Ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ξεμένει από εμβόλια!

18.04.2021 / 14:31
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Mumbai-india,-,January,16,,2021:a,Medical,Worker,Carry,A,Vaccine

Μεγάλες ελλείψεις εμβολίων κατά του κορονοϊού αντιμετωπίζει η Ινδία που αποτελεί σήμερα τον υπ’ αριθμό ένα παραγωγό εμβολίων παγκοσμίως και βασικό προμηθευτή του μηχανισμού Covax, που εφοδιάζει με εμβόλια τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες.

Στην Ινδία παράγεται το 60% των εμβολίων που διακινούνται παγκοσμίως. Εκεί εδρεύει το Ινστιτούτο Serum (Serum Institute of India -SII) από το οποίο τροφοδοτείται ο Covax. Όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία με το μηχανισμό, το SII θα έπρεπε να παράγει 200 εκατομμύρια εμβόλια για περίπου 92 χώρες.

Η πανδημία άλλαξε τα σχέδια

Η Ινδία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ένα σφοδρό επιδημικό κύμα, με εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19. Από 97.000 κρούσματα το Σεπτέμβριο έχει φτάσει σε πάνω από 260.000 κρούσματα ημερησίως.

Συνολικά, τα κρούσματα στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 14 εκατομμύρια, ενώ ήδη τουλάχιστον 5 γεωγραφικές περιφέρειες αναφέρουν σημαντικές ελλείψεις εμβολίων, που έχουν σαν αποτέλεσμα οι πολίτες να φτάνουν στα εμβολιαστικά κέντρα για το ραντεβού τους και να μην υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστούν. Εππλέον, εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα έβαλαν λουκέτο λόγω έλλειψης εμβολίων!

Με αυτά τα δεδομένα, η ινδική κυβέρνηση και το SII δίνουν προτεραιότητα στον εγχώριο εφοδιασμό με εμβόλια, αφήνωντας πίσω τη διανομή σε άλλες χώρες.

Η Ινδία χορηγεί το εμβόλιο AstraZeneca (το οποίο και διανέμει σε άλλες χώρες) καθώς και το δικό της εμβόλιο που ονομάζεται Covaxin. Όμως μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει 14,3 άτομα, μόλις 1% του πληθυσμού της.

Έλλειψη πρώτων υλών

Η παραγωγή εμβολίων στην Ινδία έχει επιβραδυνθεί αφού με τη σειρά τους έχουν επιβραδυνθεί και οι εσαγωγές πρώτων υλών και αναλώσιμων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσωρινά παγώσει τις σχετικές εξαγωγές ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυστηροποιήσει το πλαίσιο εξαγωγών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δικές της ελλείψης.

Καθυστερήσεις

Ο Απρίλιος είναι ο δεύτερος κατά σειρά μήνας καθυστέρησης των παραδόσεων εμβολίων από την Ινδία προς το μηχανισμό Covax.

Οι παραδόσεις Μαρτίου και Απριλίου αφορούσαν συνολικά 90 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Η Αφρική αναμένεται να πληγεί πρώτη από αυτές τις καθυστερήσεις, ενώ το Πακιστάν ήδη δρομολογεί ανεξάρτητες εισαγωγές εμβολίων προκειμένου να καλύψει τον πληθυσμό του.

Ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί η επίπτωση που θα έχει το πρόβλημα της Ινδίας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εμβολίων.

CNN

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα