Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την Έκτακτη Σύνοδο της EE – Τι θα συζητηθεί

24.05.2021 / 17:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Ï Ðñùèõðïõñãüò ÊõñéÜêïò ÌçôóïôÜêçò óôçí Óýíïäï ÊïñõöÞò ôùí çãåôþí ôùí êñáôþí ìåëþí ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò óôéò ÂñõîÝëëåò, ôçí ÐÝìðôç 10 Äåêåìâñßïõ 2020.
(EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στις εργασίες της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βράδυ της Δευτέρας, αναμένεται να εστιάσουν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία έρχεται να προστεθεί η πράξη κρατικής αεροπειρατείας της Λευκορωσίας με τη σύλληψη δημοσιογράφου που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία, ενώ θα εξεταστούν οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και η επικείμενη θεσμική Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, στα μέσα Ιουνίου.

Την Τρίτη, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα ζητήματα της πανδημίας, των εμβολίων και του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, το νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου. Ήδη οι τεχνικές συζητήσεις των κρατών-μελών για την εφαρμογή του Πιστοποιητικού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, αναμένεται να συζητηθεί η πιθανή σύναψη συμβολαίων και με άλλες εταιρείες. Σημειώνεται δε ότι η Ε.Ε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται για την κάλυψη παγκόσμιων αναγκών για τα εμβόλια και θα συζητηθεί η διεθνής αλληλεγγύη για την καταπολέμηση της πανδημίας και οι τρόποι αύξησης της διανομής των εμβολίων προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2020, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αυξηθεί η κλιματική φιλοδοξία με ορίζοντα το 2030 και επανέρχονται στο θέμα αυτό πριν από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% για τη μείωση των εκπομπών».

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει του πακέτου των νομοθετικών προτάσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% ως το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα