Προειδοποίηση Σαρηγιάννη για αύξηση κρουσμάτων – Πότε θα φτάσουν στα επίπεδα του τέλους Οκτωβρίου

05.01.2021 / 12:36
sarigiannis

Για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μετά τις 20 Ιανουαρίου προειδοποιεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσα από την ανάλυση για την εξέλιξη της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα, εκτιμά ότι από τις 8 Ιανουαρίου θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, λόγω της χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των γιορτών, που θα κορυφωθεί στις 11 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται μείωση λόγω της εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων που ισχύουν αυτή την εβδομάδα. Από τις 19-20 Ιανουαρίου και έπειτα όμως, προβλέπει νέα άνοδο, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία θα συνεχιστεί έως το τέλος του μήνα, με τα κρούσματα να φτάνουν στα επίπεδα που ήταν στις 29 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι στις 29 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 1.211, την επόμενη μέρα 1.690, και στις 31 Οκτωβρίου 2.056.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια μείωση της περιστολής από τις 24/12 κατά περίπου 35% σε όλη την επικράτεια, συνδυασμένη με διπλασιασμό των ενεργών επαφών τις ημέρες των Χριστουγέννων (25 και 26/12), γεγονός που έχει ανασχέσει την πτωτική πορεία της πανδημίας.

Στο παρακάτω σχήμα αποτυπώνεται η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για τη χώρα επικράτεια έως το τέλος του Ιανουαρίου. Στις προβλέψεις έχει συμπεριληφθεί η απόφαση εφαρμογής αυστηρού lockdown έως και τις 10 Ιανουαρίου, το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου, καθώς και η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των καταστημάτων με τη μέθοδο του click-away, ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται να λειτουργήσει δια ζώσης στις 25 Ιανουαρίου. “Από τις 8 Ιανουαρίου προβλέπεται μια αύξηση κρουσμάτων η οποία θα κορυφωθεί στις 11 Ιανουαρίου και η οποία θα οφείλεται στη μείωση της περιστολής που σημειώθηκε στις γιορτές. Από τις 11 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου προβλέπεται μια μείωση κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown που είναι σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα. Από τις 19 Ιανουαρίου και έπειτα προβλέπεται να διαφανεί μια αύξηση κρουσμάτων που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, φτάνοντας στο επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων που ήταν η χώρα στις 29 Οκτωβρίου” αναφέρουν στην ανάλυσή τους ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

“Δυστυχώς τα πρώτα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας διαφαίνονται ήδη στην Αττική και σε κάποιο βαθμό και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπως η Κοζάνη και η Φλώρινα. Στις περιοχές αυτές, έχει παρατηρηθεί μια χαλάρωση των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο. Εάν δεν επανέλθουν στα επίπεδα εφαρμογής του lockdown που επικρατούσε από τις αρχές μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, ο συνδυασμός με το άνοιγμα των σχολείων και του λιανικού εμπορίου ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξητικές τάσεις από τις 20 Ιανουαρίου” σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανάλυσή τους.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική καταγράφεται πλέον το 45% των κρουσμάτων και

εμφανίζει τουλάχιστον διπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που δείχνει πόσο έχει αντιστραφεί η κατάσταση μετά την εφαρμογή του lockdown.

“Εφιστούμε ξανά την προσοχή μας στην Αττική, για την οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τις 29 Νοεμβρίου. Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική αλλά και τον Κεντρικό και το Νότιο Τομέα της Αθήνα” επισημαίνουν, σημειώνοντας ότι εδώ και μέρες η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική φαίνεται να έχει μπει σε ανοδική τροχιά.

Σύμφωνα, με τους υπολογισμούς της ομάδας του καθηγητή Σαρηγιάννη παρατηρήθηκε μείωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης από τις 24 Δεκεμβρίου κατά 15%-20% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Αθήνα δείχνουν ότι διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Φαινόμενα χαλάρωσης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα (~20%), και διπλασιασμός των ενεργών επαφών του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, παρατηρήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, δυσχεραίνοντας την περαιτέρω αποκλιμάκωση της πανδημίας με δεδομένο ότι είχε σταθεροποιηθεί σε σχετικά μέτρια επίπεδα. “Και στις δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές αναμένεται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει στο τέλος του μήνα την τιμή που είχε στο τέλος Οκτωβρίου” τονίζουν χαρακτηριστικά.

Συμπερασματικά, με βάση την πορεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και τις αβεβαιότητες στην αποτύπωση της πλήρους εικόνας, ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του χαρακτηρίζουν την απόφαση για εφαρμογή αυστηρού lockdown μιας εβδομάδας ως μια ενδεδειγμένη επιλογή με σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι τα σημερινά δεδομένα (και η διαφαινόμενη χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων στα μεγάλα αστικά κέντρα τις μέρες των Χριστουγέννων) και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα των σχολείων στη χώρα στις 11 Ιανουαρίου θα είναι πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. ‘Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι άνοιγμα των σχολείων στις 25 Ιανουαρίου, θα συντελούσε σε σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και κατ’ επέκταση σε ελάφρυνση της πίεσης στο σύστημα υγείας σε βάθος ενός και δύο μηνών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να προχωρήσουν με επιτυχία οι εμβολιασμοί και να διευρυνθεί η ανοσία στα μέλη του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα