Μυρτιά, το χωριό – έκπληξη στην Αιτωλοακαρνανία

01.02.2021 / 23:59
γκο 35

Στο δρόμο δίπλα ακριβώς από τη λίμνη Τριχωνίδα και με κατεύθυνση από Αγρίνιο προς Θέρμο, μετά από 32 περίπου χλμ. από το Αγρίνιο, συναντάται το χωριό της Μυρτιάς ή αλλιώς η έκπληξη της Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για μια γραφική περιοχή μέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της λίμνης, η οποία ξεχωρίζει για τις εμπειρίες που προσφέρει δίπλα στη λίμνη, όπου κανείς μπορεί να δοκιμάσει και την φημισμένη αθερίνα της περιοχής.

Στα πιο σημαντικά σημεία του χωριού το Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιάς, ένα εξαίρετο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό ιστορικό και καλλιτεχνικό πυρήνα για την ευρύτερη περιοχή κατά την διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του. Χτισμένη μέσα στη φύση, από τη Μονή ο επισκέπτης χαίρει άπλετης θέας προς τη λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας.

Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το χωριό συναντάται ένα άκρως παραδεισένιο, σαν ψεύτικο σκηνικό. Ο λόγος για τον παλιό νερόμυλο του Κωνσταντόπουλου με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες που στην κυριολεξία μαγεύουν, κοντά στον οικισμό του Παλαιόμυλου. Αξίζει, τέλος, να επισκεφτεί κανείς και το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας, σκαρφαλωμένο πάνω σε βράχο και σφηνωμένο λες μέσα σε σπηλιά, γνωστό και ως «μπαλκόνι» της Μυρτιάς καθώς προσφέρει πανοραμική θέα τόσο στον οικισμό όσο και στη λίμνη.

Η Μυρτιά αποτελεί ένα από τα χωριά της ιστορικής περιοχής του Απόκουρου, το οποίο μέχρι το 1928 ονομαζόταν Γουρίτσα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα