Παιδικό άσθμα: Η δραστηριότητα της μαμάς που μπορεί να το επηρεάσει

22.10.2021 / 18:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
211019215244_woman_cleaning

Καθαρίσατε σήμερα το σπίτι; Πρόσφατη έρευνα εφιστά την προσοχή στις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και λόγω εργασίας ή επιλογής υπερεκτίθενται στις χημικές ουσίες προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης. Διαβάστε γιατί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο επικίνδυνο είναι το «καθαρό» σπίτι για το άσθμα του παιδιούΆσθμα: Ο παράγοντας – κλειδί που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού

Τα προϊόντα καθαρισμού και τα απολυμαντικά πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά μέσω της μητέρας, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδεριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) και αναμένεται να δημοσιευτεί.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη έκθεση γυναικών στα παραπάνω προϊόντα σχετίζεται με 71% περισσότερες πιθανότητες άσθματος, ακόμη και εάν η επιβλαβής πρακτική στο πλαίσιο της εργασιακής τους απασχόλησης συνήθως είχε διακοπεί χρόνια πριν τη σύλληψη. Το εύρημα υποδεικνύει το ενδεχόμενο βλάβης στα ωάρια από τους καθαριστικούς παράγοντες, κάτι που όμως παραμένει στο στάδιο της υπόθεσης και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, όπως ανέφερε μία εκ των ερευνητών, η Δρ Cecilie Svanes.

Εργαζόμενες στην καθαριότητα, σε κουζίνες καθώς και νοσηλεύτριες αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τους ερευνητές, λόγω της έκθεσής τους στα χημικά προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης. Για τον ίδιο λόγο, παλαιότερες έρευνες συμπεριέλαβαν αντίστοιχα επαγγέλματα στα πλέον επικίνδυνα για σοβαρές παθήσεις. Ενδεικτικά, αμερικανική μελέτη του 2019 με περισσότερες από 70.000 νοσηλεύτριες είχε καταλήξει ότι διατρέχουν 25-35 % μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

«Πολλές μέλλουσες μητέρες εκτίθενται σε χημικά στον χώρο εργασίας, αλλά οι δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία των απογόνων έχουν μελετηθεί σε μικρό μόνο βαθμό», σχολίασε η Δρ Svanes.

Ένοχος ο σύγχρονος τρόπος ζωής;

Η σύνδεση  των προιόντων καθαριότητας και κακής υγείας στα παιδιά έχει αποτυπωθεί στα ευρήματα σειράς μελετών, οι οποίες προειδοποιούν πως η έκθεση των βρεφών σε προϊόντα όπως απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, γενικού καθαρισμού, για τα τζάμια ή τα ρούχα αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χημικές ουσίες που ερεθίζουν τους αεραγωγούς και δυσκολεύουν την αναπνοή.

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στην υπόθεση πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής μειώνει τις ευεργετικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος και μειώνει έτσι την προστασία τους έναντι αλλεργιών.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδήγησε η σύγκριση του γάλακτος γυναικών από την κοινότητα των Μεννονιτών -ομολογία των Αναβαπτιστών που απαρνούνται τη συστηματική χρήση τεχνολογίας και φυτοφαρμάκων- με γυναικών εκτός κοινότητας, με των πρώτων να εμφανίζει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντισώματα και βακτήρια. Οι ειδικοί απέδωσαν την υπεροχή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής (επαφή με οικόσιτα ζώα και μη παστεριωμένα τρόφιμα) που συμβάλλει επιπλέον στον καλύτερο «προγραμματισμό» του εντερικού μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών τους.

Με βάση το παραπάνω αλλά και τον μικρό επιπολασμό αλλεργιών στην κοινότητα των Μεννονιτών, οι ερευνητές εξέφρασαν τις πιθανότητες η εκτόξευση του άσθματος στις δυτικές χώρες να οφείλεται στο δυτικό «αποστειρωμένο» τρόπο ζωής που αποκόπτει τα βρέφη από τη χώμα και τα μικρόβια που ουσιαστικά εκπαιδεύουν τον οργανισμό σχετικά με τη σκόνη και τη γύρη, με αποτέλεσμα την υπεραντίδρασή του κατά την επαφή με αβλαβείς ουσίες.

Ωστόσο η παραπάνω θεωρία βρίσκει αντίλογο από πλήθος ακαδημαϊκών όπως και το Βρεατανικό Σύστημα Υγείας που διευκρινίζει ότι τα σύγχρονα πρότυπα υγιεινής δεν συνδέονται με το άσθμα.

ΠΗΓΗ: ygeiamoy.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα