Μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα εργασιακά: Μετωπική πολιτικών αρχηγών

16.06.2021 / 9:51
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
mitsotakis_tsipras_vouli

Η τελική μάχη κατά του εργασιακού νομοσχεδίου αναμένεται να δοθεί σήμερα στη βουλή, καθώς ολοκληρώνεται η συζήτηση με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και αργά το απόγευμα αναμένεται να ψηφιστεί. Η αντιπολίτευση προεξοφλεί ότι θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» τόσο εντός όσο και εκτός του κοινοβουλίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση πέραν του εργασιακού θα διευρυνθεί με κατηγορώ για όλη την κυβερνητική ατζέντα και το μοντέλο διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η τριήμερη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί με την κυβερνητική πλειοψηφία να υπερασπίζεται τις αλλαγές που έρχονται στον εργασιακό βίο και την αντιπολίτευση να σφυροκοπά την κυβέρνηση κατηγορώντας την για επιθετικές μεταβολές στην ζωή των εργαζομένων και στην κοινωνία.

Η ονομαστική «καρφί» στο αντιπολιτευτικό μέτωπο
Η κυβέρνηση με μία κίνηση τακτικής προκαλεί ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων στη Βουλή, επιχειρώντας να διασπάσει το αντιπολιτευτικό μέτωπο, καθώς «επενδύει» πολιτικά στο να ανατρέψει μέσω της ψηφοφορίας των άρθρων τη αντιπολιτευτική ρητορική περί απόσυρσης του νομοσχεδίου ως αντεργατικού τερατουργήματος την οποία διατύπωναν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά παρά την καταψήφιση επί της αρχής έχει προαναγγείλει την ψήφιση συγκεκριμένων άρθρων του εργασιακού νομοσχεδίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είναι αδιανόητο να μην ψηφίσουμε ευρωπαϊκές οδηγίες, τις οποίες διεκδικούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να τις φέρει η χώρα μας για να τις κυρώσει. Επομένως θα τις ψηφίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι επειδή κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την κύρωση υποχρεωτικών οδηγιών, θα μπορεί να ξεθεμελιώσει το εργατικό δίκαιο».

Και το ΜΕΡΑ25 παρά την επί της αρχής καταψήφιση του νομοσχεδίου, έχει δηλώσει δια της εισηγήτριάς του ότι θα ψηφίσει άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου, όπως για τις γονικές άδειες ή την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Γρίφος η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Παρότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν σε όλους στους τόνους πώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, γρίφος παραμένει η στάση που θα κρατήσει σήμερα στην ονομαστική ψηφοφορία, καθώς στην επιτροπή της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιφυλαχθεί για την ολομέλεια, με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη να προβλέπει αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία.

Νομοθετικές βελτιώσεις προανήγγειλε ο Χατζηδάκης
Νομοτεχνικές ρυθμίσεις αλλά όχι αλλαγές στη βάση του εργασιακού νομοσχεδίου, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι μιλά με συνθήματα χωρίς να καταθέτει προτάσεις διόρθωσης του νομοθετήματος και πως με όσα του καταλογίζει θα έπρεπε να είχε κανονικά καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.

Ειδικά για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επανέλαβε ότι εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ ακόμη και σε χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εισαγάγει από τον Ιούνιο του 2019 κοινοτική οδηγία συμφιλίωσης της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα