Κραυγή αγωνίας από 10 Πατρινούς γιατρούς που μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Πύργου: Κάντε κάτι, έχουμε εξαντληθεί!

19.01.2022 / 10:12
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
giatroi_esy

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν 10 νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν:

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις και τις αναφορές τόσο των εφημερευόντων ιατρών, όσο και της ΕΙΝΑ στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου Πύργου για τις μετακινήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας και της Τρίπολης και τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες. Δεν αντέχουμε άλλο!

Θυμίζουμε ότι μετά την παραίτηση 17 ιατρών του νοσοκομείου Πύργου σε διάστημα λίγων μηνών -μεταξύ αυτών των τριών παθολόγων λόγω των συνθηκών εργασίας- η παθολογική κλινική του συγκεκριμένου Νοσοκομείου αλλά και γενικά η λειτουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι στον «αέρα». Το νοσοκομείο παραμένει υποστελεχωμένο και η παθολογική κλινική λειτουργεί με επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης (με έναν μόνο μόνιμο παθολόγο), τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς μιας και καλούμαστε με εντέλλεσθε να εφημερεύσουμε σε ένα άγνωστο για εμάς περιβάλλον και σε ένα Νοσοκομείο με τεράστιες ελλείψεις το οποίο καλύπτει ανάγκες όλου του Νομού Ηλείας, συνολικά 160.000 κατοίκων. Η Παθολογική κλινική νοσηλεύει κατά μέσο όρο 50 ασθενείς και οι κλινικές των υπόπτων και επιβεβαιωμένων με COVID-19 λοίμωξη ασθενών, νοσηλεύουν τουλάχιστον 20 άτομα. Συνεπώς ο μοναδικός εφημερεύων παθολόγος είναι υπεύθυνος να εξετάσει τους ασθενείς αυτούς στην επίσκεψη, να ρυθμίσει τη φαρμακευτική τους αγωγή, να ετοιμάσει τα εξιτήρια, να αντιμετωπίσει επείγουσες καταστάσεις στους νοσηλευόμενους και να ενημερώσει τους συνοδούς των ασθενών. Ασθενείς που βλέπει για πρώτη φορά και για τους οποίους καλείται να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη.

Επιπλέον, ο εφημερεύων παθολόγος καλείται να διευθετήσει την πλειονότητα των ασθενών που εξετάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, να δρομολογήσει τις διακομιδές περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία, να αντιμετωπίζει τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς στην αναζωογόνηση των ΤΕΠ και να καθορίζει την φαρμακευτική αγωγή και τις ιατρικές οδηγίες για τους ασθενείς που πρόκειται να εισαχθούν στην Παθολογική κλινική, στην κλινική των υπόπτων και των επιβεβαιωμένων COVID. Επιπρόσθετα ο παθολόγος που εφημερεύει είναι υπεύθυνος για τις εκτιμήσεις που ζητώνται για νοσηλευόμενους ασθενείς σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Ενδεικτικά παραθέτουμε την κατάσταση στις εφημερίες 30-31ης Δεκεμβρίου 2021. Στις 30/12 ο εφημερεύων παθολόγος εξέτασε 84 ασθενείς στην κλινική και 17 περιστατικά στο ΤΕΠ λοιπής νοσηρότητας καθώς και τις εισαγωγές από το ΤΕΠ υπόπτων επιβεβαιωμένων περιστατικών (εξετάσθηκαν 99 περιστατικά από τον Γενικό ιατρό, που και αυτός είναι μετακινημένος με εντέλλεσθε από δομές πρωτοβάθμιας υγείας του νομού).

Στις 31 Δεκεμβρίου, ο εφημερεύων παθολόγος εξέτασε 81 περιστατικά στην κλινική και 23 στο ΤΕΠ λοιπής νοσηρότητας με 4 από τελευταία να είναι περιστατικά που έχρηζαν Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας όσον αφορά στην παρακολούθηση. Καθώς και τις εισαγωγές από το * ΤΕΠ ύποπτων-επιβεβαιωμένων περιστατικών (εξετάσθηκαν 88).Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην παθολογική κλινική περιστατικών έφτασε τους 95!! Και ρωτάμε;

Πώς είναι δυνατόν ένας και μόνο γιατρός να μπορεί να περιθάλψει τόσους ασθενείς; Δεν αρκούν ούτε καν οι ώρες εφημερίας…

Τι θα γινόταν αν κάτι πάθαινε ο μοναδικός εφημερεύων ιατρός, όταν εκτός από τις συνεχείς και εξουθενωτικές εφημερίες στο Νοσοκομείο που ανήκει πραγματοποιεί με εντέλλεσθε και τις εφημερίες στον Πύργο; Τι θα συνέβαινε αν επιβαρύνονταν ταυτόχρονα δύο περιστατικά; Τι θα γινόταν αν χρειαζόταν διακομιδή βαρέως πάσχοντος ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο;

Έχουμε φτάσει πια στα όρια της εξουθένωσης, της πνευματικής και σωματικής κόπωσης με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσφέρουμε τα στοιχειώδη στους ασθενείς. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση!

Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε να εργαζόμαστε με αυτές τις συνθήκες και να αποδεχτούμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι ασθενείς. Η ευθύνη είναι όλη δικιά σας, κυβέρνηση και 6η ΥΠΕ που διαλύσατε το νοσοκομείο Πύργου, που δεν παίρνετε κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοσοκομείων της περιοχής μας. Υπενθυμίζουμε ότι από την περασμένη άνοιξη είχατε δεσμευτεί σε δέσμη μέτρων που είχαμε εισηγηθεί και θα μπορούσε να δώσει λύση: χαρακτηρισμός του νοσοκομείου Πύργου ως άγονη-προβληματική ζώνη ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στελέχωσής του, άμεση ξεχωριστή ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων, απομάκρυνση του Διοικητή ως υπεύθυνου για το κλίμα αυταρχισμού που έχει οδηγήσει σε παραίτηση 17 γιατρούς. Ούτε ένα από αυτά τα μέτρα δεν υλοποιήθηκε εδώ και 10 μήνες, με δική σας ευθύνη, με αποτέλεσμα την παγίωση και διαιώνιση μιας νοσηρής και επικίνδυνης κατάστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία προκήρυξη θέσεων παθολόγων στην Ηλεία κατέληξε άγονη, με ούτε έναν συνάδελφο να μη δείχνει ενδιαφέρον.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπου ο μοναδικός εφημερεύων παθολόγος καλείται να διαχειριστεί τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται χωροταξικά σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου, η εφημέρευση κρίνεται επισφαλής και επικίνδυνη κυρίως για τους ασθενείς, αλλά και για τους γιατρούς που καλύπτουν την εφημερία της Παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Πύργου.

Οι γιατροί που καλύπτουν με εντέλλεσθε τις εφημερίες της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα