Δυτ. Ελλάδα: Με το κυάλι ψάχνουν εργαζόμενους σε εστίαση και ξενοδοχεία

26.05.2024 / 7:56
servitora-6

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας είναι τα κενά που παρουσιάζονται στον κλάδο της εστίασης, στα καταστήματα της Πάτρας και της Αχαΐας, σε μία περίοδο που λόγω της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν τα μαγαζιά ψάχνουν για έμψυχο δυναμικό και δεν βρίσκουν.

Παρόμοιο όμως είναι το πρόβλημα και στον ξενοδοχειακό κλάδο, με τα εποχικά ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας να αναζητούν προσωπικό για να ξεκινήσουν την λειτουργία τους και τελικά να ανοίγουν με αρκετές ελλείψεις σε υπαλλήλους.

Τα κενά αυτά τόσο στον επισιτιστικό, όσο και στον ξενοδοχειακό κλάδο, σε μία περιοχή όπως η Αχαΐα που έχει ακόμα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, ειδικότερα στις κατηγορίες των νέων, προκαλούν εντυπώσεις.

Μεροκάματο στα 40 ευρώ

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες εστίασης (και παρά τα όσα ισχυρίζονται στα σωματεία του Εργατικού Κέντρου), το όλο θέμα δεν έχει να κάνει, ούτε μπορεί να σχετίζεται με το μισθολογικό και το ασφαλιστικό.

Σε ότι αφορά το πρώτο, όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάκης Ματθαιόπουλος στον Max Fm, το μεροκάματο που δίνεται στα παραλιακά καταστήματα εστίασης της περιοχής είναι από 30 ευρώ και πάνω, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες όπως για παράδειγμα στους σεφ αγγίζει στα 40 ευρώ την ημέρα.

Όσο για το ασφαλιστικό, σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΕΑΝΑ, είναι ελάχιστοι οι επαγγελματίες που με τόσους ελέγχους που γίνονται και τα τσουχτερά πρόστιμα που δίνονται πλέον για την μαύρη εργασία θα ρίσκαραν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Κομβικό σημείο η πανδημία

«Το κομβικό σημείο κατά την άποψη μου έχει να κάνει με την πανδημία. Πριν από τον κορωνοϊό και μετά από τον κορωνοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ματθαιόπουλος.

«Υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις νέων που έχουν βολευτεί με το ένα ή τον άλλο τρόπο με τα επιδόματα που δίνονται. Όμως δεν έχω καταλήξει οριστικά στο πού μπορεί να οφείλεται το φαινόμενο αυτό».

Σίγουρα παίζει τον ρόλο του στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό εξειδικευμένων επαγγελματιών της εστίασης και γενικότερα του επισιτιστικού και του τουριστικού κλάδου πήγαν για σεζόν στα νησιά, βρίσκοντας εκεί καλύτερες απολαβές από αυτές που θα έπαιρναν σε μια επιχείρηση στην περιοχή μας.

Στην… άκρη τα παραδοσιακά

Το όλο θέμα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Φάκαλο, είναι πολυσύνθετο.

«Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν έχει να κάνει μόνο με την εστίαση και τον τουρισμό, αλλά είναι γενικότερο.

Οι νέοι έχουν σπουδάσει και έχουν εξειδικευτεί σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, ψάχνοντας πάνω στα αντικείμενα αυτά να εργαστούν κατά βάση.

Έχουν αφήσει στην άκρη τα λεγόμενα παραδοσιακά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα κενά. Ειδικότερα στην εστίαση τα κενά αυτά εμφανίζονται πιο έντονα όταν ξεκινάει μια σεζόν και ανοίγουν τα καταστήματα».

Μάχη για έναν υπάλληλο

Η μεγάλη ζήτηση και η ελάχιστη προσφορά έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στα καταστήματα.

Οι επαγγελματίες βάζουν αγγελίες για προσωπικό χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση και αν βρουν κάποιον εργαζόμενο που ενδιαφέρεται και να τους κάνει τότε μπαίνουν σε διαδικασία παζαριού για να κρατήσουν τον υποψήφιο υπάλληλο τους, να μην τους τον πάρει άλλο μαγαζί.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι θα ανεβάσει τα μεροκάματα των εργαζομένων, κάτι που σύμφωνα με τους επαγγελματίες, θα επηρεάσει την τελική τιμή του προϊόντος και των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Οι ελλείψεις στα ξενοδοχεία

Στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε έμψυχο δυναμικό, αφορούν κυρίως το σέρβις και την κουζίνα.

«Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια σε μόνιμη βάση και το γνωρίζουμε. Στην περιοχή μας έχει να κάνει με ότι αρκετοί επαγγελματίες που έχουν σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο τους, επιλέγουν να πάνε για σεζόν στα νησιά. Όμως και εκεί υπάρχουν ελλείψεις, κάτι που θεωρώ ότι είναι κατάλοιπο τα πανδημίας όταν ο ξενοδοχειακός κλάδος είχε ζήτημα και ένας αριθμός εργαζομένων άλλαξε αντικείμενο».

Βοηθούν οι πρακτικάριοι

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο στην περίπτωση των ξενοδοχείων αυτοί που σώζουν κάπως την κατάσταση είναι οι πρακτικάριοι που έρχονται από διάφορες τουριστικές σχολές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, για να εργαστούν νόμιμα με τον αντίστοιχο μισθό και τα ασφάλιστρα. Οι εργασίες όμως που κάνουν είναι κυρίως βοηθητικές.

Το πρόβλημα έτσι παραμένει. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα 200 δωματίων χρειάζονται από 80 έως 100 εργαζόμενοι για να λειτουργήσει σωστά, ενώ στις περιπτώσεις των all inclusive ο αριθμός αυτός μεγαλώνει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα