«Όλα είναι τέχνη»! H Πατρινή Αθηνά Σουγλέρη ξεδιπλώνει την φιλοσοφία που διέπει την καθημερινότητα και τη ζωή της

02.06.2021 / 8:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΣΟΥΓΛΕΡΗ 1

Συνέντευξη στην Ελεάνα Μαγδαληνού

Πολυτάλαντη, ακούραστη, και με συνεχώς νέες ιδέες, η Αθηνά Σουγλέρη, έχει καταφέρει κάθε στιγμή της ζωής της να είναι γεμάτη με τέχνη και φύση. Η Αθηνά Σουγλέρη μας μίλησε, για το πώς αξιοποίησε δημιουργικά τις ημέρες της καραντίνας και για όλα όσα ετοιμάζει από δω και πέρα, με πολύ αγάπη στην τέχνη και σεβασμό στη φύση.

Ακόμα και μέσα στην πανδημία, σε είδαμε να παραμένεις δραστήρια και δημιουργική. Πως πέρασες τις ημέρες τις καραντίνας;

Δε βρισκόμαστε σε μια ρόδινη κοινωνία όπου «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν». Εχω μάθει μέσα σε αρνητικές καταστάσεις να είμαι δραστήρια και να δημιουργώ θετικές,   με τέχνη, συνθήκες, όταν ιδιοτελώς έχουν προσπαθήσει να μου περιορίσουν ελευθερίες και δικαιώματα. Είναι σημαντικό ότι δόθηκε προτεραιότητα στην Υγεία μας. Ο άνθρωπος μπροστά σε αυτή σταμάτησε. Πολιτείες, εργοστάσια, αεροπλάνα, με οικονομική ζημία φυσικά, αλλά τουλάχιστον, έστω για λίγο, με περιβαλλοντική ωφέλεια. Αισθάνομαι  προσωπική περιβαλλοντική ευθύνη απέναντι στα παιδιά μου, τα οποία δε θέλω να ζουν μέσα στα  σκουπίδια, στον αμίαντο, να εκτίθενται σε βλαβερές ουσίες, να λαμβάνουν μη φυσική τροφή. Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την τεχνολογία  αλλά ως γονιός όφειλα να  κρατώ τις ισορροπίες στην  τεχνολογική και την περιβαλλοντική τους εκπαίδευση. Για την  υγεία τους, ήταν απαραίτητη  η επαφή τους με τη φύση στο χωράφι.

Αν και πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου, είναι αφιερωμένο στην τέχνη και το Sugleri Atelier. Τι σημαίνει για εσένα αυτός ο χώρος και τώρα που επιστρέφει η κανονικότητα, έχεις κάποια σχέδια κατά νου;

Το επάγγελμα του μηχανικού το προσεγγίζω ολιστικά επιδιώκοντας το βέλτιστο τεχνικά, καλλιτεχνικά και περιβαλλοντικά, σεβόμενη τον  επιστημονικό μου όρκο το δίκαιο και το ορθό. Εργάζομαι τα πρωινά για τα κτίρια των ΕΛ.ΤΑ στην Πάτρα ενώ από το 1998  διατηρώ τεχνικό γραφείο το οποίο, ως SuGleri  Αtelier, λειτουργεί τα  τελευταία χρόνια και ως ο μόνιμος ιδιωτικός εκθεσιακός χώρος των έργων τέχνης μου. Έργων κάθε μορφής: Από πίνακες, μινιατούρες, υφάσματα διακόσμησης και ένδυσης για τη σύγχρονη γυναίκα που θέλει να κάνει τη διαφορά, ταπετσαρίες, πλακάκια, μέχρι γλυπτά έργα από compost. Για μένα είναι ένας δημιουργικός, διαδραστικός, με το κοινό μου, χώρος που σκοπεύω να ξαναλειτουργήσει σύντομα,  με νέες ιδέες, προτάσεις και λύσεις για τους  ποιοτικούς αξιόλογους επισκέπτες μου.

Έχεις μεγάλη αγάπη και στη φύση και μάλιστα διαθέτεις και ένα αξιοζήλευτο χωράφι. Θες να μας μιλήσεις γι’ αυτό; Που βρίσκεται, πως προέκυψε η ενασχόλησή σου μ’ αυτό και ποια τα συναισθήματα που βιώνεις τις ώρες που είσαι εκεί;

Το χωράφι  μου βρίσκεται, στο πανέμορφο πανοραμικό Ρωμανό στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους,  τον τόπο του αγαπημένου αείμνηστου πατέρα μου. Πρόκειται για το πειραματικό μου εργαστήριο στη φύση. Από την φύση παίρνω θετική ενέργεια και αποφορτίζω την όποια αρνητική εισπράττω από το ανθρωπογενές περιβάλλον. Η ακαδημαϊκή μου έρευνα «Περιβάλλον & Υγεία» με οδήγησε στην κομποστοποίηση και αυτή στο ενδιαφέρον μου για φύτευση στο χωράφι μου. Ήθελα να δω το αποτέλεσμα που φέρνει το compost ως προϊόν. Ερευνώ την αντίδραση των φυσικών σπόρων μου, καταγράφω τον τρόπο εξέλιξής τους με την επίδραση του κόμποστ, κάνοντας διαφορετικής ποιότητας κομποστοποιήσεις.

Εκτός όμως από το χωράφι, ασχολείσαι, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, και με την οικιακή κομποστοποίηση. Τι είναι αυτή η διαδικασία; Μπορεί κάποιος να την κάνει και μόνος του σπίτι;

Η  τροφή μας δεν είναι κοινό απόρριμμα, μπορεί να κάνει τον κύκλο της και να γυρίσει ξανά στη μάνα γη. Διαχωρίζω στην πηγή τα αποφάγια μου. Σε κατάλληλες συνθήκες που παρέχω, ζωντανοί οργανισμοί, αναλαμβάνουν την επεξεργασία και μετατροπή τους σε κόμποστ,  διυλίζοντας αυτά μέσα από το σώμα τους. Μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει  οικιακή κομποστοποίηση,  με λίγη εκπαίδευση και ανάλογα του χώρου του. Αν κρίνω από τα μηνύματα που λαμβάνω, μετά τις δυο ενημερωτικές  εκδηλώσεις με το «Σπιράλ», την  διαδικτυακή εκπομπή με την ΔΗΚΕΠΑ και την επισκεψιμότητα των video στο youtube κανάλι μου, υπάρχουν πολίτες που ενδιαφέρονται και ως ειδικός είμαι διαθέσιμη να δείξω την τέχνη της κομποστοποίησης στους επισκέπτες μου βάση της φιλοσοφίας μου «Όλα είναι τέχνη». 

Υπάρχει κάτι στα άμεσα σχέδιά σου;

Σχεδιάζω  νέα events, στο SuGleri  Αtelier, με τις νέες μινιατούρες που δημιούργησα στην καραντίνα με τίτλο «Μένουμε Aσφαλείς», με τα νέα υφάσματα τέχνης – ιδανικά για καλοκαίρι – όπως και τα έργα τέχνης από την κομποστοποίηση. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης της κομποστοποίησής μου στην ταράτσα και στο χωράφι μου.

Ποια είναι η ευχή σου για το φετινό καλοκαίρι;

Ας  λειτουργήσουμε ως φορείς θετικής ενέργειας, διευκολύνοντας τις ζωές των συνανθρώπων μας  που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένες συνειδητοποιώντας σε τι παραδεισένιο *Eυάλιο φυσικό περιβάλλον ζούμε, με *Πολύνόη-ση, ας προστατέψουμε αυτό και εμάς.

* Ευάλιος και Πολυνόη-ση είναι τα ονόματα των δύο παιδιών της Αθηνάς Σουγλέρη

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα