Ο Δημήτρης Δήμος στον «Κ»: «Με γεμίζει να δίνω χαρά μέσα από τη δουλειά μου»

25.05.2024 / 14:15
POL_0190

Της Δήμητρας Μπαλαφούτη

Στα χέρια ενός καλού κομμωτή μπορείς σίγουρα να ανανεωθείς, να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να αναδείξεις την καλύτερη πλευρά του εαυτού σου. Σε αυτή τη βάση κινείται ο Δημήτρης Δήμος, που παρά το νεαρό της ηλικίας του διατηρεί το δικό του barber shop έχοντας διαμορφώσει ένα πιστό ανδρικό πελατολόγιο. Τι κι αν οι εποχές έχουν αλλάξει, η μόδα μπορεί να είναι κάθε σεζόν και διαφορετική, αυτό που παραμένει σταθερό είναι το ενδιαφέρον ακόμη και των ανδρών στην περιποίησή τους στα barber shops. Ο Δημήτρης μας ξεναγεί σε αυτό τον ιδιαίτερο χώρο που δεν έχει και πολλές διαφορές με τα γυναικεία κομμωτήρια αφού και στις δυο περιπτώσεις ο κομμωτής πολλές φορές καλείται να αναλάβει ακόμη και χρέη ψυχολόγου κατά τη διάρκεια του κουρέματος και της περιποίησης…

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την κομμωτική; Είσαι αυτοδίδακτος;

Η κομμωτική ήταν κάτι που μου άρεσε πάντα και ήθελα να ασχοληθώ πολύ, έτσι πριν από 9 χρόνια περίπου πήρα την απόφαση να γραφτώ σε μια σχολή στην Πάτρα!

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο επάγγελμα και όχι κάποιο άλλο;

Είναι ένα επάγγελμα που με κάνει ευτυχισμένο και παράλληλα μου αρέσει να βλέπω τους πελάτες φεύγοντας από το κατάστημά μου χαρούμενους. Εμένα όλο αυτό με γεμίζει…είναι μεγάλη τιμή να δίνεις χαρά σε κάποιον άλλον άνθρωπο!

Διατηρείς το δικό σου barber shop. Τι είναι αυτό που σου ζητάνε περισσότερο οι άνδρες που μπαίνουν στο κομμωτήριο;

Οι περισσότεροι πελάτες πάνε με βάση τη μόδα που επικρατεί την εκάστοτε χρονική περίοδο, ανάλογα ποιο κούρεμα κυριαρχεί, αυτό μου ζητούν.

Οι Πατρινοί περιποιούνται τον εαυτό τους; Σου ζητάνε κάτι άλλο εκτός από κούρεμα;

Όταν άνοιξα τα μαγαζί πριν από 6 χρόνια η ανδρική περιποίηση δεν ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο, οι πελάτες ζητούσαν τα κλασικά, δηλαδή κούρεμα και ξύρισμα. Πλέον ζητούν αρκετά πράγματα όπως καθαρισμό προσώπου, αυτιών και μύτης.

Πως αντιδράς όταν βλέπεις κακοκουρεμένα κεφάλια; Το συναντάμε αυτό στην Πάτρα;

Κάποτε με ενοχλούσε πάρα πολύ πλέον μου περνάει απαρατήρητο. Βλέπω οτι ο κόσμος και κυρίως τα νεαρά άτομα προτιμούν να πάνε να κουρευτούν για παράδειγμα σε έναν φίλο φίλου που κουρεύει σε υπόγειο, που χωρίς να έχει πάει καν σε κάποια σχολή ξεκίνησε απλά να κουρεύει και για να είμαι πιο ακριβής απλά να κόβει τρίχες…Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά κι δυστυχώς έχει τύχει να διορθώσω πολλά τέτοια κουρέματα.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον στην πόλη πολλά barber shops, πως έχει επηρεάσει τη δουλειά σου δεδομένου ότι μιλάμε για έναν κλάδο πολύ ανταγωνιστικό…

Θεωρώ ότι μόνο καλό μπορεί να μας κάνει αυτό σε όλους τους συναδέλφους γιατί μπαίνεις σε ένα ανταγωνιστικό κλίμα και σίγουρα προσπαθείς να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος…

Είναι όλα θέμα εξάσκησης και εμπειρίας ή παίζει ρόλο και το ταλέντο;

Θα έλεγα μόνο εξάσκησης και εμπειρίας κι όχι τόσο πολύ ταλέντου. Έχω γνωρίσει συνάδελφο που δεν ήξερε ούτε πως πιάνουν το ψαλίδι και τώρα είναι από τους κορυφαίους!

Έχεις αρνηθεί κάτι που σου ζήτησαν επειδή ήξερες ότι το αποτέλεσμα δε θα είναι καλό;

Προφανώς και έχω αρνηθεί, πολλές φορές μάλιστα… Όταν ένα κούρεμα δεν ταιριάζει με το πρόσωπο που βλέπω και αυτό δεν συμφωνεί με την ιδεολογία μου, τότε ναι το αρνούμαι!

Οι γυναικείες κουβέντες στο κομμωτήριο είναι «πλούσιες» και εφ’ όλης της ύλης. Τι συμβαίνει στα ανδρικά κομμωτήρια;

Να ξέρεις ότι άντρες είμαστε λίγο πιο επιρρεπείς στο «κους κους» και κυρίως άμα μπλέξουν φίλοι και γνωστοί εκεί να δεις, δεν αφήνουν τίποτα να περάσει έτσι!

Πολλές φορές οι κομμωτές παίζουν και το ρόλο ψυχολόγου. Το έχεις αισθανθεί αυτό και πως το χειρίζεσαι;

Είναι κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Ο κάθε άνθρωπος που θα έρθει να καθίσει στην καρέκλα για να κουρευτεί και θα περάσει μισή ώρα κατά μέσο όρο εκεί, θα σου ανοίξει την καρδιά του, θα σου εκμυστηρευτεί πολλά πράγματα! Εκεί μετά βγαίνει ο «ψυχολόγος» από μέσα σου και προσπαθείς μέσα από τον διάλογο να τον βοηθήσεις. Όπως λέω και εγώ ένας καλός κομμωτής στοιχίζει λιγότερο από έναν ψυχολόγο και σου μένει και ένα καλό κούρεμα!

Ποια πιστεύεις ότι είναι η καλύτερη διαφήμιση της δουλειάς σου; Η από στόμα σε στόμα φήμη ή μέσω των social media;

Σίγουρα το ίδιο μου το κούρεμα όταν βλέπουν τον πελάτη καλό-κουρεμένο. Εκεί αδιαμφισβήτητα δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από αυτήν. Τα social media κατά τη γνώμη μου βοηθούν σε μεγάλο βαθμό για να προσελκύσεις πελάτες.

Είσαι αρκετά νέος κι όμως διατηρείς τη δική σου επιχείρηση. Τι θα συμβούλευες κάποιον νέο που θέλει να δημιουργήσει το δικό του δρόμο στον κλάδο;

Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει όρεξη, θέληση, πείσμα γιατί στην αρχή για κανέναν δεν είναι εύκολα. Θα πρέπει λοιπόν να κλείνεις τα αυτιά σου στα κακόβουλα σχόλια και να προσπαθείς συνεχώς να εξελίσσεσαι!

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα