Πάτρα: Χωρίς… κάλυψη για τη στέγη τους χιλιάδες νέοι του ΚΕΑ

29.03.2023 / 20:55
ka 18

Εκτός των 57 δήμων του προγράμματος «Κάλυψη»  του υπουργείου Εργασίας έμεινε ο δήμος Πατρέων και έτσι δεκάδες νέοι δεν θα έχουν την δυνατότητα να βρουν ένα χαμηλό μίσθωμα για να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας 25 – 39 ετών, με καταβολή ενοικίου από το δημόσιο. 

Η κατηγορία των ευάλωτων νέων που μπορούν να  είναι δικαιούχοι του προγράμματος αυτού, είναι όσοι παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) , δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και ζουν μόνιμα σε έναν από τους 57 δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το γεγονός ότι η Πάτρα είναι εκτός αυτής της λίστας ξενίζει. Η αχαϊκή πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχει πάνω από 12.000 άτομα που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Έχουν δηλαδή ένα ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ και κάτω.

Ο αριθμός αυτός των δικαιούχων του πρώην ΚΕΑ εκτιμάται ότι έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερος αφού με βάση τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τον Κοινωνικό Οργανισμό τον τελευταίο 1,5 χρόνο, οι αιτήσεις που γίνονται κάθε μήνα έχουν παρουσιάσει μια αυξητική τάση της τάξεως του 15% με 20%.

Ένα σημαντικό ποσοστό του τεράστιου αυτού αριθμού των δικαιούχων του ΚΕΑ  που προκύπτει μέσα από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή εξαιτίας της ανεργίας και της φτώχειας, αντιστοιχεί στην ηλικιακή κατηγορία που αναφέρεται το συγκεκριμένο  πρόγραμμα στέγασης.

Με βάση τις εκτιμήσεις (από τη στιγμή που τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στους δήμους) το ποσοστό των ατόμων στην Πάτρα που παίρνουν το ΕΕΕ και βρίσκονται σε μια παραγωγική ηλικία (δηλαδή 25 με 55) ξεπερνάει το 50%.

Αν η Πάτρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό,  ένα ποσοστό των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και ουσιαστικά δεν έχουν πόρους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους, ανεξάρτητοι και αυτόνομοι, μακριά από τους δικούς τους,  θα είχαν μια λύση στα χέρια τους, έστω και προσωρινά, για το θέμα της στέγασης τους. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα