«Νυχτερινά μαθήματα»: Οι ηθοποιοί μιλούν στον «Κ»

17.02.2024 / 16:30
Νυχτερινα μαθηματα 4000Χ2661 - 1

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Παραδίδονται… «Νυχτερινά μαθήματα»

Το θέατρο act στην Πάτρα μετατρέπεται σε νυχτερινό κέντρο για τις ανάγκες μιας νέας πρωτότυπης θεατρικής κωμωδίας. Πρόκειται για το καινούργιο θεατρικό έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα με τίτλο «Νυχτερινά Μαθήματα» που μας μεταφέρει με έναν αριστοτεχνικό τρόπο στη δεκαετία του ‘80. Αυτό που θα αντικρίσει ο θεατής εισερχόμενος στο θέατρο είναι μια εντελώς ξεχωριστή διαμόρφωση που θα εκπλήξει και θα θυμίσει κάτι από τις μπουάτ που ευδοκιμούσαν στις Σκάλες Γεροκωστοπούλου! Σε ένα χώρο άκρως ανανεωμένο, με νέα αναπαυτικά καθίσματα και τραπεζάκια, στον οποίο οι θεατές μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση απολαμβάνοντας το ποτό τους και παράλληλα διασκεδάζοντας! Με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών που σε συνεπαίρνουν από το πρώτο λεπτό και δε σε αφήνουν να βαρεθείς δευτερόλεπτο. Αστείρευτο γέλιο σε ένα κείμενο που υπογράφει ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, με τους Τάκη Τσίτσα, Κώστα Κουτρουμπή, Γεωργία Ηλιοπούλου και τη Δώρα Τσάγκα να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε κάτι εντελώς διαφορετικό για την πόλη!

Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Ποια είναι τα ζητήματα που θίγει το έργο και αφορούν την ελληνική οικογένεια;

Το έργο μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η οικογένεια είναι μία από τις κεντρικότερες σχέσεις στις ζωές μας οπότε ασχολούμαστε αρκετά με αυτό το κομμάτι. Προσεγγίζουμε καταστάσεις που την ίδια στιγμή είναι και ξεκαρδιστικές και στενάχωρες. Ανάλογα από ποια οπτική γωνία τα βλέπεις. Όπως γίνεται στην πραγματική ζωή δηλαδή. Οπότε το έργο θίγει ζητήματα όπως η απομυθοποίηση των γονιών, η οικογενειακή βία, οι παλιότερες αντιλήψεις.

Κατά πόσο αυτά τα θέματα είναι διαχρονικά και μας απασχολούν ακόμη και σήμερα;

Και οι πιο κωμικές και τα πιο συγκινητικές ιστορίες του έργου, είναι, κατά κάποιο τρόπο, βγαλμένες μέσα από τη ζωή. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι αληθινές, αλλά αντλούν την έμπνευσή τους από γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στον καθένα μας. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι συνδέεται τόσο πολύ ο κόσμος με αυτό το έργο και έχει γίνει επιτυχία. Γιατί ο θεατής βλέπει γεγονότα και καταστάσεις που τις αναγνωρίζει σχεδόν σαν δικές του. Άρα εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι πάντα απασχολούν τον κόσμο και είναι διαχρονικά.

Τάκης Τσίτσας

Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της παράστασης; Ποιο είναι το βασικό σημείο για εσάς γύρω από το οποίο ξεδιπλώνετε το ρόλο σας;

Η παράσταση μας μέσα από τα διαφορετικά Νυχτερινά Μαθήματα μας παρουσιάζει κάποιες αντρικές ιστορίες. Φωτίζει τη σχέση δυο φίλων και υμνεί την αντρική φιλία με τέτοιο τρόπο που δεν χάνεται ούτε για μια στιγμή το ενδιαφέρον του γυναικείου ακροατηρίου. Ο ρόλος μου χαρακτηρίζεται για το πάθος και την επιπολαιότητα πολλές φορές με την οποία εμπλέκεται στις ιστορίες της ζωής του. Συστατικά μιας κωμωδίας που στην συγκεκριμένη παράσταση τολμώ να πω μας υπενθυμίζει το επίπεδο κωμωδιών παλιότερων εποχών.

Όλες οι σκηνές εκτυλίσσονται σε ένα νυχτερινό κέντρο. Αυτό πως βοηθά στην πλοκή του έργου;

Ένα νυχτερινό κέντρο είναι ο χώρος που επιτρέπει να ειπωθούν αλλά και να ακουστούν οι ιστορίες μας. Γιατί η νύχτα, το ποτό, η μουσική δημιουργούν τη συνθήκη για να χωρέσει περισσότερη αλήθεια. Οι ήρωες μας αποκαλύπτονται αλλά και δέχονται με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και συναίσθημα. Ειδικά σε μια εποχή αναφοράς του έργου μας όπου η νυχτερινή διασκέδαση αποτελούσε για μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας καθημερινότητα.

Κώστας Κουτρουμπής

Τι εισπράττετε από το κοινό γι’αυτή την παράσταση;

Το κοινό έχω την αίσθηση πως περνάει καλά στην παράσταση αυτή, συμμετέχει, γελάει, συγκινείται, οι θεατές μέσω της παράστασης ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, στην εποχή εκείνη που τα πράγματα ήταν ίσως πιο ξέγνοιαστα.

Πως έχετε ζήσει εσείς τη δεκαετία του ‘80; Πως αποτυπώνεται αυτή η εποχή μέσα από το έργο;

Εγώ γεννήθηκα στα τέλη του ’80, έζησα τα ύστερα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν μια δεκαετία δηλαδή έως το 2004, στα απόνερα της εποχής που περιγράφει το έργο, ωστόσο έχω μνήμες μιας περιόδου όπου νομίζαμε πως η ζωή θα κυλάει έτσι για πάντα, άνετη οικονομικά με την διασκέδαση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, αλλά η ζωή μας διέψευσε πανηγυρικά. Οι ευθείες αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, η ζωή μέσα στα μπουζούκια, αλλά και η ροπή προς μια ζωή με την διασκέδαση, τους έρωτες και την τρέλα να κυριαρχούν αποτυπώνουν την εποχή εκείνη.

Γεωργία Ηλιοπούλου

Πως θα χαρακτηρίζατε τη σκηνοθετική ματιά του κ. Τσαρδάκα;

Ο Τηλέμαχος είναι πολύ ανοιχτός σε προτάσεις και αυτό δίνει την ευκαιρία στον ηθοποιό ν αναζητήσει την δική του αλήθεια μέσα στο κείμενο.Η σκηνοθετική του ματιά είναι πάντα άμεση…

Η τάση των bar theater είναι ανερχόμενη στην Αθήνα. Στην Πάτρα δε το βλέπουμε πολύ συχνά. Εσείς το τολμήσατε, ο κόσμος πως αντιδρά;

Στη δική μας περίπτωση έχουμε το αντίθετο: έχουμε theater – bar. Ο κόσμος ιδιαίτερα στις πρώτες παραστάσεις δεν γνώριζε τι θα συναντήσει και οι αντιδράσεις όταν έμπαιναν στο θέατρο ήταν γεμάτες επιφωνήματα χαράς. Τους αρέσει πολύ γιατί μεταφέρονται σε μια άλλη εποχή με την σκηνογραφία και την μουσική της παράστασης. Βρίσκονται σε μια μπουάτ με ωραία μουσική, ποτό και γίνονται μέτοχοι στις ιστορίες των ηθοποιών.

«Νυχτερινά μαθήματα»: Οι ηθοποιοί μιλούν στον «Κ» 4

Δώρα Τσάγκα

Το κοινό που θα έρθει να δει την παράσταση, τι θα κερδίσει; Θα γελάσουμε, θα κλάψουμε ή θα προβληματιστούμε;

Το κοινό θα έρθει και θα γελάσει. Κάτι που το έχει πολύ ανάγκη. Ταυτόχρονα, όμως θα συγκινηθεί, θα αναπολήσει στιγμές του παρελθόντος. Ενός παρελθόντος που σίγουρα η ζωή ήταν πιο ξεγνοιαστη,

Πως αισθανθήκατε όταν σας πρότειναν το συγκεκριμένο ρόλο; Τι είναι αυτό που σας κέντρισε περισσότερο στην υπόθεση;

Με τον Τηλέμαχο γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια λόγω της δουλειάς και ενώ έχω ξαναδουλέψει στο Act είναι η πρώτη φορά που δουλεύω μαζί του. Όταν λοιπόν μου πρότεινε να παίξω ενθουσιάστηκα και ανυπομονούσα να διαβάσω το έργο. Ένα έργο με πολύ χιούμορ, αλλά και με πολλές ευαισθησίες, όπου μας δείχνει την αντρική πλευρά με έναν μοναδικό και αληθινό τρόπο.

«Νυχτερινά μαθήματα»: Οι ηθοποιοί μιλούν στον «Κ» 5
«Νυχτερινά μαθήματα»: Οι ηθοποιοί μιλούν στον «Κ» 6

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα