Ο “Νεολόγος” είχε αποκαλύψει από τον Δεκέμβριο ότι η Πάτρα δεν χάνει την 3η θέση πανελλαδικά – Δείτε το ρεπορτάζ

19.07.2022 / 19:54
5_PDFsam_NEOLOGOS_TON_PATRON_055_10122021_page-0001 - Αντιγραφή

Από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποκαλύψει πρώτη η εφημερίδα “Νεολόγος της Πάτρας” αυτό που ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα ότι η Πάτρα θα κρατήσει τα σκήπτρα της 3ης πόλης σε πληθυσμό στην Ελλάδα παρότι τότε υπήρχαν δεκάδες φωνές ότι η θέση θα χαθεί από το ανταγωνιστικό Ηράκλειο Κρήτης.

Ο "Νεολόγος" είχε αποκαλύψει από τον Δεκέμβριο ότι η Πάτρα δεν χάνει την 3η θέση πανελλαδικά - Δείτε το ρεπορτάζ 3

Αιτία της ανησυχίας ήταν η απροθυμία και η άρνηση αρκετών πολιτών να συμμετάσχουν στην Απογραφή. Να θυμίσουμε πως αρκετές ήταν και οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη με τις οποίες καλούσε του Πατρινούς να συμμετάσχουν έστω και την τελευταία στιγμή στην Απογραφή. Ωστόσο όπως είχε αποκαλύψει ο “Νεολόγος” οι πιθανότητες να ξεπεράσει το Ηράκλειο την Πάτρα ήταν ελάχιστες αφού οι πληθυσμιακές διαφορές των δύο πόλεων ήταν σημαντικά μεγάλες.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Νεολόγος της Πάτρας” που είχε δημοσιευτεί στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

Ο Καθηγητή Δημογραφίας και Δόκτωρα Ανθρωπιστικών Επιστημών εξηγεί στο «Ν», τι συμβαίνει στην πόλη μας, τόσο με το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, όσο και με τις  εισόδους – εξόδους πολιτών

Ανατροπές αναμένεται να φέρει η ολοκλήρωση της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών που είναι σε εξέλιξη στην χώρα μας αφού δεν φαίνεται να επαληθεύονται τα σενάρια που ήθελαν το Ηράκλειο Κρήτης να ξεπερνά σε πληθυσμό την Πάτρα. Ο «Ν» μίλησε με τον Καθηγητή Δημογραφίας και Δόκτωρα Ανθρωπιστικών Επιστημών Βύρωνα Κοτζαμάνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σας παρουσιάζει το γιατί η Πάτρα θα κρατήσει τα σκήπτρα της τρίτης πόλης πανελλαδικά.

Η απογραφή του 2011

Η τελευταία απογραφή που είχε πραγματοποιηθεί στην χώρα μας ήταν το 2011 και τότε είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τα προβλήματα και τα περίεργα περιστατικά που καταγράφονται φέτος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο Δήμος Πατρέων έχει πληθυσμό 213.984 πολίτες, θέτοντας την Πάτρα 3η πόλη πανελλαδικά σε πληθυσμό. Από την άλλη ο Δήμος Ηρακλείου στην απογραφή του 2011 καταγράφηκε πληθυσμός 173.993 πολίτες, δηλαδή κατά περίπου 40.000 πολίτες λιγότερους από την Πάτρα. Πλέον από την απογραφή του 2021 θα φανεί αν αυτή η μεγάλη διαφορά θα ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατον αφού παρότι οι αριθμοί συγκλίνουν προς αυτό το αποτέλεσμα δεν επαρκούν.

Οι δύο σημαντικοί δείκτες

Σύμφωνα με όσα αναλύει στον «Ν» ο κ.Κοτζαμάνης, για τους δημογράφους δύο δείκτες αποτελούν τους πιο κρίσιμους για να δουν την δημογραφική εικόνα μιας χώρας ή μια περιοχής. Ο πρώτος αφορά το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων και ο δεύτερος αφορά τις εισόδους – εξόδους πολιτών.

Ο πρώτος δείκτης είναι και ο πιο κρίσιμος αφού δείχνει όχι μόνο την εικόνα της στιγμής σε μία περιοχή αλλά δίνει την δυνατότητα στους ειδικούς να προβλέπουν και τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που υπάρχουν.

Τι γίνεται με το ισοζύγιο Πάτρας – Ηρακλείου

Σύμφωνα με τον Δημογράφο Βύρωνα Κοτζαμάνη από το 2011 έως το 2021 δηλαδή μέσα σε δέκα χρόνια και 6 μήνες στον Δήμο Ηρακλείου ο δείκτης είναι θετικός προς τις γεννήσεις και μάλιστα κατά +7000. Αυτό σημαίνει πιο απλά ότι στο χρονικό διάστημα που εξετάζουν οι δημογράφοι στον Δήμο Ηρακλείου γεννήθηκαν 7.000 περισσότερα παιδιά από όσους πολίτες έφυγαν από την ζωή και μάλιστα αποτελεί έναν από τους λίγους Δήμους όλης της χώρας όπου υπερτερούν οι γεννήσεις αφού στους περισσότερους συμβαίνει το αντίθετο καθώς η χώρα γερνάει με γρήγορους ρυθμούς.

Όμως την ίδια περίοδο στον Δήμο Πατρέων το ισοζύγιο χαρακτηρίζεται ουδέτερο σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, δηλαδή τείνει στο 0 με μια ελαφρά αύξηση κατά 500-600 γεννήσεις περίπου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για κάποιους λόγους για όσους έφυγαν από την ζωή τα τελευταία 10 χρόνια και 6 μήνες, άλλα τόσα παιδιά γεννήθηκαν και μάλιστα και κάποια παραπάνω. Άρα από αυτό τον δείκτη παρά την μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο αποτελεσμάτων η Πάτρα τελικώς δεν χάνει σημαντικά.

Ο δεύτερος δείκτης σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη αφορά τις εισόδους – εξόδους πολιτών. Πιο αναλυτικά πόσοι έλληνες ή αλλοδαποί ήρθαν εν προκειμένω στην Πάτρα ή το Ηράκλειο για να μείνουν μόνιμα και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι έφυγαν από τις δύο πόλεις αλλάζοντας την μόνιμη κατοικία τους.

Και σε αυτόν τον δείκτη το Ηράκλειο και γενικότερα η Κρήτη με εξαίρεση κάποιες περιοχές δείχνουν μεγαλύτερη δυναμική στο να προσελκύσουν πολίτες για να μετοικίσουν παρά η Πελοπόννησος και δη η Πάτρα. Αυτό σημαίνει πως αν προσθέσουμε τους δύο δείκτες η απογραφή του 2021 θα δείξει ότι στους 7.000 επιπλέον πολίτες που γεννήθηκαν στο Ηράκλειο θα προστεθούν και άλλοι ενώ πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο στην Πάτρα να μειωθεί και άλλο ο αριθμός του πληθυσμού.

Ωστόσο και πάλι η διαφορά των 40.000 πολιτών σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη είναι τόσο μεγάλη που η πιθανότητα το Ηράκλειο να ξεπεράσει την Πάτρα είναι πάρα πολύ μικρή και άρα η Αχαϊκή πρωτεύουσα θα παραμείνει 3η πόλη στην χώρα σε πληθυσμό.

Ο μοναδικός τρόπος να χάσει η Πάτρα

Οι νέοι παράμετροι που έχουν καταγραφεί σε ότι αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η απογραφή φέτος βάζουν σε προβληματισμό τους δημογράφους αφού η πρωτοφανής άρνηση των πολιτών να απογραφούν με ανυπόστατες και φαντασιόπληκτες δικαιολογίες οι οποίες είναι οι περισσότερες επίχειρα των συνομωσιολογικών θεωριών του αντιεμβολιαστικού κινήματος φαίνεται πως μπορεί να πλήξουν ακόμη και ολόκληρες περιοχές.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζαμάνης μιλώντας στον «Ν» εξηγεί πως ο μοναδικός τρόπος το Ηράκλειο να πλησιάσει ή ακόμη να ξεπεράσει την Πάτρα σε πληθυσμό, είναι αν μεγάλος αριθμός πολιτών στην πόλη μας αρνηθεί να απογραφεί. Αυτό θα σημαίνει πώς στους τελικούς αριθμούς ο πληθυσμός της Πάτρας θα φαίνεται κατά πολύ λιγότερος από τον αληθινό και έτσι το Ηράκλειο αν τελικά καταφέρει να πείσει τους πολίτες του να συμμετέχουν ενεργά στην απογραφή θα αναδειχτεί 3ος Δήμος της χώρας με ότι αυτό ασφαλώς συνεπάγεται. Έτσι και μέσα από τον «Ν» ο Καθηγητής Δημογραφίας καλεί τους Πατρινούς να συμμετέχουν στην απογραφή αφού δεν κινδυνεύουν από κάτι αλλά αντίθετα θα βοηθήσουν τα μέγιστα τον τόπο κατοικίας τους.

ΠΙΝΑΚΑΣ

 ΠΛΗΘ  1/1/2011 (ΕΚΤΙΜΗΣΗ  ΕΛΣΤΑΤ)ΠΛΗΘ  1/1/2020 (ΕΚΤΙΜΗΣΗ  ΕΛΣΤΑΤ)ΜΕΤΑΒΟΛΗ 1/1//2011-1/1/2020 (ΕΚΤΙΜΗΣΗ  ΕΛΣΤΑΤ)ΦΥΣΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ 2011-2021 (ΕΚΤΙΜΗΣΗ)),ΜΕΤ. ΙΣΟΖΥΓΙΟ 2011-2021 (ΕΚΤΙΜΗΣΗ)
ΠΕ ΑΧΑΙΑΣ315,0297,0-18,0-3,5-15,0
Π.Ε ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ308,0315,0+7.0+5,0+3,5
 ΠΛΗΘ. ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ   2011ΠΛΗΘ. ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ   2021ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΓ 2011-ΑΠΟΓ. 2021  
ΔΗΜ ΠΑΤΡΕΩΝ214,0+0,5
ΔΗΜ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ174,0+8,5

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ” στις 10 Δεκεμβρίου 2021

Απογραφή: “Στο χέρι μας” η 3η θέση – Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να χάσει η Πάτρα από το Ηράκλειο

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα