Νομοσχέδιο Χατζηδάκη για εργασιακά: Η μάχη του μήνα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

07.06.2021 / 10:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
xatzidakis_kostis

Στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα αρχίσει να συζητείται αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εστιάζεται το ενδιαφέρον τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Μαξίμου επιχειρεί να προχωρήσει σε μια σημαντική μεταρρύθμιση σε ένα τομέα που εδώ και 39 χρόνια δεν έχει καμία ουσιαστική αλλαγή. Βασικός στόχος όπως επισημαίνεται είναι να αντιμετωπιστούν μια σειρά ζητημάτων όπως η “μαύρη” εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ενστάσεις περί αδιαφάνειας στο συνδικαλισμό, οι απεργίες, τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Από την άλλη πλευρά, στην Κουμουνδούρου βλέπουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως μια ευκαιρία, να αντιστρέψουν το σε βάρος τους κλίμα που αποτυπώνεται στις μετρήσεις, να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα ανεβάζοντας κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους συσπειρώνοντας την κομματική τους βάση, με την προσδοκία να κερδίσουν δημοσκοπικούς πόντους και να μειώσουν τη διαφορά με τη ΝΔ.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε θέση μάχης και ετοιμάζονται για μια σκληρή αντιπαράθεση, η οποία έχει ξεκινήσει με το που ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά πριν πάρει την τελική του μορφή και κατατεθεί στη Βουλή. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους συνδικαλιστές με την ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 10 Ιουνίου 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Χατζηδάκης: Πολιτική θεατρική παράσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Εργασίας όλο το τελευταίο διάστημα επιχειρεί με διαδοχικές συνεντεύξεις να δώσει διευκρινήσεις για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αλλά και να αποδομήσει την σκληρή κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κωστής Χατζηδάκης από την πρώτη στιγμή τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να καταργηθεί το 8ωρο και επισημαίνει πως οι ρυθμίσεις είναι προς όφελος των εργαζομένων. “Ποιος σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι θα ήταν δυνατόν να καταργηθεί το 8ωρο σε μια χώρα της ΕΕ;” είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής.


Παράλληλα, με το νομοσχέδιο επιχειρείται να μπουν κανόνες στις απεργίες, οι οποίες παραμένουν κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους, αλλά θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων όταν τις κρίνουν παράνομες. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει φαινόμενα που είδαμε πρόσφατα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συνδικαλιστές παρά το γεγονός πως η απεργία τους είχε κηρυχθεί παράνομή επιχείρησαν να εμποδίσουν τον απόπλου επιβατικού πλοίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαπληκτισμοί με τους επιβάτες.

Ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής” προανήγγειλε ότι οι απεργίες που κηρύσσονται παράνομες από το δικαστήριο δεν θα μπορούν να επαναποφασίζονται από υπέρτερη – δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια – συνδικαλιστική οργάνωση. “Οι συνδικαλιστές ενοχλούνται από τα ηλεκτρονικά μητρώα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία που εισάγουμε, όπως και από την κατάργηση της χρηματοδότησης των οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα. Αυτό είναι το πρόβλημά τους”.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. “Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια ακόμη πολιτική θεατρική παράσταση, μιλάει με τσιτάτα, ενώ εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναζητούμε δίκαιες και ισορροπημένες λύσεις”

Ηλιόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νομοσχέδιο
Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως οι αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά έχουν ως στόχο την φθηνή εργασία με την αύξηση των ωρών, την απαξίωση της επιθεώρησης εργασίας, την μείωση του εργασιακού εισοδήματος που θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από την της κατανάλωσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με συνέντευξη του στην “Real News” τόνισε πως ακόμα και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν θα μακροημερεύσει. “Θα είναι από τους πρώτους νόμους που θα ακυρώσει μια επόμενη αριστερή κυβέρνηση” είπε χαρακτηριστικά. Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους” και επισημαίνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στις κινητοποιήσεις.


Σήμερα η συνάντηση για την ψηφιακή κάρτα
Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, με κύριο αντικείμενο την υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς θα μπορούν να καταγράφονται online οι “κλειδωμένες” υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει ή να πληρώσει ή να συμψηφίσει.

Με την ψηφιακή κάρτα θα μπορεί ο εργαζόμενος να την “χτυπά” online μέσα με το κινητό του, το οποίο θα συνδέεται σε πραγματικό χρόνο με το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”. Με αυτό τον τρόπο θα καταγράφονται η απασχόληση του εργαζόμενου από την αρχή μέχρι το τέλος της δουλειάς του, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και οι υπερωρίες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα