Ο Μάκης Βορίδης μιλά τον «Νεολόγο» και ξεκαθαρίζει: «Έχουμε εντολή για τέσσερα χρόνια»

08.02.2021 / 9:15
makis-voridis-

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

«Με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση», δηλώνει στο «Νεολόγο», ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος κάνει λόγο για χαοτική κατάσταση στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια που δημιούργησαν οι «ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντά πως εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας, ενώ αναφέρει πως με το φιλόδοξο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας.

Επιπροσθέτως, θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη εμπέδωσης μιας κουλτούρας ακεραιότητας στο δημόσιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πολιτείας – πολίτη, κάτι που θα επιτευχθεί και μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Κ. Υπουργέ, με το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βοηθάτε αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων και ευθυγραμμίζεται µε καλύτερο τρόπο η βούληση των πολιτών µε τις πλειοψηφίες στα συµβούλια; Εξηγήστε μας το σκεπτικό σας.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και αυτήν υλοποιεί, εκπληρώνοντας την αδήριτη ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να λειτουργούν. Το προηγούμενο εκλογικό σύστημα που προήλθε ως αποτέλεσμα της ιδεοληπτικής προσέγγισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούσε χάος στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Έχω ήδη αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατούσε την Θεσσαλονίκη, όπου ο Δήμαρχος αν και με πλειοψηφία 50% δεν μπόρεσε να εκλεγεί. Το εκλογικό σύστημα που παρουσιάζουμε επαναφέρει την κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ορίζουμε το ποσοστό εκλογής Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο στο 43%, ένα ποσοστό εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό το οποίο διασφαλίζει στον νικητή τα 3/5 του Συμβουλίου και ορίζουμε πλαφόν εισόδου συνδυασμών στο 3%, εναρμονίζοντας το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ με αυτό των Εθνικών εκλογών. Ο νέος εκλογικός νόμος αποκαθιστά την κυβερνησιμότητα στην  Αυτοδιοίκηση με στόχο τη διαρκή βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας ανταπόκρισης του Δημοσίου, υλοποιώντας τη δέσμευση της Κυβέρνησης για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες.

Κ. Βορίδη, θα υπάρξει ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες και πόρους; Θεωρείται πως τα οικονομικά-αναπτυξιακά εργαλεία, όπως το «Α. Τρίτσης» μπορούν –εάν φυσικά υπάρχει στοχευμένη διεκδίκηση- να βοηθήσουν αποτελεσματικά, τόσο σε επίπεδο μεγάλων έργων, όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών, τις τοπικές κοινωνίες;

Να τα πάρουμε ένα – ένα. Ήδη υπάρχουν οι αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι αυξημένες και πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω. Συνεπώς, η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού είναι κρίσιμο μέγεθος καθώς αποτελεί την άμεση σχέση πολίτη – πολιτείας. Αναφορικά με τους πόρους, πλέον της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά εν μέσω πανδημίας, ενισχύθηκαν με έκτακτα ποσά, δόθηκε η δυνατότητα με νομοθετικές πρωτοβουλίες να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση στάθηκε αρωγός σε κάθε προσπάθεια προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες. Μην ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι εξαιρετικά φιλόδοξο, θυμίζω ότι περιλαμβάνει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 40.000 θέσεις εργασίας. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, όχι μόνο για τα μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία προκαλεί, αλλά και γιατί από την υλοποίησή του ικανοποιούνται οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ αλλά και η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να θυμίσω εδώ ότι οι προαναφερθέντες στόχοι είναι απόλυτα συνυφασμένοι με το εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, όπως το έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό πληθαίνουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές, όταν αποφορτιστεί το επιδημιολογικό φορτίο. Έχει δοθεί εντολή προετοιμασίας; Κινείστε με αυτό το φόντο; Χρειάζεται ο τόπος εκλογές;

Διερωτώμαι για πολλοστή φορά από πού συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συνεπάγεται και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εν πάσει περιπτώσει, η εντολή που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχει τετραετή διάρκεια και αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό και το οποίο ενεκρίθη από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας.   

Μιλήσατε πρόσφατα για την ανάγκη εμπέδωσης μιας κουλτούρας ακεραιότητας στο δημόσιο. Πώς θα αποτυπωθεί αυτό; Αρκεί μια νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πολιτείας – πολίτη;

Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα σε αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο. Στόχος μας είναι να αναμορφώσουμε το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον Έλληνα πολίτη. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη νομοθετήσει υπέρ της εφαρμογής μίας απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας, μέσω του νέου ΑΣΕΠ. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου το οποίο θα θέσει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θα προστατεύουν τον υπάλληλο από ενδεχομένως υφιστάμενα κενά ασφαλείας του συστήματος. Είναι προς το συμφέρον και των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των Ελλήνων πολιτών να καθιερώσουμε μία κουλτούρα ακεραιότητας στο δημόσιο πάνω στην οποία θα ξαναχτίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα αποβεί αμοιβαία επωφελής για όλους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα