Παρασκευή, 15.01.2021, 7:54 πμ

Κράτος – Εκκλησία: Τριβές χωρίς διαζύγιο

05.01.2021 / 12:22
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Mhtsotakis arxiepiskopos

Του Διονύση Ζακυνθινού

Ο πολιτικός μύθος λέει ότι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέβηκε, το 1981, στην εξουσία, η πρώτη κουβέντα που φέρεται να είπε στον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, προκειμένου να τον καθησυχάσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης του έναντι της Εκκλησίας ήταν: «Ό, τι πεις εσύ Αρχιεπίσκοπε».

Ισχύει δεν ισχύει ακριβώς αυτό, γεγονός είναι ότι ο Ανδρέας αποδείχθηκε στην πορεία πως ήταν ειλικρινής και τήρησε τον λόγο του.

Το ΠΑΣΟΚ δεν τα έβαλε με την Εκκλησία, με εξαίρεση τον  αείμνηστο Αντώνη Τρίτση που προσπάθησε να ακουμπήσει την εκκλησιαστική περιουσία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η εκκλησιαστική περιουσία δεν πειράχτηκε, ο  Αντώνης Τρίτσης, επί της ουσίας, αποπέμφθηκε.

Πολλά χρόνια αργότερα, ανάλογη ήταν και η τύχη του Νίκου Φίλη, που θυσιάστηκε κι αυτός (με φόντο το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών) για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις  της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκκλησιαστικό χώρο.

Τρανή απόδειξη κι αυτή ότι καμία κυβέρνηση, ούτε αυτή της πρώτης φοράς Αριστερά, δεν θέλησε να συγκρουστεί μετωπικά με την Εκκλησία.

Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, ως πρωθυπουργός,  ανήμερα των Θεοφανείων, παρέστη στον αγιασμό των υδάτων, αφήνοντας από τα χέρια του λευκά περιστέρια να πετάξουν, σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού.

 Κοντολογίς, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να διαβεί τον Ρουβίκωνα στις σχέσεις της με την Εκκλησία. Όπως και καμία δεν προώθησε το μείζον θέμα του διαχωρισμού της από το Κράτος.          

Ακόμη κι όταν προκλήθηκαν σοβαρές τριβές, όπως την εποχή που ο Μακαριστός Χριστόδουλος ξεσήκωνε τον κόσμο με συλλαλητήρια για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δεν επήλθε οριστική ρήξη.

Το ίδιο, πιθανότατα, θα γίνει και τώρα, που προέκυψε μια μάλλον απρόσμενη κρίση ενόψει του εορτασμού των Θεοφανείων. Κι αυτή η … παρεξήγηση, με τον ένα ή τον έναν άλλο τρόπο θα εκτονωθεί, κυρίως διότι δεν είναι προς όφελος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να επωμιστεί με τη συντήρηση της ένα προφανές πολιτικό κόστος, σε μια χρονιά που όλα δείχνουν ότι θα είναι εκλογική.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟΛΟΓΟ