Νίκος Ανδρουλάκης: «Να υπάρξει έλεγχος των κινητών τηλεφώνων όλων των βουλευτών και των συνεργατών τους»

22.11.2022 / 9:25
androulakis-nikos-omilia-synedrio-pasok

Τους λόγους για τους οποίους, αν δεν αλλάξει το παρουσιασθέν από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει, καθώς και δύο συν μία προτάσεις για θεσμικού χαρακτήρα άμεσες κινήσεις προκειμένου οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν «σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές», παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.

Τα «κόκκινα» σημεία στην υφιστάμενη νομοθετική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης και των οποίων η ύπαρξη δεν επιτρέπει στο κόμμα του να δώσει θετική ψήφο είναι, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη: Πρώτον, ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου «υπονομεύεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ. Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε αν υπονομεύεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ». Δεύτερον, η πρόβλεψη για τουλάχιστον τριετή περίοδο από την επισύνδεση πριν να καταστεί εφικτή η ενημέρωση του παρακολουθούμενου: «Τι σημαίνει τριετία; Δηλαδή να μάθουμε κατά τη διακυβέρνηση της επόμενης κυβέρνησης τι έκανε η προηγούμενη. Οχι, κ. Μητσοτάκη, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε». Ως προς αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε επιπροσθέτως και ότι «εξακολουθεί να λείπει κάθε διάθεση λογοδοσίας, αφού μπαίνει όριο τριών ετών για να μάθει ο παρακολουθούμενος ότι παρακολουθήθηκε και όχι γιατί παρακολουθήθηκε».

Στο πλαίσιο αυτό, επαναδιατύπωσε τις προτάσεις του για «κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφάλειας και μάλιστα αναδρομικά», «αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο» και «την τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας να λαμβάνει Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε: 1) τη Δικαιοσύνη να «επιταχύνει τις διαδικασίες, να ξέρουμε όλη την αλήθεια πριν από τις εκλογές», 2) τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα να αναλάβει πρωτοβουλία ακόμη και εντός της εβδομάδας «προκειμένου να υπάρξει έλεγχος των κινητών τηλεφώνων όλων των βουλευτών και των συνεργατών τους, όπως ακριβώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και 3) την ΑΔΑΕ «να ελέγξει αν υπήρξαν επισυνδέσεις στα πρόσωπα που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα».Ο κ. Ανδρουλάκης, επίσης, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ πως επενδύουν στο τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ κάλεσε τους «γαλάζιους» βουλευτές «να πιέσουν την κυβέρνηση να φέρει ένα κανονικό νομοσχέδιο που θα προστατεύσει και την ιδιωτικότητα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας».

Τη συνταγματική και νομική διάσταση της υπόθεσης ανέπτυξαν στη χθεσινή συνέντευξη ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος και οι δικηγόροι Μαν. Βελεγράκης, Μιχ. Καλαντζόπουλος και Χρ. Κακλαμάνης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα