Πάλι πρόβλημα με τη βία στις ταινίες του Ταραντίνο; 

27.11.2022 / 17:30
αρχείο λήψης

«Δείτε κάτι άλλο». Αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει ο σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο σε όλους εκείνους που αναστατώνονται από τη βία και τις εκφράσεις φυλετικής δυσφήμισης στις ταινίες του.

Όταν ο οικοδεσπότης της εκπομπής τον ρώτησε πώς απαντάει σε όλους αυτούς που λένε ότι υπάρχει πολλή βία και εκφράσεις φυλετικής δυσφήμισης στις ταινίες του, ο σκηνοθέτης είπε: «Θα πρέπει να δουν [κάτι άλλο]. Τότε δες κάτι άλλο. Αν έχετε πρόβλημα με τις ταινίες μου, τότε δεν είναι οι ταινίες που πρέπει να δείτε. Προφανώς δεν τις φτιάχνω για εσάς».

Οι επικριτές του Ταραντίνο αναφέρουν συχνά το «Django, ο τιμωρός» ως πρόβλημα, καθώς παρουσιάζει τη φυλετική δυσφήμιση σχεδόν 110 φορές.

«Είναι μια βλακεία», είπε κάποτε ο ηθοποιός Σάμιουελ Λ. Τζάκσον στο περιοδικό Esquire για την αντίδραση που υπάρχει για τις ταινίες του Ταραντίνο. «Δεν μπορείς απλά να πεις σε έναν συγγραφέα ότι δεν μπορεί να μιλήσει, να γράψει τις λέξεις, να βάλει τις λέξεις στο στόμα των ανθρώπων από τις εθνότητες τους, τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα λόγια τους. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, γιατί τότε γίνεται αναλήθεια, δεν είναι ειλικρινές. Απλώς δεν είναι ειλικρινές» πρόσθεσε.

Αλλά και ο πρωταγωνιστής του «Django Unchained», Τζέιμι Φοξ είχε δηλώσει παλιότερα ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με το σενάριο του Ταραντίνο: «Κατάλαβα το κείμενο. Η λέξη “N” ειπώθηκε 100 φορές, αλλά κατάλαβα το κείμενο — έτσι ήταν τότε».

Τώρα και συγγραφέας

O Κουέντιν Ταραντίνο έγραωε πρόσφατα  βιβλίο για την ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου που εξερευνά και αναλύει θρυλικά φιλμ της δεκαετίας τoυ 1970.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Cinema Speculation» .Κριτική κινηματογράφου, θεωρία του κινηματογράφου, και η υπέροχη προσωπική ιστορία, είναι όλα γραμμένα με την μοναδική φωνή που αναγνωρίζεται αμέσως ως του Ταραντίνο και με τη σπάνια οπτική του κινηματογράφου, μέσα από τα μάτια ενός από τους σπουδαιότερους  επαγγελματίες της τέχνης.Σε αρκετές συνεντεύξεις του ο Ταραντίνο έχει μιλήσει για την επιθυμία του να γίνει συγγραφέας. Ειδικά δε, όταν έκανε την 10η και τελευταία ταινία του. Νωρίτερα φέτος, ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει γράψει ένα spin-off για την ταινία του «Κάποτε στο Χόλυγουντ» το 2019.

Με τον τίτλο «The Man Who Would Be McQueen: The Films Of Rick Dalton» το συγγραφικό spin-off επικεντρώνεται πάνω στον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Λεονάρντο Ντι Κάπρο, Ρικ Ντάλτον.

Το βιβλίο αντλεί έμπνευση από τους πραγματικούς οδηγούς για τους ηθοποιούς από τα 70s, παρουσιάζοντας μία μικρή βιογραφία του Ντάλτον και τον οδηγό της καριέρας του, ως την συνταξιοδότησή του το 1988.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα