Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσει η υποβολή τους

17.04.2024 / 22:10
gov-gr-taxisnet-laptop-ergazomenoi-aitiseis-forologikes-forologiki-dilosi-diloseis-11-3-2022.jpg

Ολοταχώς για το τέλος Ιουλίου, οδεύει η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πριν καλά- καλά ανοίξει το Taxis για την υποβολή τους.

Πέρσι, η διαδικασία είχε ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου, ωστόσο φέτος υπάρχουν ιδιαιτερότητες, που έκαναν εξαρχής δύσκολο το να τηρηθούν τα ίδια χρονοδιαγράμματα.

Κατ’ αρχάς, για πρώτη φορά, πέρα από την προσυμπλήρωση των κωδικών με τα εισοδήματα περίπου 1 εκατομμυρίου μισθωτών- συνταξιούχων, θα προβλεφθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβολής αυτών των δηλώσεων από το ίδιο το Taxis, πριν από την καταληκτική τους προθεσμία, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι με πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή. Οι εν λόγω φορολογούμενοι διατηρούν το δικαίωμα αμφισβήτησης των στοιχείων που θα προσυμπληρωθούν, όπως επίσης το δικαίωμα τροποποιητικής δήλωσης.

Η μεγαλύτερη φετινή δυσκολία αφορά στους περίπου 740 χιλιάδες επαγγελματίες. Σε ξεχωριστό “κουτάκι” θα είναι προσυμπληρωμένο το τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με το προφίλ τους (αριθμός εργαζομένων, προϋπηρεσία κ.λ.π.), σε άλλο “κουτάκι” θα πρέπει οι επιτηδευματίες να συμπληρώσουν το εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία τους και σε άλλο “κουτάκι” θα πρέπει να “κλικάρουν” εφόσον επιθυμούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα προκαλώντας φορολογικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, η εκκαθάριση για τους επιτηδευματίες θα γίνει με βάση το υψηλότερο εισόδημα (τεκμαρτό ή δηλούμενο), ενώ ακόμα κι όσοι προκαλέσουν φορολογικό έλεγχο θα πρέπει να ξεκινήσουν την καταβολή των δόσεων, αναμένοντας το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου.

«…Φέτος δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προαναγγέλλοντας έτσι προκαταβολικά τη σχετική παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.

Κι αν αυτή η παράταση έχει γίνει, πλέον, ρουτίνα, η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι φέτος για πρώτη φορά η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα δοθεί και στην περίπτωση που κάποιος καταβάλει μαζεμένες τις δύο πρώτες δόσεις ως το τέλος Αυγούστου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα διάταξη όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3% κι αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.   

Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα