όμως, η απάντηση που πήρε ήταν η ίδια. Απαγορεύεται….».

Πάτρα: Γιατί μυρίζουν έτσι οι κάδοι; 3
Πάτρα: Γιατί μυρίζουν έτσι οι κάδοι; 4

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα