Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν επιτήδειοι και εκμεταλλεύονται τα θύματά τους

05.03.2022 / 11:30
FRAUD 1

Απίθανες ιστορίες εξαπάτησης

Πολλά τα περιστατικά και στην Πάτρα – Μεταξύ αυτών και η περίπτωση, μια ηλικιωμένης που πέταξε από το μπαλκόνι, σακούλα με 20.000 ευρώ για… δήθεν χειρουργείο.Οι δράστες καλούν, προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως το παιδί τους, έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

Εκατοντάδες οι υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με  τους επιτήδειους να προσποιούνται τους γιατρούς, τους αστυνομικούς, τους υπαλλήλους εφορίας, τραπεζών, της ΔΕΗ και ότι άλλο μπορεί να «σκαρφιστεί ο άρρωστος εγκέφαλος τους» για να καταφέρουν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από πολίτες, βάζοντας στο στόχαστρό τους κυρίως ηλικιωμένα άτομα τα οποία μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να παγιδεύσουν με τα κόλπα τους. Καταφέρνουν να συγκεντρώνουν στοιχεία σε σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση και με την μέθοδο του αιφνιδιασμού και προκαλώντας τους, συναισθήματα πανικού και ανησυχίας, τους «εγκλωβίζουν» συναισθηματικά. Εκμεταλλευόμενοι τα συναισθήματα απόγνωσης που τους δημιουργούν, τους εξαπατούν και πολλές φορές τους βάζουν να κάνουν απίθανα πράγματα. Παραθέτουμε μερικές από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις με πραγματικά αδιανόητες περιπτώσεις εξαπάτησης στην Αχαΐα έτσι όπως έχουν καταγραφεί μέσα από το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν επιτήδειοι και εκμεταλλεύονται τα θύματά τους 4

Το «χειρουργείο» των 20.000

Προσποιήθηκαν τους γιατρούς και κατάφεραν να αποσπάσουν από μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Πάτρα, το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την ηλικιωμένη και της είπαν πώς η κόρη τους χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης και ότι θα έπρεπε να τους δώσει το συγκεκριμένο ποσό.  Μάλιστα επειδή δεν ήθελαν να ταλαιπωρήσουν και να κουράσουν την ηλικιωμένη, η οποία θα έπρεπε να ανέβει και να κατέβει τις σκάλες για να τους δώσει τα χρήματα, της πρότειναν να τα βάλει μέσα σε μια σακούλα και να τους τα πετάξει από το… μπαλκόνι. Άνθρωπος δικός τους θα πήγαινε να τα παραλάβει. Οι επιτήδειοι κατάφεραν να πείσουν την ηλικιωμένη η οποία ακολούθησε τις οδηγίες των δραστών και κάπως έτσι 20.000 ευρώ βρέθηκαν σε σακούλα, τα οποία και πέταξε στον άνθρωπο που υποτίθεται είχαν στείλει οι γιατροί για να πάρουν τα χρήματα της εγχείρησης.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν επιτήδειοι και εκμεταλλεύονται τα θύματά τους 5

41.600 για «μαϊμού» τροχαίο

41.600 ευρώ κόστισε σε μια 66χρονη η υπόθεση ενός θανατηφόρου τροχαίου που υποτίθεται πώς είχε προκαλέσει η κόρη της.  Άγνωστος δράστης  επικοινώνησε τηλεφωνικά με 66χρονη στην Πάτρα και με το πρόσχημα ότι η κόρη της έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα, προκαλώντας θανάσιμο τραυματισμό, της ζήτησε να του παραδώσει το χρηματικό ποσό των 41.600 ευρώ, προκειμένου να αποφύγει τις έννομες συνέπειες. Στη συνέχεια, άγνωστος δράστης πήγε στο σπίτι της 66χρονης, η οποία, όχι απλά έδωσε το χρηματικό ποσό, αλλά το έκανε και ανέπαφα… βάζοντας τα λεφτά σε μια σακούλα και τα πέταξε από το μπαλκόνι στα χέρια του απατεώνα.

Βλάβη 5.200 ευρώ

Άνδρας φτάνει έξω από το σπίτι ηλικιωμένων σε χωριό της Δυτικής Αχαίας, χτυπά το κουδούνι και προσποιείται στο ανδρόγυνο τον υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ, τους ενημερώνει πώς το ρολόι της ΔΕΗ, δεν λειτουργεί σωστά και «γράφει» πολύ και θα έχουν πρόβλημα με τον λογαριασμό του ρεύματος. Τους ζήτησε να κατεβάσει το γενικό για να προχωρήσει σε έλεγχο στον πίνακα. Στη συνέχεια τους ενημέρωσε πώς υπάρχει κίνδυνος καταστροφής χρημάτων από ηλεκτροπληξία και κατάφερε να πείσει τους ηλικιωμένους να συγκεντρώσουν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς τους είπε να τα τοποθετήσουν σε ένα σεντόνι για να τα προστατεύσουν καλύτερα. Ο «ψευτοϋπάλληλος» παρακολουθούσε τις κινήσεις των δύο ηλικιωμένων οι οποίοι συγκέντρωσαν το χρηματικό ποσό των 5.200 ευρώ, τρία βιβλιάρια καταθέσεων και ένα δελτίο ταυτότητας σε εμφανές σημείο της οικίας. Ο δράστες τα αφαίρεσε και τράπηκε σε φυγή.

«Αστυνομικοί» κλέφτες

Δύο άνδρες πλησιάζουν μια 64χρονη γυναίκα στην Πάτρα, ενώ η ίδια περπατά, της δηλώνουν αστυνομικοί και της λένε πώς θα  πρέπει να της κάνουν έρευνα! Ψάχνοντας την τσάντα της, οι «μαϊμού» αστυνομικοί άρπαξαν από μέσα έξι βραχιόλια, τα φάρμακα και το κινητό της και έσπευσαν να εξαφανιστούν τρέχοντας. Η 64χρονη κάλεσε άμεσα την Αστυνομία και στην περιοχή έφτασαν άμεσα οι πραγματικοί… αστυνομικοί, οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών που ξεκίνησαν έρευνες. Λίγη ώρα αργότερα, εντόπισαν έναν από τους δράστες, τον οποίο αναγνώρισε το θύμα, ενώ επάνω του εντοπίστηκε και το κινητό της που της αποδόθηκε.

Στην τράπεζα με τους απατεώνες

Εμφανίστηκαν σε ηλικιωμένη στην Πάτρα,  προσποιούμενοι τους εφοριακούς υπαλλήλους. Με το πρόσχημα επιστροφής χρηματικού ποσού από την εφορία στα παιδιά της, την έπεισαν να πάνε στην τράπεζα και να παραδώσει στους δράστες το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν επιτήδειοι και εκμεταλλεύονται τα θύματά τους 6

Συνεχής είναι η ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία με ανακοινώσεις αλλά και ειδικά βίντεο για να προστατευτούν οι πολίτες όμως δυστυχώς ακόμη και σήμερα καταγράφονται περιπτώσεις τετελεσμένων περιστατικών από τα οποία οι δράστες φεύγουν τις περισσότερες φορές με… διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.  

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου

Σε αυτή τη περίπτωση οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους καταφέρνουν και πληροφορούνται τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους. Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, προσπαθούν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση, συνήθως, γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο από το σπίτι τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πώς τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

Επισημαίνεται ότι, συχνά γίνεται λόγος ότι το συγγενικό πρόσωπο δικαιούται επιστροφή υψηλού χρηματικού ποσού από τα ασφαλιστικά ταμεία, για τη λήψη του οποίου απαιτείται η πληρωμή ορισμένων παραβόλων, οι δε δράστες εμφανίζονται ως οι «λογιστές» των συγγενικών τους προσώπων, οι οποίοι έχουν αναλάβει τα διαδικαστικά ζητήματα για τη λήψη των χρημάτων αυτών.

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες καλούν, προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως το παιδί τους, έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού. Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών. Για να γίνουν πιο πειστικοί άλλοι συνεργάτες μπαίνουν στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι τον συγγενή, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Αξίζει να σημειωθεί πώς στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποφύγει κάποιος από τις συνέπειες των πράξεων τους, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου

Οι δράστες πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, τους αναφέρουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς. Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

H Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει και συνιστά:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Ο «Νεολόγος» έχει ασχοληθεί σε προηγούμενο φύλλο και με τις ηλεκτρονικές απάτες οι οποίες «φουντώνουν» συνεχώς, πρόκειται για ένα μεγάλο «αγκάθι» στις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε οι πολίτες να μην ανακαλύπτουν ξαφνικά πώς ένας λάθος ηλεκτρονικός χειρισμός τους κόστισε ακριβά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα