Μετατίθεται χρονικά για αργότερα ο ανασχηματισμός – Η μετάλλαξη «Δέλτα» φέρνει τα πάνω – κάτω

22.07.2021 / 9:22
720_757353_9aa8e5e795-a8574ddfb69d25d1

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

Μεγάλο δίλημμα αποτελεί για τον πρωθυπουργό και το αν θα προχωρήσει σε ανασύνθεση της ομάδας του «επιτελικού κράτους» που εδρεύει στο Μαξίμου

Άνω κάτω κάνει το σχεδιασμό κυβέρνησης και κομμάτων η μετάλλαξη «Δέλτα», καθώς το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο, όπως  και το φθινόπωρο – όχι μόνο στο επίπεδο της πανδημίας.

Το μέγαρο Μαξίμου φέρεται να εγκαταλείπει τις όποιες σχέσεις τυχόν υπήρξαν – και σε ουκ ολίγα επίπεδα υπήρχαν – ενώ στις  ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι όποιες σχέσεις για διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση.

Ούτως ή άλλως, ο ανασχηματισμός αποτελούσε – όπως σημειώσαμε και στο προηγούμενο τεύχος – ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Πρώτα απ όλα,  γιατί ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα μέσα του το χρόνο των εκλογών. Και συνεπώς δεν είναι σε θέση ακόμα να καθορίσει τα χαρακτηριστικά που νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» αποτελεί έναν ακόμα λόγο που δεν μπορεί το επόμενο τουλάχιστον διάστημα να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε αλλαγές στην κυβέρνηση, αλλά αυτός ήρθε να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα.

Καθοριστικός λόγος είναι, βεβαίως, ότι  η μεγάλη κίνηση που συζητούνταν και που θα μπορούσε να ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι, με τη μετακίνηση του Νίκου Δένδια, του δημοφιλέστερου υπουργού της κυβέρνησης, από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Οικονομικών, δεν δείχνει να βρίσκεται πια πάνω στο τραπέζι. Με την εμφάνισή του στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας κατόρθωσε να επιβάλλει την πολιτική του στο Μαξίμου και έτσι δεν υπάρχει λόγος μετακίνησής του, τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο. Με δεδομένο ότι αμετακίνητος είναι και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τα περιθώρια στενεύουν.

Το δίλλημα Μητσοτάκη

Μεγάλο δίλημμα, στο οποίο δεν έχει δώσει ακόμα  απάντηση αποτελεί για τον πρωθυπουργό και το αν θα προχωρήσει σε ανασύνθεση της ομάδας του «επιτελικού κράτους» που εδρεύει στο Μαξίμου, με την μετάθεση σε άλλες κυβερνητικές θέσεις στελεχών όπως ο Άκης Σκέρτσος ή και αυτός ακόμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Τυχόν μετακίνησή τους θα συμβάλλει ίσως στο να καλυφθούν τρύπες σε άλλους τομείς του κυβερνητικού έργου, ενδέχεται όμως να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Μαξίμου και, ενδεχομένως, τη χημεία που έχει εξευρεθεί στην ηγετική ομά δα της κυβέρνησης.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι που καθιστούν μια δύσκολη υπόθεση τον ανασχηματισμό. Μεταξύ αυτών:

– Υπουργοί που ήταν υπό πίεση και φέρονταν υπό μετακίνηση ή και στην πόρτα της εξόδου δείχνουν να σώζουν την παρτίδα. Η στήλη ποτέ δεν πίστεψε, για παράδειγμα, παρά την –δίκαιη – κριτική που έχει ασκήσει στην οδό Κατεχάκη, πως υπήρξε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθώς δύσκολα θα βρεθεί στέλεχος της ΝΔ να κάνει όσα κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Την παρτίδα δείχνει να σώζει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,  ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε πόσο απαραίτητος είναι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας πως παραμένει –παρά τον πόλεμο που δέχεται ένας πολύ ισχυρός παίκτης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

– Παρότι Βασίλης Κικίλιας και Χρήστος Σταϊκούρας εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο του Μαξίμου, δύσκολα θα γίνει ανασχηματισμός με επίκεντρο τα πρόσωπά τους, ιδίως από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός εμφανίζει ως «δυνατά χαρτιά» για την κυβέρνησή του την υγεία και την οικονομία.

– Και κάτι κυριότερο ίσως από όλα αυτά; Οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θα μείνουν εκτός υπουργικού συμβουλίου ενδέχεται να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στο πεδίο του Κοινοβουλίου. Μπορεί πχ να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή μετά από ανασχηματισμό;

Είναι, επίσης, περιορισμένα τα πρόσωπα που μπορεί να αφήσουν το στίγμα τους με την υπουργοποίησή τους, έστω με την πολιτική που ακολουθείται. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος που έχει σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει στην κυβέρνηση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που δεν φαίνεται όμως τουλάχιστον στην παρούσα φάση στην παρούσα φάση να συγκινεί τον πρωθυπουργό, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Δημήτρης Καιρίδης και δυο-τρεις ακόμα!

Η αντιπολίτευση

Εσωτερικές εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή έχουν αυτή τη στιγμή τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς το ΚΚΕ ολοκλήρωσε το Συνέδριό του με την επανεκλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα και με ανάδειξη ανανεωμένων σε μεγάλο βαθμό ηγετικών οργάνων.

– Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για Συνέδριο εντός του έτους σε περίπτωση που το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται το Σεπτέμβριο, μετά τη ΔΕΘ. Η «Ομπρέλα» (Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και «53+», Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Παπαδημούλης) ζητά με επιτακτικό τρόπο την άμεση διεξαγωγή Συνεδρίου και τυχόν μη πραγματοποίησή του, θα αποτελέσει λόγο ισχυρών τριβών στα ανώτατα επίπεδα της Κουμουνδούρου.

– Ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στις αρχές φθινοπώρου (πριν την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη διαμηνύει ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς για τη συγκεκριμένη μέρα η Φώφη Γεννηματά προαναγγέλλει την εξαγγελία του Μανιφέστου τους για την ηγεσία) θα πρέπει να ορισθεί η ημερομηνία για την εκλογή ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Το πρόβλημα με τυχόν αναβολή των εκλογών θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και θα επιφέρει ισχυρές τριβές στη Χαριλάου Τρικούπη, τέτοιες ίσως που θα τραντάξουν συθέμελα το εποικοδόμημα. Θέμα αναβολής, ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει τεθεί ακόμα.

– Εκλογικό Συνέδριο, όπου θα επισφραγιστεί και η επανεκλογή του Γιάνη Βαρουφάκη στη θέση του Γραμματέα του κόμματος, έχει προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο το ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα