Πάτρα – Φέτος αυτοαπογραφόμαστε: Αν δεν έχει φτάσει σπίτι σας ο φάκελος δείτε πως θα είναι – Όλες οι λεπτομέρειες για την απογραφή – Φώτο

13.11.2021 / 17:18
aa-ink

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

«Από αυτή την κρίσιμη διαδικασία,  δεν πρέπει να λείψει κανείς. Γιατί, για τα επόμενα δέκα χρόνια, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα διαμορφώνεται η χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό» τονίζει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης

Η ώρα της απογραφής του πληθυσμού της Ελλάδος έφτασε. Σκοπός η συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Πάτρα - Φέτος αυτοαπογραφόμαστε: Αν δεν έχει φτάσει σπίτι σας ο φάκελος δείτε πως θα είναι - Όλες οι λεπτομέρειες για την απογραφή - Φώτο 4

Φέτος θα είναι διαφορετικός ο τρόπος διενέργειας της γενικής απογραφής του πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή λόγω της πανδημίας.  Οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες επιτάσσουν η συλλογή των στοιχείων της απογραφής πληθυσμού κατοικιών, που διενεργείται κάθε 10 χρόνια, να γίνει με ηλεκτρονική αυτοαπογραφή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πολιτικής, gov.gr.

Αν η αυτοαπογραφή δεν είναι δυνατή, η απογραφή θα πραγματοποιηθεί με προσωπική συνέντευξη με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η ηλεκτρονική διάσταση της αυτοαπογραφής συνιστά μια καινοτόμο προσέγγιση στην ιστορική εξέλιξη των απογραφικών διαδικασιών, καθώς η διαδικασία της αυτοαπογραφής, της συμπλήρωσης, δηλαδή, του ερωτηματολογίου από τον ίδιο τον απογραφόμενο, αποτελεί γνωστή μέθοδο που αξιοποιήθηκε ενδεικτικά στις απογραφές πληθυσμού των ετών 1861, 1879, 1940 και 1951.

Έφτασαν οι φάκελοι

Πάτρα - Φέτος αυτοαπογραφόμαστε: Αν δεν έχει φτάσει σπίτι σας ο φάκελος δείτε πως θα είναι - Όλες οι λεπτομέρειες για την απογραφή - Φώτο 5

Η διαδικασία της παράδοσης των φακέλων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώνεται, έτσι πλέον θα πρέπει όλοι να φροντίσουμε να αυτοαπογραφούμε. Η απογραφή είναι υπόθεση όλων μας.  Αποτελεί μια κρίσιμη διαδικασία αφού θα προσδιοριστεί μέσω αυτής ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πώς είχε προηγηθεί η καταγραφή όλων των κατοικιών και κτιρίων της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας.

 «Απλή η διαδικασία»

Μιλώντας στο «Ν» ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατικής Αχαΐας (ΕΛΣΤΑΤ),  Νικόλαος Μουρτζούχος εξηγεί πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία αλλά και τα ηλεκτρονικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε:

«Ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ έχει εναποθέσει έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του νοικοκυριού μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για το νοικοκυριό και τα μέλη του. Η διαδικασία είναι απλή, το ίδιο το σύστημα πηγαίνει τον πολίτη βήμα-βήμα και αν υπάρχει λάθος του το υποδεικνύει έτσι ώστε να το διορθώσει»

Πάτρα - Φέτος αυτοαπογραφόμαστε: Αν δεν έχει φτάσει σπίτι σας ο φάκελος δείτε πως θα είναι - Όλες οι λεπτομέρειες για την απογραφή - Φώτο 6

Για όσους δεν τα καταφέρουν ηλεκτρονικά

«Όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές. Το δεύτερο βήμα θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της Στατιστικής Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της COVID-19.»

193 χρόνια από την πρώτη ελληνική Απογραφή πληθυσμού

Η πρώτη Απογραφή έγινε από την κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, με τον ίδιο να ζητά να μπουν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το θρήσκευμα, προκειμένου να διαχωριστεί ο ελληνικός από τον τουρκικό πληθυσμό, τα επαγγέλματα, οι αριθμοί σχολείων, μαθητών, εκκλησιών και μοναστηριών. Ο πληθυσμός τότε μετρήθηκε σε κάτι παραπάνω από 753.000 κατοίκους.

Το κάλεσμα του Κώστα Πελετίδη

Κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της Πάτρας να συμμετέχουν στην απογραφή του πληθυσμού που ξεκίνησε, απηύθυνε ο Δήμαρχος Πατρέων, τονίζοντας ότι με τη συμμετοχή όλων μας στην καθοριστική αυτή διαδικασία, δίνουμε στην πόλη μας τη δυνατότητα να διεκδικήσει τα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που της αναλογούν.

«Αγαπητοί συνδημότες, αυτές τις ημέρες, γίνεται  η απογραφή του πληθυσμού της πόλης μας. Από αυτή την κρίσιμη διαδικασία,  δεν πρέπει να λείψει κανείς. Γιατί, για τα επόμενα δέκα χρόνια, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα διαμορφώνεται η χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην προσπάθειά μας, στους αγώνες μας να είναι η Πάτρα στη θέση που πραγματικά της αναλογεί και της αξίζει, θα συνεισφέρει και η απογραφή όλων μας».

«Ωραίοι είμαστε αλλά … πόσοι είμαστε;»

Η Πάτρα σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό που ανέρχεται στους 167.446 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός του Δήμου Πατρέων ανέρχεται σε 213.984 κατοίκους. Ο Νομός Αχαΐας 309.694 κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα Αιγιαλείας- Αίγιο 49.872, Δυτικής Αχαΐας- Κάτω Αχαΐα 25.916, Ερυμάνθου-Χαλανδρίτσα 8.877, Καλαβρύτων – Καλάβρυτα 11.045, Πατρέων- Πάτρα 213.984.

Ασφαλή τα δεδομένα των πολιτών

Συνήθως ο φόβος όσων απογράφονται είναι εάν είναι ασφαλή τα δεδομένα που συγκεντρώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε απολύτως καθησυχαστικός.

«Όλα τα στοιχεία που συλλέγονται από την ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών ή οποιασδήποτε άλλης έρευνας διενεργείται από την εθνική στατιστική υπηρεσία είναι εμπιστευτικά. Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει η Στατιστική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των επεξεργασιών για τις οποίες είναι υπεύθυνη, δεν διαβιβάζονται σε καμία άλλη δημόσια υπηρεσία, ή ιδιωτική εταιρεία, ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή σε χώρες εκτός ΕΕ, ή σε διεθνείς οργανισμούς. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν ζητούνται ή καταγράφονται κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους».

Δημοσιεύθηκε στον «Νεολόγο» των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα