Ο θάνατος του Ραΐσι είναι απίθανο να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

25.05.2024 / 18:00
bac1a27fea6b4e94bc73590be9a80cbd

Του Gaurav Sharma

Μετά την επιβεβαίωση τη Δευτέρα (20 Μαΐου 2024) του θανάτου του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και άλλων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων σε συντριβή ελικοπτέρου, η προσοχή έχει στραφεί στο τι θα επακολουθήσει σε μια αβέβαιη εποχή για τον βασικό εξαγωγέα ενέργειας και περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Το ελικόπτερο κατέπεσε υπό κακές καιρικές συνθήκες, αργά την Κυριακή κοντά στο Varzaqan του Ιράν, μετά την επιστροφή της συνοδείας του Ραΐσι από τα εγκαίνια του υδροηλεκτρικού συγκροτήματος Giz Galasi στο Αζερμπαϊτζάν και την επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ.

Τις ώρες που ακολούθησαν, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράν. Στη συνέχεια, ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μοχμπέρ ορίστηκε επισήμως ως υπηρεσιακός πρόεδρος από τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ για να διαχειριστεί τις εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν εντός 50 ημερών.

Οι τελευταίες τέτοιες εκλογές ανέδειξαν τον Ραΐσι – που συχνά θεωρείται διάδοχος του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας – στο προεδρικό αξίωμα, αφού όλοι οι άλλοι υποψήφιοι είχαν αποκλειστεί.

Αλλά όσοι αναζητούν ενδείξεις για μια αλλαγή κατεύθυνσης είναι πιθανό να απογοητευτούν. Το ιρανικό κυβερνητικό συμβούλιο ανέφερε ότι η διοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί «χωρίς την παραμικρή διαταραχή».

Αυτό συνεπάγεται μια γεωπολιτική συνέχεια. Πρώτον, ο εκτελών χρέη Προέδρου Μοχάμαντ Μοχμπέρ έχει ένα σκληροπυρηνικό υπόβαθρο που είναι παρόμοιο με αυτό του Ραΐσι. Η λιβανέζικη πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ – ένας από τους περιφερειακούς πληρεξούσιους του Ιράν – έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά της. Η υποστήριξη της Τεχεράνης προς την οργάνωση είναι απίθανο να ανατραπεί.

Η υποστήριξή προς τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Και οι δύο ομάδες εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ραΐσι.

Δεύτερον, δεν μπορούν να γίνουν παραλληλισμοί μεταξύ του θανάτου Ραΐσι σε δυστύχημα και της δολοφονίας του στρατηγού Κασέμ Σουλειμανί των Φρουρών της Επανάστασης το 2020. Ο τελευταίος, σε αντίθεση με τον Ραΐσι, ήταν διοικητής της Δύναμης Quds, ενός τμήματος που είναι κυρίως υπεύθυνο για τις εξωεδαφικές στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, οι βασικοί φορείς εξουσίας στο Ιράν είναι ο Ανώτατος Ηγέτης και το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και όχι ο κάτοχος της προεδρικής καρέκλας, όποιος και αν την πάρει σε μόνιμη βάση τις επόμενες ημέρες.

Καμία ουσιαστική αλλαγή

Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο είναι απίθανο να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή των κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε εκλογική χρονιά, ενώ η Ε.Ε. συμφώνησε να διευρύνει τις κυρώσεις της για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η αντίστροφη διοχέτευση από το Ιράν των συχνά μειωμένων εξαγωγών πετρελαίου θα συνεχιστεί με παρόμοιο τρόπο υπό τη σκιά των διεθνών κυρώσεων. Κατά μέσο όρο, το Ιράν παράγει σήμερα περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή λίγο πάνω από το 3% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC, μιας ομάδας παραγωγών στην οποία είναι μέλος.

Με την Κίνα να είναι ο κύριος εισαγωγέας του ιρανικού αργού, οι εξαγωγές της Τεχεράνης κυμαίνονται στην πραγματικότητα γύρω στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 5 ετών. Τον Μάρτιο, ο όγκος των εξαγωγών του Ιράν ήταν κατά μέσο όρο 1,61 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας και ανάλυσης Kpler, σε σχέση με τον μέσο όρο των 1,29 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα το 2023. Περιμένετε την κατάσταση να μην αλλάξει και ακόμη μία συμβολική εκλογική διαδικασία για να διοριστεί ένας άλλος πρόεδρος. Συνοψίζοντας, η στάση των σκληροπυρηνικών στην εξουσία στο Ιράν είναι απίθανο να μετριαστεί από αυτό το συγκλονιστικό γεγονός. Αυτό συνεπάγεται ένα προκαθορισμένο status quo για τις αγορές ενέργειας καθώς και για τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα