Πάτρα- Ελισάβετ Τσάκου: «Η ενόργανη είναι η ζωή μου»

10.06.2021 / 2:00
tsakou

Αν δεν υπήρχαν οι τραυματισμοί της, σε ένα κομβικό σημείο της καριέρας της, το κορίτσι αυτό η Ελισάβετ Τσάκου, θα έχει πάει πολύ ψηλά, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Όχι ότι δεν έκανε μία σπουδαία καριέρα στην Ελλάδα με το σωματείου του Άτλαντα, τον καιρό που ήταν ένα από σημαντικότερα ονόματα και ανερχόμενα ταλέντα στον χώρο της γυναικείας ενόργανης γυμναστικής.

Όμως οι τραυματισμοί σίγουρα της στέρησαν το κάτι παραπάνω που με βάση τις δυνατότητες της θα μπορούσε να είχε.

Ωστόσο το πάλεψε όσο μπορούσε για να επιστρέψει στον πρωταθλητισμό, κάνοντας μία τελευταία προσπάθεια πριν από 1,5 χρόνο που δεν της βγήκε.

Πλέον η Ελισάβετ Τσάκου ασχολείται με την προπονητική εξ ολοκλήρου, έχοντας ξεκινήσει μία νέα καριέρα και έχοντας φύγει από τον Άτλαντα, το σωματείο που ήταν το δεύτερο της σπίτι και πηγαίνοντας στην ανερχόμενη Ολυμπιάδα.

Μας μιλάει ως προπονήτρια για το τι ζητάει από τα παιδιά που προπονεί και κυρίως για τον κόσμο της γυμναστικής. Ένα κόσμο που έχει αγαπήσει και έχει μεγαλώσει μέσα σε αυτόν.

Πάτρα- Ελισάβετ Τσάκου: «Η ενόργανη είναι η ζωή μου» 2

Γιατί συνιστάς σε έναν γονιό να ξεκινήσει το παιδί του τον αθλητισμό από την ενόργανη;

Τα παιδιά την προπόνηση την αντιλαμβάνονται σαν παιχνίδι. Γυμνάζουν σώμα και  μυαλό και είναι η αρχή για να ξεκινήσουν ένα άλλο άθλημα στο μέλλον.

Τι είναι για σένα η ενόργανη γυμναστική και ο Άτλας;

 Η ενόργανη γυμναστική είναι η ζωή μου. Έχω μάθει πολλά μέσα από την πολύ δουλειά. Πλέον δεν ανήκω στον  Άτλα,  ήμουν εκεί τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ εδώ και έναν χρόνο είμαι στον Ολυμπιονίκη που είναι εξίσου ένα όμορφο περιβάλλον.

Ποιο είναι το μήνυμα που θες να περάσεις μέσα από την προπόνηση στους μαθητές σου;

Αυτό που θέλω να καταλάβουν οι γονείς και τα παιδιά είναι πως μέσα από την πολύ δουλειά μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα, αρκεί να πιστεύουμε σε αυτά.

Πως αντιμετωπίζεις τους μαθητές σου και πως προσπαθείς να τους γνωρίσεις καλύτερα;

 Αυτό που μου αρέσει στα παιδιά είναι το πόσο, διαφορετικές προσωπικότητες είναι. Προσπαθώ μέσα από τις προπονήσεις και τις συζητήσεις,  να μάθω πως λειτουργούν ώστε να αποδίδουν  καλύτερα,   αλλά και το κυριότερο να περνούν όμορφα, έχοντας ευχάριστες στιγμές μέσα από την προπόνηση.

Τι έχει να πεις για το ενδιαφέρον του κόσμου για την ενόργανη; Οι επιτυχίες της Εθνικής και του Πετρούνια έφεραν παιδιά στο άθλημα;

Σίγουρα η  ενόργανη γυμναστική δεν είναι και το πιο γνωστό άθλημα, αλλά πλέον με τις επιτυχίες που φέρνουν οι αθλητές  και οι αθλήτριες γίνεται ευρέως γνωστή. Αυτό σίγουρα με  χαροποιεί γιατί είναι ένα άθλημα που ο κόσμος αξίζει να γνωρίσει να και ασχοληθεί μαζί του.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο στην ενόργανη που πρέπει να προσέξει ένας αθλητής;

Αυτό που χρειάζεται ένας αθλητής είναι να ακούει πολύ προσεκτικά τον προπονητή γιατί ο τραυματισμός είναι πολύ εύκολο  να συμβεί.

 Για αυτό απαιτείται πολύ συγκέντρωση και σωστή καθοδήγηση από την προπονητή. Είναι ένα άθλημα που έχει μέσα του πολύ λεπτομέρεια και άρα θέλει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.

Ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολο πράγμα; Τι θυσίες θέλει και αν θα τον συνιστούσες σε έναν μαθητή σου.

Εννοείται πως είναι δύσκολο γιατί απαιτεί πολλές θυσίες στην καθημερινότητα.

Όμως πλέον το παιδί που ξεκινάει ανεξάρτητα τους στόχους που έχει θέσει και που θέλει να φτάσει το ονομάζουμε πάνω από όλα “αθλητή”.

Οπότε και το ίδιο το παιδί ωριμάζει μέσα από όλη αυτή την διαδικασία.

Το τελευταίο διάστημα η γυμναστική ήρθε στο προσκήνιο μέσω των  καταγγελιών που έγιναν για τη ρυθμική.  Στην ενόργανη έχεις ακούσει να γίνονται τέτοια πράγματα.

Στο προσκήνιο βγήκαν τώρα, αλλά αυτές οι καταστάσεις είναι εδώ και καιρό. Τόσα χρόνια έβγαιναν αθλητές και αθλήτριες και μιλούσαν για το τι συμβαίνει στα γυμναστήρια. Απλά δεν γινόταν τέτοιος ντόρος. Ευτυχώς ποτέ δεν είναι αργά.

Ο πρωταθλητισμός για σένα έχει τελειώσει. Πριν από 1,5χρονο είχε κάνει προσπάθεια για να επιστρέψεις σε αυτόν μετά από έναν τραυματισμό που είχες;

Τώρα πια έχει τελειώσει ο πρωταθλητισμός για μένα, αυτή είναι η αλήθεια και οφείλω να προσαρμοστώ κα να την αντιμετωπίσω.

 Πέρυσι προσπάθησα να ξαναξεκινήσω το ταξίδι μου στον  πρωταθλητισμό, αλλά με τόσους τραυματισμούς που έχει υποστεί το σώμα μου, δυστυχώς είναι πλέον ακατόρθωτο.

Τι άλλα ενδιαφέροντα έχεις στη ζωή σου και που σε έχει βοηθήσει η ενόργανη τώρα που έχεις ενηλικιωθεί;

Πλέον σπουδάζω κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με την γυμναστική, είναι κάτι που αγαπούσα χρόνια και θέλω να το δοκιμάσω. Η γυμναστική και γενικότερα η άθληση με έχει μάθει να πορεύομαι στη ζωή και να βάζω στόχους.

Πως κρίνεις το επίπεδο της γυμναστικής στην Πάτρα και τι χρειάζεται να γίνει για να ανέβουμε;

Το επίπεδο γενικώς είναι καλό. Απλά αυτό που θα βοηθήσει περισσότερο τους αθλητές είναι να γίνονται περισσότεροι αγώνες στο εξωτερικό ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι.

Αυτό το παράπονο το είχα και εγώ σαν αθλήτρια και ήταν σίγουρα ένα επιπλέον εμπόδιο για να φτάσω στο επίπεδο που ήθελα.

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα