Δώρο Πάσχα: Στοχευμένοι έλεγχοι για την καταβολή του έως τη Μ. Τετάρτη – Τι ισχύει για όσους δεν το καταβάλουν  

17.04.2024 / 17:07
money-euro-epidomata-xrimata

Στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για το Δώρο Πάσχα, τις τριετίες και την αύξηση του κατώτατου μισθού στους δικαιούχους. 

Στόχος των ελέγχων είναι  και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων ως προς την αμοιβή, τη χορήγηση και την πληρωμή των αδειών τους και την εν γένει τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (πχ το Δώρο Πάσχα) προανήγγειλε η Επιθεώρηση Εργασίας.

Με ανακοίνωσή της η Επιθεώρηση Εργασίας, επισημαίνει πως από 1 Απριλίου 2024 και χωρίς ηλικιακή διάκριση ισχύει η υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίστηκε ο νόμιμος κατώτατος μισθός στα (830 ευρώ) και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο στα 37,07 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται ότι για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά από την 1.1.2024.

Η κατά τα παραπάνω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

  1. Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.
  2. Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18)ετών και άνω

Επίσης οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη” τη μεταβολή μισθού, η οποία προβλέπεται από νόμο ή κανονιστική πράξη ή από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως εν προκειμένω η αύξηση του κατώτατου μισθού εντός 30 ημέρων από την πραγματοποίησή της.

Για την υποβολή εντύπων στο σύστημα “Εργάνη” προβλέπεται ότι στο έντυπο Ε11 καταχωρίζονται, έως 30 Απριλίου 2024, τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος 2023.

Η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μ. Τετάρτη. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Για τους παραβάτες εργοδότες η εκδίκαση των εν λόγω ποινικών υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα