Νοσοκομεία Δυτικής Ελλάδας: Γιατί καθυστέρησε αλλά δεν χάθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση

15.03.2022 / 14:40
farmakis_rio_aytopsia-ink

Του Αλέξανδρου Κογκολη

Αντιπαράθεση έχει προκύψει μεταξύ της νυν και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, με φόντο την έναρξη των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Ο Απόστολος Κατσιφάρας ενίσταται για τη φράση «καθηλωμένο έργο που αναγεννάται», η οποία χρησιμοποιήθηκε από θεσμικούς εκπροσώπους της Υγείας και περιφερειακά στελέχη κι έκανε λόγο «για δικαίωση των κόπων και της προσπάθειας» επί θητείας του.

Το Dete.gr θέλησε να ελέγξει την πιστότητα λόγω και πράξεων, προς ενημέρωση των πολιτών. Άρα λοιπόν εκτός από την πλήρη δημοσιοποίηση των όσων ελέχθησαν χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ΠΓΝΠ και το ότι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση της τάξεως του 40% ως προς τη συνολική κατανάλωση ρεύματος σε ετήσια βάση, παρουσιάζει την πρόοδο της ωριμότητας του έργου έως και την έναρξη των εργασιών.

Η λάθος αρμοδιότητα στα Νοσοκομεία

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο εντάχθηκε το 2018 στο ΕΣΠΑ, με την αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση της κατασκευής να έχουν –όπως και σε άλλες περιπτώσεις- τα νοσοκομεία, γεγονός που προκαλούσε πρόβλημα. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν την τεχνογνωσία, τη μέθοδο αποτελεσματικής επίβλεψης και ωρίμανσης των διαδικασιών που φτάνουν έως τη δημοπράτηση και τη συμβασιοποίηση. Ως εκ τούτου το έργο παρέμενε καθηλωμένο για δύο χρόνια.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα στελέχη της νυν περιφερειακής αρχής απένταξαν άμεσα το έργο (12/2020) και προχώρησαν στην εκ νέου χρηματοδοτική του ένταξη με δικαιούχο τις  Κτηριακές Υποδομές, για λογαριασμό των νοσοκομείων, αφού όπως προείπαμε επίκειται ενεργειακή αναβάθμιση και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας.

Έτρεξαν οι διαδικασίες

Πράγματι, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι διαδικασίες είχαν ωριμάσει και μέσα σε τρεις μήνες οι Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. προχώρησαν στην ένταξη, ετοίμασαν τα τεύχη δημοπράτησης, προχώρησαν τον διαγωνισμό, υπήρξε ανάδοχος και το έργο συμβασιοποιήθηκε.  Όλα αυτά μέσα στο 2021, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τις καταρτισμένες τεχνικές υπηρεσίες της Εταιρείας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του ΠΓΝΠ κοστίζει 6,5 εκατομμύρια και ολοκληρωθεί μέσα σε 22 μήνες.

Ν. Φαρμάκης: «Περήφανοι που δεν εγκαταλείψαμε»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Με 6,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό µας Πρόγραµµα «∆υτική Ελλάδα 2014-2020» χρηµατοδοτείται η «αναγέννηση» της υγειονοµικής ναυαρχίδας της Περιφέρειάς µας και είµαστε περήφανοι που δεν εγκαταλείψαµε µία προσπάθεια, η οποία έδειχνε να έχει βαλτώσει. Η συνεργασία µας µε την 6η ΥΠΕ, τη ∆ιοίκηση του Νοσοκοµείου αλλά και την ΚΤΥΠ Α.Ε. που ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης το έργο, υπήρξε εξαιρετική και κυρίως, αποτελεσµατική. Ξεπεράσαµε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις, ενώ σε έξι µόλις µήνες ολοκληρώθηκαν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Η ∆υτική Ελλάδα χρειάζεται πραγµατικό έργο, όχι καλές προθέσεις και οράµατα. Είµαστε εδώ για το έργο».

Δ. Μπάκος: «Εξοικονόμηση ρεύματος 40% ετησίως»

Με τη σειρά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Μπάκος, τόνισε: Είναι µεγάλη η µέρα. Την περασµένη Παρασκευή εγκαταστάθηκε ο εργολάβος προκειµένου να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο κτήριο. Το ΠΓΝΠ από το 1988 που παρεδόθη δεν είχε µέχρι σήµερα την τύχη να έχει κάποια σηµαντική αναβάθµιση στο κτιριακό κέλυφος, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν σηµαντικές φθορές και να αστοχίες στα εσωτερικά. Με την ενεργειακή αναβάθµιση επιτυγχάνουµε µια εξοικονόµηση της τάξεως του 40% στην συνολική ετήσια κατανάλωση ρεύµατος. Επίσης θα προβούµε σε κατασκευαστικές εργασίες σε όλο το κέλυφος, της τοιχοποιίας και του φέροντος οργανισµού, θα αλλάξουµε κουφώµατα, θα εγκατασταθεί κεντρικός κλιµατισµός και θα αντικατασταθούν όλες οι κλιµατιστικές µονάδες σε όλα τα δωµάτια του Νοσοκοµείου. Τέλος θα αντικατασταθούν όλα τα φωτιστικά ώστε να εξοικονοµήσουµε ενέργεια».

Γ. Καρβέλης: «Ήταν καθηλωμένο»

Συνεχίζοντας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, είπε μεταξύ άλλων: «Το έργο ήταν άµεση προτεραιότητα από την ανάληψη των καθηκόντων μας καθώς ήταν η πρώτη παρέµβαση που συντελείται στο εν λόγω νοσοκοµείο και χρειάστηκαν συντονισµένες ενέργειες για να µην χαθεί η µεγάλη αυτή ευκαιρία. Πράγµατι είχε ενταχθεί από την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, πλην όµως ήταν καθηλωµένο. Προσπαθήσαµε να τρέξουν οι διαδικασίες µε την προηγούµενη διοίκηση του Νοσοκοµείου όµως δεν καταφέραµε να προχωρήσουν, παρά την βούληση τη δική µας και της Περιφέρειας. Υπήρχαν γραφειοκρατικά και άλλα ζητήµατα µε τον ανάδοχο εργολάβο. Όταν ανέλαβε ο κ. Μπάκος τέθηκε εκ νέου το θέµα σε άλλη διάσταση, σε συνεργασία µε τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και τις υπηρεσίες και κατορθώσαµε να φθάσουµε σε ένα σηµείο ώστε το έργο να προχωρήσει. Αυτή ήταν µια µεγάλη τοµή και παρέµβαση που έγινε για να ξεµπλοκάρει το έργο και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να απεµπλακεί το έργο».

Χ. Μπονάνος: «Αποτέλεσμα από την ένωση δυνάμεων»

Κλείνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας, Χαράλαμπος Μπονάνος, υποστήριξε: «Επιτέλους το έργο γίνεται πράξη και µπαίνει τέλος στις εικόνες που πολλές φορές όταν ήµουν διοικητής σε αυτό το Νοσοκοµείο βλέπαμε και  χαµηλώναµε το βλέµµα. Με κουβάδες για να µαζέψουµε τα νερά της βροχής ή καταγράφοντας τις διαµαρτυρίες των ασθενών που εν µέσω καύσωνα δεν είχαν κλιµατισµό. Είµαι πολύ χαρούµενος που κατορθώσαµε µε τον Περιφερειάρχη µας να ξεµπλοκάρουµε ένα έργο που θα χανόταν κυριολεκτικά. Φθάσαµε στην απένταξή του και να το επανεντάξουµε. Η ένωση δυνάµεων απέφερε αποτέλεσµα».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα