Παρασκευή, 17.09.2021, 1:16 πμ

Μόσιαλος: Τα εμβόλια προστατεύουν επαρκώς και από την μετάλλαξη Delta

07.07.2021 / 18:33
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
A medical worker prepares to administer a dose of a vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) as Israel urged more 12- to 15-year-olds to be vaccinated, citing new outbreaks attributed to the more infectious Delta variant, at a Clalit healthcare maintenance organisation in Tel Aviv, Israel June 21, 2021. Picture taken June 21, 2021. REUTERS/Amir Cohen

Το μήνυμα πως «τα εμβόλια δουλεύουν», ακόμη και κατά της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Delta, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, στέλνει μέσω Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία από το Ισραήλ, όπου το «εμβόλιο ήταν 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας από τον κορονοϊό».

Αναλυτικά η νέα ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του LSE: «Περίπου το 60% του πληθυσμού στο Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου της Pfizer, και πρωτοπορώντας στους μαζικούς εμβολιασμούς είχαν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σε μονοψήφιο αριθμό, ήδη από τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, από τις 6 Ιουνίου, και σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν στα χέρα τους, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της ήπιας συμπτωματικής νόσου είχε μειωθεί μεν, αλλά το εμβόλιο ήταν 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας από τον κορονοϊό.

Η πτώση αυτή βέβαια συνέπεσε με την εξάπλωση της παραλλαγής Delta και με τη άρση των περιορισμών στο Ισραήλ. Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Eran Segal, από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά στο Ισραήλ σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα μόλυνσης.

Oι Times of Israel αναφέρουν πως σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ ανήκει σε λοίμωξη που οφείλεται στην παραλλαγή Delta. Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως το 2,5% όλων των ατόμων που επιβεβαιώθηκε πως κόλλησαν COVID-19 αρρώστησαν σοβαρά κατά τα προηγούμενα κύματα (20-30 άτομα ανά 1.000 περιπτώσεις).

Σε αυτό το κύμα όμως στο Ισραήλ, μόνο 3-5 άτομα ανά 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθένησαν σοβαρά, ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 0,5% δηλαδή. Τα εμβόλια τους προστατεύουν επαρκώς λοιπόν και από την παραλλαγή Delta. Και αυτά είναι πραγματικά δεδομένα: τα ποσοστά αυτά αναφέρονται σε εμβολιασμένους ανθρώπους που δεν νοσούν σοβαρά ακόμα και αν κολλήσουν.

Τα εμβόλια δουλεύουν. Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους μπορούμε να προστατευτούν από τον ιό».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα