Κώστας Πελετίδης για την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων

19.05.2021 / 16:03
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
PHT01840

Το μήνυμα του Δημάρχου, Πατρέων για την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δείτε φωτογραφίες από την χθεσινή εκδήλωση στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και μέλη της Δημοτικής Αρχής παραβρέθηκαν χθες βράδυ, στην εκδήλωση (θεατρικό δρώμενο) του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων για την σημερινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο Δήμαρχος σε δήλωσή του για την ημέρα μνήμης, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Τιμάμε την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο λαός του Πόντου πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, γνώρισε διώξεις και προσφυγιά για τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων.
Οι συνέπειες δεν ήταν για όλους ίδιες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς, τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού. Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι, δεν είχαν απέναντί τους μόνο την τουρκική αστική τάξη. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως μοχλό πίεσης για να βγει κερδισμένη στην αντιπαράθεσή της με την αστική τάξη της Τουρκίας. Αλλά και κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνή εργατική δύναμη και έζησαν σε συνθήκες που δεν διαφέρουν από αυτές που ζουν σήμερα οι πρόσφυγες και ξεριζωμένοι.
Την ίδια τύχη είχαν και οι Πόντιοι που έφθασαν, πεινασμένοι και ξυπόλητοι, στην πόλη μας.
Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος.
Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων.
Να αντισταθούμε για να μη γίνει ο Άραξος αποθήκη πυρηνικών.
Να αντιπαλέψει ο λαός μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης που φέρνει πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και εκμετάλλευση.
Εμείς οι Πόντιοι, απανταχού της Γης, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτό που μας έλεγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ότι «Μας έκαψαν οι μεγάλοι για τα πετρέλαια».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα